Какви са най-точните педометри?

Изследванията сравняват перемерите за точност

Колко точен е вашият крачкомер ? Наистина ли вървите по 10 000 стъпки на ден? Педометрите претърпяха бърза еволюция през последните няколко десетилетия от по-старите дизайни с механизми с пружинни и махални механизми до тези, които използват пиезоелектричен механизъм, както и с акселерометър чипове, вградени в мобилни устройства и фитнес ленти.

Точност на педометрите, носени на талията ви

По-стари проучвания установяват, че пиезоелектрически механизми са по-точни за отчитане на стъпките както при деца, така и при възрастни с наднормено тегло.

Пролетните механизми се влияят от накланянето, а двуосовите и триосовите акселерометри не се влияят от накланянето и могат да се носят в по-голямо разнообразие от позиции.

Триаксиални пиезоелектрически педометри, тествани като по-малко точни, когато се носят в джоба и при ходене с много бавна скорост или много висока скорост. Те обикновено са били точни в рамките на 5 процента, което е 500 стъпки на 10 000 стъпки, когато се носят на талията, въжето или лентата, докато ходехме умерено. Въпреки това е доказано, че крачкомерите не са точни, когато хората ходят с много бавни темпове.

Долната линия е, ако искате да купите крачкомер, който да носите на бедрото си, проверете какъв механизъм има. Най-добре е да купите такъв, който може да се носи в различни позиции, така че да имате по-добра точност с по-малко шум. Ако педометърът не го прави като опция, потърсете такъв.

Точност на фитнес групи и приложения

Проследяването на стъпки до голяма степен е преместено покрай несвързани с перотометри, носени на талията ви, с монитори за активност, свързани с приложения, особено тези, носени на китката.

Въпреки това, кои от тях са точни, е движеща се цел, тъй като те продължават да се развиват. Производителите могат да подобрят точността си чрез изучаване на данните и преразглеждане на алгоритъма, който превежда движението, което чувстват, на стъпки. След това те могат да актуализират софтуера на устройството, вместо да се налага потребителят да купува ново устройство.

Обаче това беше доста голям удар, когато едно малко изследване през 2017 г. сложи ръкавиците Fitbit Charge и Smart Health срещу акселерометър Omron HJ-303 с талията на кръста и модела с пружинно лостче на Sportline. В краткия си тест за бягащи пътеки изследователите преброиха стъпките, предприети чрез видео и ръчно преброени с щракване, за да се сравни с това, което са регистрирали единици. Fitbit Charge беше най-малко точната, последвана от Smart Health Wristband. Изненадващо, Omron е по-малко точен от Sportline в този тест.

Изследване на точността на мониторите на активността и фитнес лентите при изчисляването на изгорените калории установи, че най-добрият от тях е с точност до 9%, а Nike FuelBand се представя слабо с точност от 23%. Изследването сравнява BodyMedia FIT, Fitbit Zip , Fitbit One , Nike FuelBand, Jawbone UP, Basis B1 Band и др. Няколко от тези устройства вече не се произвеждат.

Междувременно много хора просто използват данните, които могат да получат от вградения акселерометър на своя мобилен телефон. Изследване, което показва, че приложенията за използване на смартфон за красота не са подходящи за фитнес-ленти и периметър, показва, че приложенията и перотометрите, които са били износени, са доста точни за отчитане на стъпките на неблагодарна, докато фитнес-лентите имат най-голяма вариация.

Изследвания за точност на педометрите за талията

Класическите изследвания на старошокови крачкомери са направени от изследователи в Университета на Тенеси през 2003 и 2004. Дори по-стари проучвания определят Yamax 200 като най-точния крачкомер за отчитане на стъпките и оценка на разстоянието при лабораторни условия. В резултат на това се използва като отправна точка. В едно проучване, тестовите субекти носеха Yamax 200 на един бедро и тестовите педометри на другия тазобедър, за да сравнят общия брой на стъпките. Тестовите субекти са регистрирали средно 9244 стъпки на ден, почти целта от 10 000 стъпки, насърчавани от няколко програми за ходене педометър.

Най-точни педометри за дневно броене на стъпки : Тези модели съответстват на стандартния крачкомер

Подценявани стъпки : Ако използвате един от тези педометри, може да ходите на няколко стъпки, отколкото се брои.

Надценявани стъпки : Ако използвате един от тези педометри, може да не ходите толкова много стъпки, колкото записвате.

Най-точни педометри за разстояние и калории

Кои педометри са най-точните за броене на стъпки, оценка на разстоянието и изчисляване на разходите за калории? Изследователската група на Университета в Тенеси сравнява 10 стъпала.

Изследването установява, че всички педометри са записвали твърде много стъпки при по-бавни скорости, но са се подобрили при ходене при по-бързи скорости. Изследователите са използвали бягаща пътечка и визуално са преброили стъпките, за да сравнят това, което е отбелязано с педометрите. Те също така поставят педометри на всеки бедро и сравняват съвкупностите между тях, за да видят доколко са надеждни за проследяване на едно и също движение от същия човек.

Най-точни педометри : Тези педометри записват стъпки с 99% точност:

По-малко точни

Точност за разстояние

Шест от педометрите изчислиха разстоянието, което повечето от тях направиха с 90% точност при умерено ходене, но бяха по-малко надеждни при бавно ходене на 2 мили в час. Точността на разстоянието зависи от това, че всеки път се изкарва една и съща дължина на стъпката, както и че може да се измери точно тази дължина на стъпката и да се въведе в крачкомера. Тези променливи правят перемерите по-малко надеждни при изчисляване на разстоянията спрямо стъпките за броене.

Точност за калории

Педометрите използват тежестта на стъпалото и стъпките и разстоянието, за да изчислят изгорените калории. Изследователите отбелязват, че не е ясно дали педометрите показват нетни калории (допълнителните калории, които изгаряте, ходещи срещу това, което бихте изгорили, седящи на дивана) или ако показват брутни калории (не приспадат калориите, които бихте изгорили просто седиш наоколо). Ако показват нетни калории, те значително надценяват сумата. Ако те показват брутни калории, те все още са точни до 70 процента. Размислете два пъти, преди да вземете решение за себе си, въз основа на показаните номера.

> Източници:

> Case MA, et. Ал. Точност на приложенията за смартфони и носими устройства за проследяване на данни за физическата активност. JAMA . 2015; 313 (6): 625-626. Дой: 10.1001 / jama.2014.17841.

> Ehrler F, Weber C, Lovis C. Несъвместимост на позицията на педрометъра върху точността на педаметъра при различни скорости на ходене: сравнително изследване. Eysenbach G, ed. Journal of Medical Internet Research . 2016; 18 (10): e268. Дой: 10.2196 / jmir.5916.

> Husted HM, Llewellyn TL. Точността на педометрите при измерване на стъпките на ходене на неблагодарна в колежаните. Международен журнал за упражнения . 2017; 10 (1): 146-153.

> Парк W, Lee BJ, Ku B, Tanaka H. Ходене на скорост и позициониране взаимодействия в точността на различни по-нови педометра. Journal of Exercise Science and Fitness , онлайн, 3 април 2014 г.