Протеинови нужди на спортистите

Чувате много за атлетите и протеините. И докато е вярно, че някои спортисти, които участват в напрегнати упражнения, може да имат малко по-голяма нужда да получат някакъв качествен протеин в диетата си, може да не е толкова, колкото си мислите. Цялата енергия, от която се нуждаем, за да поддържаме тялото и ума си, както и горивото, което ни помага да упражняваме, идва от храната, която ядем, и от течностите, които пием.

За да се определи точното количество калории и хранителни вещества, които да се консумират, е полезно да обмислите как да използваме енергийните ни магазини ежедневно и да заменим енергията по съответния начин. Също така е полезно да се разберат основните групи хранителни вещества в типичната диета. Макроелементите, от които тялото ни се нуждае най-много, са разделени на три основни категории:

Всяка категория храна е важна за здравето и всеки трябва да консумира храни от всяка хранителна група. Съотношенията, в които трябва да консумираме тези храни обаче, често са тема на дебат, особено когато става дума за спортисти.

протеин

Протеините често се наричат ​​градивните елементи на тялото. Протеинът се състои от комбинации от структури, наречени аминокиселини, които комбинират по различни начини да правят мускули, кости, сухожилия, кожа, косми и други тъкани. Те обслужват и други функции, включително транспортирането на хранителни вещества и производството на ензими.

Всъщност в тялото има над 10 000 различни протеини.

Адекватният, редовен прием на протеини за спортисти и не-спортисти е от съществено значение, тъй като не е лесно да се съхранява от тялото. Различни храни предлагат протеини в различни количества с пълни протеини (съдържащи 8 есенциални аминокиселини), идващи предимно от животински продукти като месо, риба и яйца и непълни протеини (липсващи една или основна аминокиселина), идващи от източници като зеленчуци, плодове, и ядки.

Вегетарианските спортисти може да имат проблеми с получаването на подходящ протеин, ако не знаят как да комбинират храни.

Протеинови нужди за спортисти

Спортистите попадат в малко по-различна категория от типичния не-упражняващ. Един спортист използва протеина основно за възстановяване и възстановяване на мускулите, които се разграждат по време на тренировка и за оптимизиране на съхранението на въглехидрати под формата на гликоген. Протеинът не е идеален източник на гориво за упражнения, но може да се използва, когато диетата няма достатъчно въглехидрати. Това обаче е вредно, защото ако се използва за гориво, не е достатъчно да се поправят и възстановят телесните тъкани, включително мускулите.

Препоръчителен дневен прием

Значението на въглехидратите за спортистите

Силата спортисти вярват, че повече протеин е важно да се изгради мускули. Оказва се, че силните спортисти всъщност изискват малко по-висок прием на въглехидрати, за да изградят адекватни магазини за гликоген, за да подхранват тренировките си. Това е тренировка за тренировка, която води до повишаване на мускулната маса и сила.

Това е така, защото всички силни интензивни, силни мускулни контракции (като вдигане на тежести) се подхранват с въглехидрати. Нито мазнините, нито протеините могат да бъдат окислени достатъчно бързо, за да отговорят на нуждите от упражнения с висока интензивност. Адекватният диетичен въглехидрат трябва да се консумира ежедневно, за да се възстановят нивата на гликоген .

Предлагани храни с високо съдържание на протеини

Риба, 3 унция, 21 грама
Пиле, 3 унции, 21 грама
Турция, 3 унции, 21 грама
Говеждо, 3 унции, 21 грама
Мляко, 8 унция, 8 грама
Тофу, 3 унция, 15 грама
Кисело мляко, 8 унции, 8 грама
Сирене, 3 унции, 21 грама
Фъстъчено масло, 2 супени лъжици, 8 грама
Яйца, 2 големи, 13 грама

Източник:

Изявлението за позицията на диетолозите от Канада, Американската диетична асоциация и Американския колеж по спортна медицина, канадски вестник за диетични практики и изследвания през зимата на 2000 г., 61 (4): 176-192.