Разширения за крака: полза или риск?

Разширенията на краката са упражнения, които обикновено се извършват с машина за лостове в салона. Седите на подплатена седалка и повдигнете подплатен бар с долните си крака. Упражнението работи главно четиристранните мускули на предната част на бедрото - ректус-фемора и огромните мускули.

Технически това е "кинетично открито" упражнение, което го отличава от "кинетични упражнения със затворена верига", като например клекове .

Разликата е, че при клекната част на тялото, която се упражнява, е закотвена (стъпалата на земята), докато в удължението на крака е свободно да се движи с разширение на крака (подложката се движи) и по този начин веригата на движение е отворена в разширението на крака.

Дебатът за ползите от разширението на краката

В сферата на фитнес средите се появи сравнително страстен дебат по отношение на безопасността на упражненията за удължаване на краката. Критиците казват, че упражненията с отворена верига, като удължаване на крака, могат да увредят коленете и дори пълната дълбока клекалка е по-безопасна. Много обучители сякаш са вървяли заедно с най-силните гласове, избягвайки разширяването на краката.

От прочитането на няколко становища по този въпрос, включително научните и биомедицинските мнения, моята позиция е някъде между тях. Това обаче не седи на оградата; това е мнението, че разширенията на краката могат да се използват безопасно, като се вземат няколко предпазни мерки.

Прави безопасно разширяване на крака

Ако следвате този разумен подход, не е нужно да се страхувате от практическото използване на машина, която може да ви помогне при обучението или рехабилитацията.

Източници:

Тасесън, С., Оберг, Б., Добър, Л., и Квист, Й. (2007). Изчерпателна рехабилитационна програма с укрепване на квадрицепса при упражняване на затворена срещу отворена кинетична верига при пациенти с дефицит на предни кръстосани връзки: рандомизирано клинично проучване, оценяващо динамичния тибиален превод и мускулна функция. Am J Sp. Med. 36 (2): 298-307.

Cohen, ZA, Roglic, H., Grelsamer, RP, Henry, JH, Levine, WN, Mow, VC и Ateshian, GA (2001). Патолофеморално натоварване по време на открити и затворени кинетични верижни упражнения. Am. J. Sp. Med. 29 (4): 480.

Fleming, BC, Oksendahl, Н., и Beynnon, BD (2005). Открити или затворени кинетични верижни упражнения след реконструкция на предния кръстосан лигамент? Exerc. Спорт Sci. Rev. 33 (3): 134-140.

Morrissey, MC, Drechsler, WI, Morrissey, D., Knight, PR, Armstrong, PW и McAuliffe, TB (2002). Ефекти на дистално фиксираното срещу недисциплинно фиксирано протезиране на крака на екстензора на крака върху болката на коляното в ранния период след възстановяването на предния кръстосан лигамент. Физ. Ther. 82 (1): 35-43.