Правилно хидратиране за спортисти

Правилното хидратация е полезно за постигане на най-добро представяне в елитните атлети. Адекватен прием на течности също е полезен за упражнения за отдих да се упражняват по най-добрия начин. Има препоръки за това колко вода или спортни напитки са необходими и през годините спортистите са били посъветвани да пият много повече вода, отколкото сега знаем, че е необходимо.

Насоките за хранителните препоръки са публикувани от Института по медицина на Националните академии. Те заявяват, че по-голямата част от здравите хора адекватно посрещат своите ежедневни нужди от хидратация, като оставят жаждата да ги ръководят. Те не предоставят специфични данни, като броят на чашите вода на ден, защото течните нужди могат да бъдат посрещнати чрез различни източници освен водата за питейна вода. Групата прави специални препоръки за спортисти в областта на водата, натрий и калий.

Асоциацията на Международния медицински директор на Маратон също преразгледа насоките относно хидратацията на спортистите през май 2006 г. Те препоръчват да се пие спортна напитка, когато се тренират тридесет минути или повече. Те също заявяват, че по време на маратон, най-добре е бегачите да слушат телата си и да пият, когато смятат, че трябва.

Гледайте за дехидратация и хипонатремия

Хипонатремия или интоксикация с водата е резултат от тази "напитка, напитка, напитка", мантра, а сега препоръките се случват в обратната посока: "Пийте по-малко". За много упражнения, интоксикацията с вода е много реално и много сериозно усложнение от пиенето на прекалено много вода.

Броят на участниците в триатлон и маратон, които развиват симптоми на интоксикация с вода, продължава да расте, тъй като все повече нови начинаещи са влезли в тези събития.

И така, какво е точното количество течност за пиене ? Е, всичко зависи от това и всъщност може да не е толкова важно да се опитаме да го разберем.

Колкото по-дълго и по-силно се упражнявате, толкова по-важно е да замените загубените течности. А за един елитен спортист, загубата на два процента от телесното тегло в течността е свързана с спада в обема на кръвта. Това прави сърцето да работи по-усилено, за да премести кръвта през кръвта. За елитните спортисти това намаление може да доведе до леко понижаване на ефективността.

Дехидратацията при спортистите може също да доведе до умора, лошо представяне, намалена координация и мускулни спазми. Американският колеж по спортна медицина предлага насоки за спортисти относно правилната хидратация и подмяна на течности.

Насоки за хидратация

Ако смятате, че ви е необходима някаква насока, за да определите колко трябва да пиете, използвайте следното като отправна точка.

Пийте не повече от 1 чаша вода на всеки двадесет минути. Можете също да се претегляте преди и след тренировка, за да получите представа колко течност обикновено губите. Един паунд е еквивалентен на приблизително 24 грама течност.

Спортни напитки

Спортните напитки могат да бъдат полезни на спортистите, които упражняват с висока интензивност за 60-90 минути или повече. Необходимо е да се заменят загубите на натрий, калий и други електролити по време на тренировка. Имайте предвид, че при нормални ситуации повечето ездачи едва ли ще изчерпят тези минерали по време на редовното обучение.

Ако обаче усетите, че упражнявате в екстремни условия или за дълги периоди (Ironman или ултрамаратон), помислете за добавяне на спортна напитка с електролити.

Хипонатремия (ниска концентрация на натрий в кръвта) може да възникне по време на по-дълги събития, когато спортистите пият прекомерно количество чиста вода.

Източник:

Луис Г. Махарам, MD.FACSM (председател), Тамара Хю ДПМ, д-р Артур Сигел, д-р Марв Аднер, д-р Брус Адамс и д-р Педро Пухол, FACSM. "IMMDA Преразгледани препоръки за течности за бегачи и ходещи." IMMDA. 6 май 2006 г.