Какво можете да направите за плоски и паднали арки

Справяне с проблемите на ходенето и болката

Ходенето на хоризонтално стъпало е ходеща грешка, която може да бъде коригирана, а плоските крака или падналите арки са условия, които могат да ви причинят болка. Те имат различни решения.

Когато плоските нозе са проблем

Имате ли паднали арки или плоски стъпала, които ви причиняват достатъчно болка, която избягвате да ходите и да упражнявате? Американския колеж по краката и глезените (ACFAS) изчислява, че 5% от възрастните имат този проблем.

Те публикуваха насоки за клинична практика през 2005 г., за да помогнат на лекарите при лечението на плоски стъпала, когато това е болезнено и ограничава здравословния Ви начин на живот. "За много възрастни плоските крака причиняват болки в краката, които се влошават с течение на времето, е трудно да бъдат активни, да се хвърлят излишни килограми и да се поддържа здравословен начин на живот, ако краката ви болят непрекъснато", каза Крис Ди Нучи, DPM и FACFAS. , Едно проучване през 2011 г. установи, че по-възрастните хора с плоски крака са имали 1,3 пъти по-голям риск от болка в коляното и 1,4 пъти по-голям риск от увреждане на колянната хрущяла.

Гъвкава плоска стъпка

Ако кракът ви е равен, когато стоите, но той се връща до нормална височина на арката, когато сте седнали, това е известно като гъвкава плоска стъпка. Когато е болезнено и се търси медицинско лечение, ръководството на ACFAS препоръчва първо да се използват неинвазивни лечения, включително промяна или ограничаване на активността и упражняване на стречинг. Протягането на ахилесовото сухожилие , което се придава на мускула на телето, се смята за добро за плоска стъпка.

Те могат да предписват нестероидни противовъзпалителни лекарства и обичайни ортези за обувки . След като се опитват тези тактики и пациентът все още има болка в краката, те могат да прибегнат до хирургични интервенции.

Обувки за ходещи пелчета

Хората с плоска стъпка често превишават и едно решение носи обувки за контрол на движението, които ограничават прекомерното преобръщане на глезена по време на ходене или бягане.

Не всеки с плоски крака препъни, така че е нещо, което трябва да сте проверили, за да получите правилните обувки. Ако сте предписали ортези, ще искате да търсите обувки, които имат подвижна стелка и достатъчно обем, за да можете удобно да я носите във вашите обувки за разходки.

Допълнена за възрастни плоска стъпка

Възстановената от възрастни плоска стъпало е по-сериозно състояние, което често се причинява от дисфункция на задната тибиална сухожилие (PTTD). Тази сухожилия трябва да поддържа арката, но може да отслаби. Когато се провали, води до твърд плосък крак. Докато арката се отдръпва в гъвкава плоска стъпала, в това състояние тя остава плоска дори когато не стоите върху нея. Може да загубите своя обхват на движение в краката и глезена и да имате болка в арката. Клиничната насока на ACFAS препоръчва плоската стъпало, причинена от PTTD, да може да се лекува с обичайни ортези за обувки, меки отливки, ботуши за ходене, физиотерапия и нестероидни противовъзпалителни лекарства. Ако няма облекчение или състоянието се влоши, тогава пациентът може да бъде отнесен към операция.

Разходка с плоски нозе

Хората с нормални арки или плоски крака могат да се окажат ходещи на плоски стъпала. Краката им се удряха на всяка стъпка от глезена, а не удариха петата и се спуснаха на стъпало , избутвайки с петите.

Вместо това петата им удря земята и се изравнява с шамар. Или, те се приземяват с хоризонтални стъпала вече в средата на ходилата без пета. Това може да доведе до болка в гърлото .

Ходенето с плоски стъпала обикновено се дължи на обувките, които са твърде твърди. За съжаление, много обувки, продавани на проходилки, имат твърди подметки, както и много обувки и обувки за комфорт. Вашият крак просто не може да премине стъпка по природа. Лечението е да се купуват гъвкави обувки, които се огъват в топката на крака.

Източници:

Прессъобщение "Нова насока за клинична практика, публикувана за лечение на плоски крака при възрастни". Американски колеж по хирурзи на краката и глезените, 5 март 2005 г.

Gross KD, Felson DT, Niu J, Hunter DJ, Guermazi A, Roemer FW, Dufour AB, Gensure RH, Hannan MT. "Асоциация на плоски крака с болка в коляното и увреждане на хрущялите при по-възрастни хора". Артрит Грижа Res (Hoboken) . 2011 Jul; 63 (7): 937-44. doi: 10.1002 / acr.20431.