Има ли кокосова захар наистина ниско съдържание на въглехидрати?

Има ли кокосова захар, наричана още кокосова палмова захар, по-здравословна или по-ниска в въглехидратите от обикновената захар на маса? Има твърдения, че тя е нисковъглеродна захар, която не повишава кръвната захар толкова, колкото и другата захар и че е натоварена с минерали. Нека да видим какво е и дали някое от твърденията има заслуга.

Какво представлява кокосовата захар от палмите?

Всички форми на захар са концентрирани форми на натурални растителни захари.

Те могат да идват от захарна тръстика, захарно цвекло, кленови дървета, цветен нектар (мед), агави растения , ориз и т.н. Те са сходни с приблизително 15 калории и 4 грама захар (въглехидрати) на чаена лъжичка. Кокосова захар не е изключение.

Кокосова палмова захар се произвежда от нектара на кокосовите цветни пъпки. Пъпките са отрязани и сапунът е заловен, а след това сварен. Резултатът е захар с карамел, която прилича на кафява захар. Може да видите и "палмова захар", която е подобна захар, получена от други видове палмово дърво, отколкото кокосовата длан.

Как гликемичен е кокосова захар?

Някои доставчици на кокосова захар правят здравната претенция, която не повишава нивото на кръвната захар толкова, колкото и другите захари. Всъщност има доклад, изготвен от Филипинския институт по хранене и хранене, който е широко цитиран (но е изтекъл от интернет), в който се казва, че гликемичният индекс на "кокосова захар, подготвен от Филипинската кокосова овчарка" е изчислен на 35 , въз основа на резултатите от 10 тестови субекта.

Това наистина е доста ниско.

От друга страна, подобно проучване, докладвано от университета в Сидни, показва гликемичен индекс от 54, който е само малко по-нисък от този на захарната маса. Има няколко възможности да се съмнявате в претендирания нисък брой.

1. Нямаше индикация за обхвата на отговорите в доклада. Почти винаги в доклада за изследване на гликемичния индекс се посочва не само средната реакция към храната, но обхватът на отговорите - как реагират различните хора.

Това не беше направено във филипинското проучване. Дали някои от 10-те хора имат много по-голям отговор? Не знаем.

Една марка кокосова захар (Sweet Tree) има следната отрицателна отговорност на пакета: "Сладкото дърво не вярва, че GI е сигурен индикатор за" приятелско отношение "на захар към диабетици. В нашия опит открихме, че докато кокосовите подсладители са били че нивата на GI са по-ниски от 35. Продължаващите тестове показаха колебания, което се дължи на естествените променливи.

Тестовете за гликемичен индекс почти винаги се правят на здрави млади възрастни, които са най-малко вероятно да имат проблеми с кръвната захар. Хората с диабет, преддиабет и "предварително диабет" често реагират по различен начин.

2. Няма смисъл. Няма кохерентно обяснение защо тази захар е различна от всички останали захари в нейните ефекти върху кръвната захар. Според описанията на индустрията захарта в кокосовата захар е до голяма степен захароза (половин фруктоза и половин глюкоза), така че може да се очаква, че гликемичният индекс е сходен (около 60 до 65). Едно обяснение може да бъде, че всъщност е в голяма степен фруктоза, подобна на агава сироп.

Тъй като фруктозата не повишава кръвната глюкоза, съставът с висока фруктоза няма да причини колкото се може повече от кръвната захар. Но те твърдят, че концентрацията на фруктоза е сравнима с другите подсладители като мед, кленов сироп, захар от захарна тръстика и т.н. Така че няма смисъл кокосовата захар да действа по различен начин в организма.

Американската асоциация за диабет казва, че хората с диабет трябва да използват кокосова палмова захар същите като обикновената захар. Те също така отбелязват, че някои от тях се смесват с тръстикова захар и други съставки.

Богат ли е в минерали?

"Кокосовата захар е натоварена с минерали", обясняват силно уебсайтовете, които я продават.

Твърдението може най-добре да бъде направено за калий. Според данни, публикувани от Филипинския институт за изследване на храните и храненето, количеството калий в половин чаша кокосова захар е значително - над 1000 милиграма. Дневният препоръчителен прием за възрастен е 4700 милиграма. Но консумира ли половин чаша захар наистина добър начин да получите калий? Сумата в чаена лъжичка е 43 милиграма - не толкова голяма сделка, особено в сравнение с повечето меса и зеленчуци. Например, половин чаша най-варени зеленчуци има между 400 и 500 mg калий, а 4-унция, обслужваща повечето меса, е почти същата.

Количествата други минерали в кокосовата захар са изчерпателно малки за количествата, които хората действително ще ядат. Същата половина чаша захар съдържа 29 милиграма магнезий (в сравнение с 76 милиграма в половин чаша сварен спанак) и 2 милиграма цинк.

устойчивост

"Най-устойчивата захар на планетата", твърдят някои уебсайтове. Съществуват реални екологични проблеми при производството на захарна тръстика, които не са налице при производството на кокосова захар, където дървото може да продължи да произвежда сап година след година. Според уебсайтовете на индустрията се използва по-малко вода, а кокосови палми могат да растат в много бедна почва, като пясъчните плажове. Но дали ще има по-малко въздействие в сравнение с меда или кленовия сироп?

След като кокосовият цвят се потупа за сок, той няма да се превърне в кокос. Тъй като кокосовите фермери могат да получат повече пари за захар от кокосов орех, някои от дърветата, които са били в производството на кокосов орех, са били подслушвани за кокосова захар. Това може да доведе до покачване на цените на кокосово месо, мляко и масло.

Долния ред

Кокосова захар е много скъпа захар. Съгласно препоръката на Американската асоциация по диабет, използвайте я като обикновена захар, следвайки вашите лични предпазни мерки. Вероятно не е по-добре от всяка друга захар за хора, които следват нисковъглехидратни начини на хранене .

> Източници:

> Кокосова палмова захар. Американската асоциация по диабет.

> GI Foods. Университета на Сидни.

> Trinidad TP, Mallillin AC, Sagum RS, Encabo RR. Гликемичен индекс на често използваните въглехидратни храни във Филипините. Journal of Functional Foods . 2010; 2 (4): 271-274. Дой: 10.1016 / j.jff.2010.10.002.

> Тринидад, ТР. Хранителни и здравни ползи от кокосова сок / захар / сироп. Институт за изследване на храните и храненето.