Соевият протеин е вредно ли е?

Соеви протеинови добавки в теглото

Соевият боб е широко разпространена култура в целия свят. Стойността му се получава от високото му съдържание на протеини , което е по-високо от всички други бобчета, отглеждани за човешка консумация. Соевият боб е също пълен протеин, притежаващ всички необходими аминокиселини в полезни пропорции.

"Соята" и "соята" са взаимозаменяеми, въпреки че някои култури са склонни да използват един повече от друг.

Соевите продукти са основни хранителни продукти в някои части на Азия, а соевият протеин се използва широко в произвежданите продукти в много страни. Тези продукти включват соево мляко, месни заместители тофу и ферментирали продукти miso, tempeh и соеви сосове.

Протеинови прахове от мляко, яйце и соя

Бодибилдърите и трениращите за теглото искат да приемат търговски прахове за протеинови добавки, за да подкрепят тяхното обучение и, надяваме се, да изградят мускули . Повечето протеинови прахове са получени от млечните белтъчини казеин и суроватка, яйчен протеин или екстрахиран соев протеин от соеви зърна.

Разбира се, има голям дебат сред пуристите за най-добрия вид протеинов прах, а също и най-добрите търговски марки за спортисти и тежести. Съществуват много разнообразни формули за добавки към протеинови прахове. Независимо дали всъщност се налага да приемате специални добавки за протеинови прахове, това е друга дискусия. Обикновено обезмасленото мляко на прах ще направи задоволителна работа на по-ниска цена.

Проблемът със соята

Соята съдържа растителни естрогени, наречени "соев изофлавони". Тези химични съединения имат биологични ефекти подобни на човешките естрогенни хормони, но са предимно с по-малка активност. Соевите продукти често се препоръчват на жените да заличат ефектите от менопаузата. Тази препоръка е противоречива по отношение на нейната стойност.

Културистите не обичат излишния естроген, защото те теоретизират, твърде много може да потисне ефектите на тестостерона или да ги накара да съхраняват мазнини. Те искат да увеличат максимално мускулите, силата и да намалят мазнините. В резултат на това много бодибилдъри, трениращи за тегло и спортисти няма да използват соеви протеинови храни или протеинови добавки, защото се страхуват от този негативен ефект върху тялото и производителността. Това може да се отнася и за жените и мъжете.

Дискусията за безопасността и ефикасността на соята идва отново и отново във форумите за обучение по теглото.

Може ли соята да бъде изядена безопасно?

Според мен със сигурност може. Оптималното количество консумация на изофлавон за здравето не е известно. Важно е да се отбележи, че растителните естрогени (фитоестрогени) не е задължително да добавят към естрогенния ефект, когато ги консумирате. Всяка клетка на тялото има т.нар. "Рецептори", които да хващат и привличат химикали, като хормони, в клетката, така че да могат да вършат работата си. Консумирането на соеви изофлавони действително може да се конкурира с и да замести по-мощните естествени естрогенни органи за клетъчния рецептор и да доведе до намаляване на естрогенния ефект. В този случай мускулните строители - поне теоретично - могат да се възползват от консумацията на соя.

Учените са изследвали ефектите от консумацията на соя върху мъжката и женската фертилност, менопаузата, мъжките хормони и тироидните ефекти.

Разумно обобщение на тези доказателства би било, че няма остра или неизпълнима опасност от умерена консумация на соя и в двата пола. В действителност, някои проучвания показват ползи за здравето на сърцето и за раковата защита. Умерена консумация може да бъде два или по-малко порции на ден.

Въпреки това, едно скорошно проучване установи намаляване на нивата на тестостерон при 12 мъже, които консумират два лъжици (56 грама, 2 унции) соев протеин на прах на ден в продължение на 28 дни. Това е много малък брой участници, на които да се направят твърди заключения. Повечето други проучвания не са открили ефекти или малки или незначими ефекти върху мъжките хормони.

Знам, че няма убедителни доказателства, че соевият протеин на прах, в умерени количества, възпрепятства развитието на мускулите на всички обучители на тегло и културисти.

Соя и рака

Доказателствата са смесени по този въпрос, но е възможно ниско до умерени нива на соя да предпазват от рак на гърдата. Вниманието е, че по-високите нива на изофлавоните могат да имат обратен ефект, особено при жени със съществуващ и може би недиагностициран рак на гърдата. При мъжете съществуват известни доказателства за защитен ефект на соята върху рака на простатата.

Умерено потребление на соя

Ако искате да ядете соя за ползите от него, но се притеснявате за възможните неблагоприятни ефекти, ето един възможен план:

Източници:

Doerge DR, Sheehan DM. Goitrogenic и естрогенна активност на соев изофлавони. Environ Health Perspect. 2002 Jun; 110 Suppl 3: 349-53. Review.
Goodin S, Shen F, Shih WJ et al. Клинична и биологична активност на добавяне на соев протеин на прах при здрави доброволци от мъжки пол. Рак Епидемиол Биомаркери Пред. 2007 Apr. 16 (4): 829-33.
Kurzer MS. Хормонални ефекти на соята при жени и мъже в пременопауза. J Nutr. 2002 Mar; 132 (3): 570S-573S.
Trock BJ, Hilakivi-Clarke L, Clarke R. Мета-анализ на соевия прием и риск от рак на гърдата. J Natl Cancer Inst. 2006 Apr 5; 98 (7): 459-71.
iYan L и Spitznagel E. Мета-анализ на соевото хранене и риска от рак на простатата при мъжете. Международен журнал за рака . Том 117, брой 4, страници: 667-669, ноември, 2005.