Общи принципи за обучение по тегло за изграждане на мускули

Какво науката казва за изграждането на мускулни практики

Тази статия, по една от поредицата, разглежда позицията на Американския колеж по спортна медицина, озаглавена Прогресивни модели в съпротивата за здрави възрастни, 2009 г. Това е обобщение на доказателствата от добре квалифицирана група от експерти за ефективността на различните процедури и практики в програми за резистентност и обучение по тегло.

Тази статия обобщава насоките на ACSM за обучителни характеристики, насочени към обучение за хипертрофия или изграждане на мускули, с придружаващи статии на разположение за сила, сила, издръжливост и възрастни хора .

Обърнете внимание, че в тази версия на щанда на ACSM авторите оценяват качеството на доказателствата, както следва:

RT означава "обучение за съпротива" в следващото обсъждане.

Мускулна сграда (хипертрофия)

Прогресивното претоварване е необходимо за увеличаване на набирането и увеличаването на размера на мускулните влакна, което означава, че промените в дизайна на тренировъчната програма, както за здравина, така и за мускулна хипертрофия, ще бъдат най-полезни за увеличаване на силата и мускулите във времето.

Мускулно действие

Доказателство за категория А. "Подобно на тренировките за сила, се препоръчва концентрични, ексцентрични и изометрични мускулни действия да бъдат включени за начинаещи, междинни и напреднали RT."

Зареждане и обем

Доказателство категория А. "За начинаещи и междинни индивиди се препоръчва да се използва умерено натоварване (70-85% от 1 RM) за 8-12 повторения на набор от един до три комплекта на упражнение."

Доказателство за категория В. "За напреднало обучение се препоръчва обхват на натоварване от 70-100% от 1 RM да се използва за 1-12 повторения на набор от три до шест комплекта на упражнение по периодичен начин, така че по-голямата част от обучението е посветена на 6-12 RM и по-малко обучение, посветено на 1-6 RM натоварване. "

Избор на упражнения и ред

Доказателство категория А. "Препоръчва се едно- и многократно свободно тегло и машинни упражнения да бъдат включени в RT програма за начинаещи, междинни и напреднали лица."

Доказателство за категория В. "За последователността на упражненията се препоръчва поръчка, подобна на силова тренировка."

Почивни периоди

Доказателство за категория В. "Препоръчва се 1- до 2-минутни периоди на почивка да се използват в начални и средни програми за обучение.За напреднали обучение продължителността на почивката трябва да съответства на целите на всяко упражнение или тренировъчна фаза, така че 2- до 3 - могат да се използват минутни периоди на почивка при тежки натоварвания за упражнения с ядро ​​и 1-2 минути за други упражнения с умерена до умерена интензивност. "

Повторение на скоростта

Доказателство за категория В. "Препоръчва се да се използват бавни до умерени скорости от начинаещи и средноквалифицирани хора.За напреднали тренировки се препоръчва използването на бавни, умерени и бързи скорости на повторение в зависимост от товара, номера на повторението , както и целите на конкретното упражнение. "

Честота

Доказателство категория А. Препоръчително е да се използва честота 2-3 дни в седмицата за начинаещи тренировки (при обучение на цялото тяло на всяка тренировка).

Доказателство за категория Б. За междинно обучение, препоръката е подобна за тренировки за цялото тяло или 4 дни седмично, когато се използва рутинно разделяне на горната / долната част на тялото (всяка основна мускулна група се тренира два пъти седмично).

Доказателство за категория В. За напреднало обучение се препоръчва честота от 4-6 дни / седмица. Мускулната група разделени рутинни процедури (една до три мускулни групи, тренирани на тренировка) са често срещани, което позволява по-голям обем на мускулна група.

За преглед на основите на тежестта и съпротивлението можете да прочетете документацията за начинаещи .

Източник:

Николас Ратамес, Брент Алвар, Тами К. Евеох Тери Дж. Хуш, У. Бен Киблир, Уилям Дж. Крамер, Н. Травис Трипълт. Прогресивни модели в резистентното обучение за здрави възрастни. Медицина и наука в спорта и учението : март 2009 г., том 41, брой 3, стр. 687-708.