Кафето: лошото, доброто и по-доброто

Вашият метаболизъм, колко пиете и как пиете, е от значение

Кафе. Събуждате се до богатия аромат. Затопляте ръцете си около халбата за пара. Устата ви започва да се напоява с вода за този първи интензивен аромат. И десет минути по-късно сте остър, бдителни и готови да посрещнете деня си.

Нищо чудно, че стана едно от най-популярните напитки в света.

Може ли нещо толкова вкусно да бъде добро за вас?

Краткият отговор е "да" - с няколко резерви.

Ако бързо метаболизирате кафе, пийте го в умерени количества и не го зареждайте с подсладители и сметана, кафето е по-вероятно да насърчава добро здраве, отколкото да навреди на вашето здраве.

Нека да разгледаме по-отблизо.

Бързи и бавни метаболизатори

Тъжният факт е, че някои от нас толерират активната съставка на кафе, кофеин, по-добре от другите.

Бавните метаболизатори на кафето са склонни да получат нервите или да се чувстват жични след чаша или две, и не могат да спят, ако го пият.

Но това не е всичко. Кафето също така ги поставя в по-голям риск от спонтанен аборт, високо кръвно налягане, PMS и други проблеми.

По-бързите метаболизатори на кафето се чувстват бдителни и енергично след чаша. Не само това, но те не изглеждат засегнати от рисковете за здравето, с които се сблъскват бавните метаболизатори. Всъщност, в тази група кафеът може дори да бъде здравословен.

Около половината от нас принадлежат към първата група и половината до втората.

Не сте сигурни в коя група принадлежите?

Има тестове, които да ви помогнат да разберете.

Една купа ... или двадесет?

Добрата новина: дали метаболизирате кафе бавно или много бързо, една или две чаши сутрин е вероятно безопасно.

Ако сте бавен метаболизатор, пиенето толкова много по това време няма да навреди и ще ви даде тласък на бдителността, която може да пожелаете.

И ако сте бърз метаболизъм, пиенето на толкова много може да направи вашето здраве положително.

За повечето от нас, пиенето някъде между 1-3 чаши на ден (8 до 24 унции) изглежда е разумна сума. Нещо повече и трябва да обмислите съкращаването.

Как да пия

Ако се наслаждавате на кафе и пиете редовно, обмислете превключването му в черно.

Дори тези, които могат да се възползват от кафе, могат да загубят тези ползи от претоварване на захар и сметана - или, още по-лошо, изкуствени подсладители и сметана. Те само добавят ненужни калории и химикали и могат да повлияят на начина, по който разграждате кафето.

Що се отнася до това Frappucino? Понякога може да се лекува. Но не мисля, че това ще те направи по-здравословен.

И докато сте в него, уверете се, че не е само кафе, което пиете. Особено, ако упражнявате топлина, уверете се, че получавате достатъчно вода. (Iced Americano, някой?)

Как Кафето може да повиши здравето

Кафето може да доведе до:

По-специално, антиоксидантите в кафето могат да предпазват от заболявания, свързани с възрастта .

Отново ползите изглеждат по-високи за тези, които са бързи метаболизатори.

Надолу към основите

Не забравяйте, че по-голямата част от изследванията за кафе създават асоциации , а не причини. С други думи, ние всъщност не знаем дали самата кафява причинява ползи за здравето, или ако това е нещо друго, което пиещите кафе правят.

Нитчният пясък? Докато не знаем повече, не се колебайте да се насладите на сутрешната си чаша. Просто поддържайте умереното потребление и го пийте черно, ако е възможно.

Източници

Американската асоциация за изследване на рака на границите в изследователската конференция за превенция на рака, Хюстън, 6-8 декември 2009 г.

Арабски L. Епидемиологични доказателства за кафето и рака. Nutr Cancer. 2010; 62 (3): 271-83.

Армстронг ЛЕ. Кофеин, телесна течност-електролитен баланс и физически упражнения. Int J Sport Nutr Екер Метаб. 2002 Jun; 12 (2): 189-206.

Cao C, et al. Кофеинът потиска нивата на амилоид-бета в плазмата и мозъка на трансгенни мишки на болестта на Алцхаймер. J Alzheimers Dis. 2009; 17 (3): 681-97.

Cornelis MC, et al. Кафе, CYP1A2 генотип и риск от инфаркт на миокарда. JAMA. 2006; 295 (10): 1135-1141.