Модерацията: Когато ядеш нещо лошо всъщност е добро

От време на време може да имате лечение

Храненето на здравословна диета е важно, но трябва ли да ядете само здравословни храни на всяко хранене и всеки ден? Не е ли лечение сега и тогава ОК? Академията по хранене и диететика (ИД) подкрепя идеята за ядене на определени храни с умереност. Това означава, че е приемливо да ядете нещо, което не е добро за вас, стига само да ядете малко и не много често.

Не се фокусирайте върху всяка храна, тъй като е напълно добра или лоша

Етикетирането на храни като добри или лоши не е от полза. Някои храни имат много ползи за здравето, докато други нямат ползи за здравето и могат да бъдат лоши за вас, когато се консумират в излишък. Но това просто означава, че просто трябва да избягвате излишното потребление на грешните. В И казва, че има място за всички видове храни в ежедневната си диета, стига вашите общи хранителни модели да са здрави. Казват, че категоризирането на определени храни или групи храни като добри или лоши е твърде опростено и може да доведе до нездравословни хранителни навици и хранителни разстройства.

Понякога храненето просто е забавно, например когато празнуваш рожден ден или друго важно събитие. Чувството, че можете да ядете здравословни храни през цялото време може да ви накара да избягвате забавните събития и да се чувствате така, сякаш целият ви живот е съсредоточен върху начина, по който ядете. Всъщност има определен термин за този тип хранително поведение - това се нарича орторексия.

Можете ли да ядете каквото искате и колко искате?

Не точно. Важно е да се поддържа здравословен начин на хранене. Съсредоточете се върху яденето на много здравословни храни като пресни плодове, зеленчуци, бобови растения, ядки, семена, пълнозърнести храни, риба, морски дарове, нискомаслени млечни продукти (или друг източник на калций), постно месо и домашни птици.

Докато следвате здравословно балансирана диета , добре е да се отдадете на парче бонбони, бисквитка, порция чипс картофи или любимия си десерт веднъж на ден. Важно е да гледате размера на порциите си, когато консумирате тези храни.

Какво ако отидете на борда и ядете твърде много?

Това може да се случи от време на време. Храненето на най-вече здравословна диета може да отнеме малко практика, особено ако вашата диета е извън форма. Бъди любезен към себе си, когато се бориш отначало. Ако дадете на изкушението да погълнете цялото разцепление на банани днес, не скърбявайте за хранителния си недостатък; Просто прескочете третиранията за няколко дни. Следващия път, когато получите десерт, изберете нещо по-здравословно или вземете по-малка порция.

Какво за пиене на алкохол?

Радвайки се на възрастни напитки или на две с умереност, е добре, докато не сте бременна и нямате здравословни проблеми, които изискват от вас да се въздържате от пиене. Ако мислите, че може да пиете повече от умерена сума, можете да получите помощ.

> Източник:

> Freeland-Graves JH, Nitzke S, Академия по хранене и диететика. Позиция на Академията по хранене и диететика: подход към здравословното хранене. J Acad Nutr Диета . 2013 фев; 113 (2): 307-17. doi: 10.1016 / j.jand.2012.12.013.