Диета за метаболично пишене

През 30-те години на миналия век зъболекарят Уестън Прайс започва да извършва експедиции по целия свят и открива връзката между съвременните хранителни навици и хроничните дегенеративни заболявания. Той също така откри, че няма нито една диета, която е идеална за всички, поради вариациите в климата, местната продукция, условията на околната среда, наследствеността, генетиката и културата.

В по-късните години Джордж Уотсън, Роджър Уилямс, Уилям Кели и други продължават изследванията в тази област.

Те вярвали, че индивидуалният метаболизъм варира значително поради два фактора, силно повлияни от наследствеността:

  1. Доминиране на автономната нервна система. Един клон на автономната нервна система, симпатиковата нервна система, използва енергия и често се нарича "реакция на борба или полет". Другият клон, парасимпатиковата нервна система, консумира енергия и помага при храносмилането на храната. Поддръжниците на диетата вярват, че един клон има тенденция да бъде по-силен или по-доминантен от другия.
  2. Скорост на клетъчно окисление. Това се отнася до скоростта, с която клетките превръщат храната в енергия. Според поддръжниците на диета за метаболитно пишене някои хора са бързи окислители, които бързо могат да превърнат храната в енергия. За да се балансират системите си, бързите окислители трябва да ядат по-тежки протеини и мазнини, които горят бавно. За разлика от тях, бавните окислители превръщат храната в енергия с бавна скорост. За да балансират системите си, поддръжниците препоръчват да ядат предимно въглехидрати, а не протеини и мазнини.

Как мога да разбера моя метаболитен тип?

В книгата Metabolic Typing Diet , изследователят Уилям Уолкот предлага прост домашен тест за идентифициране на метаболитния тип. За точна диагноза обучен медицински специалист може да даде задълбочена оценка, която може да включва тестове за урина и кръв. Wolcott предоставя три основни метаболитни типа:

Какви са насоките за диетата?

Според поддръжниците на диета за метаболитно типизиране, трите метаболитни вида трябва да ядат следните храни:

Какви са силните страни на тази диета?

Според поддръжниците на диетата диета за метаболитно отпечатване отчита индивидуалните хранителни предпочитания, метаболизъм и нужди, за разлика от други диети, които препоръчват същия план за всеки. Теорията за метаболичното типизиране може да помогне да обясни защо някои хора се справят по-добре с високо съдържание на протеини, ниско съдържание на въглехидрати, докато други се справят по-добре с диета с високо съдържание на въглехидрати.

Wolcott обяснява влиянието на различни популярни диети върху метаболитните видове:

Уговорки
Критиците на диетата за метаболитно типизиране казват, че диетата не е балансирана. Също така, диета, богата на месо, пастет и наситени животински мазнини, е нездравословна.

Ако обмисляте да опитате диетата, първо се консултирайте с Вашия лекар, за да обсъдите потенциалните рискове и ползи.

> Източник:

> Wolcott W, Fahey Т. Metabolic Typing Diet. Бродуей Книги, Ню Йорк. 2000 година.