Намален апетит и необяснима загуба на тегло при мъжете

Намаленият апетит при мъжете често идва със загуба на тегло и има много причини

Намаляване на апетита е често срещано по време на заболяване, като например, когато страда от пристъп на грип или други сравнително краткосрочни заболявания. Гаденето се свързва и с намален апетит.

Апетитът може да намалее и по време на емоционално разстройство, депресия, скука или безпокойство.

Обикновено, когато болестта или емоционалният проблем се решат, апетитът се връща към нормалното.

Ако намаленият апетит е устойчив, е придружен от други симптоми като тези, изброени по-долу, или има необяснима загуба на тегло, трябва да се потърси лекарска помощ.

Инфекции, които могат да причинят намален апетит

Инфекцията може да доведе до намаляване на апетита. Инфекциите, които често са свързани със загуба на апетит, включват:

Други причини за намаляване на апетита

Факторите, които могат да повлияят апетита, са много и могат да се различават значително. Други причини могат да включват:

Кога трябва да потърся помощ за намаляване на апетита?

Ако загубата на апетит е придружена от болки в гърдите, недостиг на въздух, изпотяване, замъглено зрение или объркване - предупредителните признаци за сърдечен удар или инсулт - незабавно потърсете медицинска помощ.

Също така, потърсете медицинска помощ, ако някой от следните признаци и симптоми съпътства намаляването на апетита:

Отслабване от намален апетит

По време на периоди на намален апетит, загуба на тегло може очевидно да се случи, но има случаи, когато загуба на тегло е необяснима и може да не са свързани с намален апетит.

Когато драстичната загуба на тегло достига повече от 10% от началното тегло за кратък период от време (например 3 месеца), трябва да се потърси медицинска помощ и да се потърси лекарска помощ.

Обикновено драматичната загуба на тегло се дължи на невъзможността за правилно смилане и абсорбиране на храната, или приема на калории е недостатъчен и изпреварен от енергийните нужди на тялото.

Отслабване от малабсорбция

Малабсорбцията е термин, използван за описание на неспособността на организма да абсорбира достатъчно хранителни вещества от консумацията на храни и напитки. Това може да доведе до недохранване и необяснима загуба на тегло.

Най-често срещаните хранителни вещества, които не са достатъчно абсорбирани, са мазнините (липидите); малабсорбцията обаче може да се приложи към хранителни вещества като въглехидрати, протеини, минерали като желязо и калций, витамини и електролити като калий и натрий.

Малабсорбцията може да бъде причинена от няколко фактора, включително: