Имате ли наситени мазнини добри или лоши?

Това е нещо почти всеки, който се интересува от храненето знае : Наситените мазнини са лоши за нас. Те запушват артериите и причиняват сърдечни пристъпи.

Доскоро обаче много хора спряха да питат дали наситените мазнини са наистина нездравословни. Много от другите "факти" за храненето, които сме си помислили, са били вярно, тъй като 60-те години на миналия век са били обезкуражени.

Всъщност, хранителните насоки за американците, на които са били построени известните хранителни пирамиди и хранителни плочи, се променят през последните години. Те престанаха да подчертават значението на приемането на диета с ниско съдържание на мазнини. Те сега съветват ограничаване на захарта . Те спряха дългогодишната идея, че холестеролът в диетата е лош. Но те все още препоръчват сериозни ограничения върху наситените мазнини.

Колко наситени мазнини се препоръчва?

Американската сърдечна асоциация съветва, че не повече от 5 до 6 процента от калориите идват от наситени мазнини, което е около 12 грама наситени мазнини за средния човек, който яде 2 000 калории на ден. В 2015 диетични насоки за американците препоръчва ограничаване на наситените мазнини до 10 процента от калориите, което е около 22 грама наситени мазнини.

Знаете ли, че една супена лъжица зехтин съдържа 2 грама наситена мазнина?

Ние мислим, че наситените мазнини са главно в мазни храни, пълномаслени млечни продукти и кокосово масло, но всички мазнини са смес от различни мазнини и обикновено съдържат някои наситени мазнини.

Това е основната причина, поради която е трудно да се яде диета с ниско съдържание на наситени мазнини, както препоръчва Американската асоциация на сърцето. Също така е много трудно да получите всички основни хранителни вещества, които се препоръчват ежедневно на диета, която е много ниска в наситените мазнини.

И така, каква е присъдата?

Въпреки че яденето на твърде много наситени мазнини може да е лошо за някои хора, или може би в някои контексти (като например какво друго има в диетата) доказателствата, че това е лошо през цялото време и за всички не се държат много добре.

Как сме дошли да вярваме, че наситените мазнини са лоши?

Това е резултат от борбата сред учените в средата на 20-ти век. Никога не е имало много солидни доказателства, че наситените мазнини причиняват сърдечни заболявания и повечето от представените доказателства са имали очевидни грешки. Например, в един добре известен експеримент, наситената мастна група има много по-голям брой тежки пушачи в нея.

Какво показват проучванията е, че когато хората заместват наситените мазнини с течни масла, като царевично масло, техният холестерол в кръвта пада. Всеки предполагаше, че това ще означава, че тези хора ще бъдат по-малко склонни към сърдечни заболявания. (По принцип те не бяха, но по-късно.)

Независимо от това, имаше и двамата застъпници за и против така наречената хипотеза за диетичното сърце, а страната на наситените мазнини спечели. Ако се интересувате от историята на научната борба с храната за сърдечно-съдови заболявания (и повече тази тема като цяло), препоръчвам тези три книги:

Какво се е случило оттогава?

Много експерименти и наблюдателни изследвания са направени през 50-те плюс години, откакто тези учени спечелиха аргумента . Може би си мислите, че ако беше вярно, че наситените мазнини карат хората да получават сърдечни удари или инсулти, ще стане все по-ясно и по-ясно, докато годините минават.

До сега тя трябва да е 100 процента твърда, нали? Е, не, не е така.

Кристофър Рамзън: Научен Шерлок Холмс

Д-р Кристофър Рамзън от Националния институт по здравеопазване (НИХ) предприе различен подход към ситуацията. Вместо да води още едно изследване, той е изкопал данните на по-стари, висококачествени изследвания, които може би не са получили обяснението, което заслужават. Най-новият резултат е публикуван в Британския медицински списание през април 2016 г.

В тази работа Рамздън се върна в Коронарното проучване в Минесота, в което следват над 9 000 души в продължение на четири години и половина. Тези хора са били институционализирани, така че диетите им могат да бъдат внимателно контролирани за експеримента.

Както е обичайно при тези проучвания, една група получи нормална диета, а в другата група масла с високо съдържание на полиненаситени мазнини (предимно омега-6 мазнини) замени наситени мазнини. Тъй като едва една публикация излезе от това голямо проучване, Рамсдън се интересуваше от каква друга информация може да бъде получена.

Оказва се, че сред тези, които са умрели по време на проучването, тези над 65-годишна възраст са по-склонни да умрат, ако са в групата с ниско наситени мазнини! Също така, Рамсън установи, че има налични доклади за аутопсия за около 30 процента от хората, които са умрели по време на проучването. Той установи, че от хората, които са имали аутопсии, 22% от тези, които са яли нормална диета, са починали от сърдечен удар, докато 41% от тези в групата с ниско наситени мазнини.

Какво означава това? Това не изглежда добре, защото "Team Saturated Fat is Bad", но ние наистина не знаем. Както посочва Рамстен в доклада си: "Като се имат предвид ограниченията на настоящите доказателства, най-добрият подход може да бъде смирение, подчертавайки ограниченията на настоящите познания и поставяйки високо ниво за съветване на прием, надхвърлящ това, което може да бъде осигурено чрез естествените диети".

Може да се изкушим да приемем, че резултатите на доктор Рамсдън са рядко срещано, т.е. може би, ако не е направил подобен анализ на непубликуваните данни, получени от проучването Sydney Heart Study, публикувано през 2013 г. Резултатите са сходни.

Това означава ли, че наситената мазнина е добра?

Някои от резултатите, които споменах, може да ни накарат да мислим, че наситените мазнини в нашата диета не само не са "лоши", но всъщност са "добри". Подобно на Кристофър Рамзън, бих предложил смирение по този въпрос. Ние просто не знаем по това време.

Тук обаче има някои интригуващи мисли и възможности:

Очевидно все още имаме много да научим за тази тема. Въпреки това, по начина, по който прочетох настоящите доказателства, хората могат да спрат да приемат, че следващият бургер, който ядат, ще запуши артериите им!

Източници:

Chowdhury R, ​​et al. Асоциация на диетични, циркулиращи и допълващи мастни киселини с коронарен риск: системен преглед и мета-анализ. Annals of Internal Medicine 2014 Mar 18; 160 (6): 398-406. doi: 10.7326 / М13-1788.

Kuipers RS et. Ал. Наситени мазнини, въглехидрати и сърдечно-съдови заболявания. Холандски вестник на медицината . 2011 Sep; 69 (9): 372-8.

Ramsden, CE et. Ал. Преоценка на традиционната диета-сърдечна хипотеза: анализ на възстановените данни от коронарния експеримент на Минесота (1968-73). British Medical Journa l 2016 Apr 12; 353: i1246. doi: 10.1136 / bmj.i1246.

Ramsden CE, et al. Използване на диетична линолова киселина за вторична профилактика на коронарна болест на сърцето и смърт: оценка на възстановените данни от сърдечно-съдовото проучване в Сидни и актуализиран мета-анализ. British Medical Journa l. 2013; 346: e8707

Siri-Tarino, et. Ал. Мета-анализ на проспективни кохортни проучвания, оценяващи асоциирането на наситени мазнини със сърдечносъдови заболявания. American Journal of Clinical Nutrition n. 2010 Mar; 91 (3): 535-46. doi: 10.3945 / ajcn.2009.27725.