Как вашето тяло се променя с възрастта

Вашето тяло претърпява много промени, тъй като то старее, превръщайки почти всеки един от вас - от косата, ноктите, кожата, костите, сърцето, белите дробове и други - и дали започвате като ябълка или круша, смяна на времето. Тази метаморфоза се дължи на фактори, които попадат в две основни категории: тези, които не можете да контролирате, и тези, които можете.

По-специално, степента, при която се проявяват промени в формата на тялото, са тясно свързани с факторите на начина на живот, като упражнения, пушене и диета.

Телата ни са съставени от няколко компонента, предимно кости, мускули, мазнини и вода. Промените в състава на тялото - т.е. относителният дял на теглото, съставен от всеки от тези компоненти, обикновено се случват с възрастта - дори когато няма цялостна промяна в телесното тегло.

Обикновено увеличаването на мазнините и мускулната маса, или постната тъкан, и костната плътност на минералите намаляват с възрастта.

Дебел

Процентът на човешкото тяло, съставен от мазнини, е обект на много загриженост поради нарастващия проблем със затлъстяването. Здравословните проценти на телесна мазнина за мъжете варират от 8-20% (20-39 г.) и 11-22% (на възраст 40-59 години). За жените, здравословното тегло на телесните мазнини варира от 21-33% (на възраст 20-39 години) и между 23-34% (на възраст 40-59 години). Тези данни, публикувани в Американския журнал за клинично хранене , се основават на препоръките на Националните институти по здравеопазване (НИХ) на здравния индекс на телесна маса между 19 и 25 години.

Общото телесно тегло варира в зависимост от броя на консумираните калории (енергия) . Ако ядете повече, отколкото изгаряте, ще увеличите теглото си с течение на времето . Без упражнения това допълнително тегло ще се съхранява на тялото ви като мазнина, а не като мускул, увеличавайки дела на телесното ви тегло, изработен от мазнини.

Това изместване на тялото може от своя страна да ускори натрупването на мазнини с течение на времето, защото мускулът е по-метаболитно активен от мастната тъкан и изгаря повече енергия.

Местоположението на мазнините, както и пропорцията, обикновено се променят с възрастта. При жените, спадът в нивата на естроген с менопауза съвпада с изместването на мазнините от долната част на тялото (форма на "круша"), към средната част (форма "ябълка"). Тази "коремна мазнина" се състои както от подкожна мазнина под коремната кожа, така и от мазнини, които се натрупват около органи, наречени висцерална мастна тъкан, дълбоко в корема. Коремната мазнина създава форма на ябълка, която е свързана с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Например, преглед от 2008 г. от изследователи от НИХ и Харвардския университет разгледа данните от повече от 44 000 жени в проучването на медицинските сестри за период от 16 години. Тя заключава, че жените, които имат по-голяма обиколка на талията, е по-вероятно да умрат от сърдечни заболявания и рак, отколкото жени с по-малки кръстове. По-конкретно, жените с размер на талията, по-голям от 35 инча, са имали приблизително двойно по-голям риск от сърдечни заболявания и рак, отколкото жени с обиколка на талията по-малка от 28 инча.

Наскоро преглед на повече от 221 000 души в 17 държави, публикуван в The Lancet , установи, че артериалното налягане, липидите и диагнозата за диабет са по-надеждни от формата на тялото при прогнозиране на сърдечно-съдовите заболявания. Въпреки това, NIH препоръчва обиколка на талията не по-голяма от 35 инча за жените; за мъже, не повече от 40 инча.

При мъжете намаляването на нивата на тестостерона вероятно също засяга разпределението на мастната тъкан, а обиколката на тазобедрената става обикновено намалява при възрастта на мъжете.

Какво можете да направите : Поддържайте здравословно тегло, когато остарявате, за да предотвратите натрупването на мазнини в средната част. Както подкожната мастна тъкан, така и висцералната мастна тъкан могат да бъдат намалени чрез диета и физически упражнения.

Мускули

Скелетните мускули представляват около 40-50% от общото телесно тегло при здрави възрастни . Загубата на мускулна тъкан и сила, или саркопения, е резултат от липсата на активност, която предизвиква мускулната Ви система. Някои изследователи прогнозират годишна загуба на мускулна маса от 1% след 30-годишна възраст. Тъй като мускулите изгарят повече калории отколкото мазнините, по-малката част от мускулите на тялото ви оказва влияние върху общото ви тегло и здравословно състояние, силата и повишеното увреждане.

Какво можете да направите : Останете физически активни и включете резистентност в режима си, което ще ви помогне да поддържате мускулната маса през целия си живот. Дори възрастните хора през 80-те и 90-те години са показали, че получават сила чрез лека тренировка за съпротива.

Висока загуба

Не само, че можете да получите по-широки, но можете да получите по-кратки, докато сте на възраст. Костите съставляват около 20% от общото телесно тегло. Поради промени в костната маса, както и в мускулите и ставите, обикновено настъпва загуба на височина от около 0,4 инча (1 см) на всеки 10 години, като загубата се ускорява след 70-годишна възраст. Лице може да загуби между 1-3 високи, по време на живота си. Това е тенденция, наблюдавана във всички раси, и при двата пола, според НИХ.

Какво можете да направите : Космите на гъстотата на минералните кости около 30-годишна възраст могат да намалеят - особено при жените през първите години след менопаузата - да ви излагат на риск от изтъняване на костите като остеопения и остеопороза. Намалете загубата на костна маса, като избягвате пушенето, консумирате адекватен калций и включвате тренировъчни упражнения като обучение за съпротива и ходене в плана си за действие.

Продължават научните изследвания, за да се определи как промените в телесния състав влияят върху здравето, както и как съставът на тялото може да се промени с възрастта между различните раси. Междувременно не забравяйте, че големи промени в формата на тялото не са неизбежни, ако продължите да упражнявате, да ядете здравословна диета и да се отървете от тютюна.

Източници:

Застаряващи промени в формата на тялото. ADAM Медицинска енциклопедия.

Оценяване на теглото и здравния риск. NIH Национален център за сърдечни бели дробове и кръв. Обществен информационен лист. http://www.nhlbi.nih.gov/health/public/heart/obesity/lose_wt/risk.htm

Cuilin Zhang et al. "Коремна затлъстяване и риск от всички причини, сърдечно-съдови заболявания и смърт от рак. Циркулация : 2008; 117: 1658-1667.
http://circ.ahajournals.org/content/117/13/1658.full

Gallagher et al. Здравословният процент на телесните мазнини обхваща подход за разработване на насоки, основаващи се на индекс на телесна маса. Am J Clin Nutr. 2000 Sep; 72 (3): 694-701.
http://www.ajcn.org/content/72/3/694.long

Мари-Пиер Сен Ондж и Димма Галахър. "Съставът на тялото се променя със застаряването: Причината или резултатът от промени в метаболизма и макроорганизма?" Хранене . 2010 февруари; 26 (2): 152-155. Дой: 10.1016 / j.nut.2009.07.004.

Остеопороза: Върхова костна маса при жените. Публичен информационен лист. http://www.niams.nih.gov/Health_Info/Bone/Osteoporosis/bone_mass.asp

Wormser, David et al. "Отделни и комбинирани асоциации на индекс на телесна маса и абдоминална мастна тъкан със сърдечносъдова болест: съвместен анализ на 58 проспективни проучвания." Lancet , ISSN 0140-6736, 03/2011, том 377, брой 9771, стр. 1085-1095.