Истината за обичайните митове за хранене

След здравословното хранене и правилното хранене понякога е трудно. Съществуват толкова противоречиви доказателства за храните и храненето, както и толкова много информация (и мнения), идващи от толкова много различни източници. Добавете няколко митове за храненето, които са се разраснали с течение на времето, и става още по-трудно да се знае какво е добро за вас и какво не.

Не мога да направя много за променящата се наука и мнения за храненето - освен за докладване за тях - но мога да споделя някои общи митове за хранене и да ви кажа какво трябва да знаете за тях:

Мит № 1: Суровата захар е по-добра от бялата захар.

Няма значение; захарта е захар. Суровата захар, понякога наричана турбинадо захар, има по-тъмен цвят от обикновената трапезна захар и кристалите са по-големи, но все още има същия химичен състав. Това е просто захароза, която е половин глюкоза и половина фруктоза. Има хубав вкус, така че е възможно да използвате малко по-малко в кафето или в зърнените храни. Но наистина, проблемът с добавената захар идва от силно преработените храни. Между другото, това не е по-добро от високо фруктозен царевичен сироп .

Мит № 2: Органично отглежданите храни са по-хранителни

Няколко проучвания, които сравняват биологично отглежданите храни с храни, отглеждани с редовни методи, предполагат, че някои органични храни могат да съдържат малко повече витамин С, а други проучвания не показват никаква разлика. Ако има някаква хранителна разлика между биологично отглежданата храна и обикновената храна, това вероятно е минимално.

Основните причини за избора на биологични храни са избягването на химикали като пестицидите и това може да помогне за подпомагане на местното и устойчиво селско стопанство. Но дори и плодовете и зеленчуците, които не са органични, са питателни и полезни за вашата диета.

Мит № 3: Кафявите яйца са по-хранителни от белите яйца.

Цветът на яйчените черупки зависи от породите пилета, които ги поставят.

Хранителната стойност е една и съща отвътре. Яйцата от всякакви цветни черупки са отличен източник на протеини и лутеин, но те също са с високо съдържание на наситени животински мазнини. Яйцата се пълнят и насищат, така че яденето на една или две яйца всеки ден може да се побере в здравословна балансирана диета.

Мит 4: Морската сол е по-добра за вас от обикновената сол.

Солта е сол. Това е половината натрий и половината хлорид. Морската сол може да има различно оцветяване или малко по-различно ароматизиране поради наличието на допълнителни минерали, но истинската полза от тези минерали е практически несъществуваща. Единственият начин да се консумира морска сол помага, ако по-големите кристали водят до малко по-малко сол.

Мит №5: Храните, които не съдържат холестерол, винаги са добри за сърцето ви.

Високите нива на холестерола в кръвта са свързани с повишен риск от сърдечно-съдово заболяване. Намаляването на храни с високо съдържание на холестерол може да помогне малко, но не толкова, колкото наблюдаване на приема на наситени мазнини и почистване на вашата диета като цяло. Много храни са без холестерол и много добри за вас (всички тези плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни). Но - един хранителен продукт може да бъде означен като "без холестерол" и все още е с високо съдържание на мазнини, натрий, захар и калории. Което е точно обратното на това да бъдете добри за сърцето си.

Мога да добавя още няколко. "ГМО-свободен" не е същият като органичен, "без глутен" не е автоматично по-здравословен и "естествен" не означава нищо.

Източници

Национален институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания, информационна мрежа за контрол на теглото. "Митове за загуба на тегло и хранене". Достъп до 13 април 2016 г. http://win.niddk.nih.gov/publications/myths.htm.

Американската сърдечна асоциация. "Чести погрешни схващания за холестерола". Достъп до 13 април 2016 г. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/Cholesterol/PreventionTreatmentofHighCholesterol/Common-Misconceptions-about-Cholesterol_UCM_305638_Article.jsp.

Това съдържание се предоставя в партньорство с Националния съвет 4-H. Програмите за здравословно живеене 4-H помагат на младите хора да научат как да водят живот, който да балансира физическото, умственото и емоционалното здраве. Научете повече, като посетите уебсайта им.