Използването на приложението Pedometer увеличава ходенето

Как може да мотивирате потребителите на смартфони да получат повече упражнения? Тъй като смартфоните вече имат вграден акселерометър, простите приложения за педометър могат да ви кажат колко се движите през целия ден. Може ли да се използва приложението на педометър, което да мотивира повече хора да постигнат препоръчаната физическа активност за намаляване на рисковете за здравето ?

Изследователи в Ирландия подлагат теста на това.

Те набират потребители на Android смартфони на възраст над 16 години и зареждат приложение за крачкомер на телефоните си. Потребителите не можаха да получат достъп до приложението сами за първата седмица, тъй като за всеки участник бе измерен базов брой стъпки. Средните стъпки на ден са 4365 за контролната група и 5138 за интервенционната група. Това показва, че субектите са доста неактивни като цяло.

И двете групи получават указания за ползите от физическата активност и получават по 30 минути дейност всеки ден повече, отколкото са в момента. След това на интервенционната група бе предоставен достъп до акселерометъра Accupedo-Pro и бе дадена цел от 10 000 стъпки на ден.
Още: Защо трябва да ходите 10 000 стъпки на ден?

И двете групи увеличиха физическата си активност през първата седмица, но само интервенционната група, използваща приложението за педометрия, продължи да увеличава активността си. Групата за намеса се е регистрирала около една миля повече на стъпки на ден от базовата линия до края на осемте седмици.

След като се коригираха за други фактори, изследователите стигнаха до извода, че увеличават стъпките си на ден с над 1029, което е около половин миля. Това е увеличение с 22% спрямо изходното ниво. Няма значително подобрение на кръвното налягане или теглото. Това не е изненадващо, тъй като е по-малко от 60 минути на ден с умерена интензивност на физическата активност, препоръчана за отслабване.

Ще ви отнеме само около осем минути, за да се разхождате на 1000 стъпки с бързи темпове.

Изследователите стигат до извода, че използването на приложението за педометър е ефективно в мотивирането на хората да получават повече физическа активност всеки ден.

Този резултат е подобен на този, открит от едно малко проучване, публикувано през 2012 г., което дава на по-старите, неактивни участници стъпкова крачка на стъпкомера или цел на минутите от дейността. В това проучване участниците увеличиха ходенето си с почти 50 минути седмично, ако получиха крачкомера и 28 минути само с целта за време.

Още: 7 Приложения за педометър, които да ви преместят

Плюсове на приложенията на педометъра

Повечето хора вече носят смартфона си по цял ден: Отчет за проучване на IDC през 2013 г. установи, че 79% от потребителите на смартфони с Android и iPhone поддържат телефоните си на или близо до тях само за два часа от деня на събуждането. Поносителите на педрометъра вероятно имат подобно време на износване. Използването на приложение, а не на отделно устройство, може да бъде лесен начин да мотивирате хората да се движат повече.

Работи на закрито и на неблагодарна, както и на открито : Докато приложения като MapMyWalk използват GPS телефона и дават скорост, както и разстояние, те няма да работят добре на закрито или когато сте на бягаща пътечка. Приложението за крачкомер, като самостоятелен крачкомер, усеща движението като стъпки и ги записва.

Това не зависи от сателитите или от промяна на местоположението ви като показател за движението.

Лесно и евтино / безплатно: Ако вече имате смартфон, можете да добавите безплатно приложение за педометър или да отделите само няколко долара за надстроено приложение. Не е нужно да купувате крачкомер или фитнес, за да получите ползите от проследяването на дейността си, преглеждането на резултатите от минали дни, споделянето на напредъка по социалните медии или състезанието с приятелите си.

Приложенията имат разширени функции за проследяване на активността: Прост педометър брои стъпки и може да има калорична оценка и 7-дневна памет. За да получите повече статистически данни със самостоятелен крачкомер, трябва да преминете към свързан с приложението или свързан с компютър крачкомер или фитнес мантия, като например едно семейство Fitbit .

Недостатъци на приложенията на педометъра

Точност: Приложението за крачкомер е толкова точна, колкото сте съгласни да носите със себе си непрекъснато през целия ден. Някои приложения са по-добри от другите при редактиране на произволно движение и не се броят като "боклуци стъпки". Позиционирането е важно и за точността на броя на стъпките и може да не е удобно да носите телефона на клипс или лента с лента, вместо да се развързвате в джоб.

Изтичане на енергия : Някои приложения са известни с бързо изтощаване на мощността при непрекъснато движение във фонов режим. Всъщност, шест участници в проучването отпаднаха поради прекомерно дрениране на батерията. Както отбеляза един потребител на приложението Accupedo-Pro, не можете да получите точен брой стъпки, ако трябва да държите телефона включен през деня.

Accupedo Pedometer App

Приложението "Accupedo pedometer" бе избрано от изследователите, защото имаше характеристиките, които искаха за процеса. Той има автоматична обратна връзка и проследяване на броя стъпки и изгорените калории. Той има графики и диаграми на ежедневната и почасова история на броя на стъпките. Той има функционалност за задаване на цели и дава обратна информация за постигането на целите.

Аз инсталирах безплатната версия на iPhone. Основната разлика между безплатната версия и про версията изглежда, че Pro е безплатна. Тя не изцеждаше батерията на телефона ми забележимо. Хареса ми детайлите на дисплея и историята. Това, което наистина ми хареса, е, че иконата на екрана показва цялата стъпка, така че дори не трябва да отваряте приложението, за да видите напредъка си.

Самото стъпало, което се брои, съвпада с почти идентичен с Pedometer Fitbit One, носещ в раницата си с моя iPhone в продължение на четири часа. Дейността ми през този период включваше специално разходка на седем мили и дейност, която се движеше по няколко блока в и около фермерския пазар и в ресторанта и обратно.

Accupedo е налице както за iOS, така и за Android.

Още: 10 начина да се мотивирате с крачкомер

Източници:

Glynn LG, Hayes PS, Кейси М, Глин Ф, Алварес-Иглесиас А, Нюел J, OLaighin G, Heaney D, O'Donnell М, Murphy AW. Ефективност на приложението за смартфони за насърчаване на физическата активност в първичната грижа: рандомизираното контролирано проучване SMART MOVE. Br J Gen Pract. 2014 юли; 64 (624): e384

"Винаги свързан: Как смартфоните и социалните ни поддържат ангажираност" IDC Research Report Спонсориран от Facebook, 2013. Достъп до 7/5/14.

Източник: Kolt GS, Schofield GM, Kerse N, Garrett N, Аштън Т, Пател А. "Проучване за здравословни стъпки: базиран на педометър съвет и физическа активност за по-възрастни хора с ниски нива на активност". Ann Fam Med. 2012 май-юни, 10 (3): 206-12.