Wave One от диетата на Sonoma

10 дни, за да се намали гладът на въглехидратите и да се преподава контрола на порциите

Диетата Sonoma , създадена от регистрирания диетолог Connie Gutterson, е диета за отслабване, базирана на контрола на порциите и яде само тези храни от одобрен списък. Той е подобен на средиземноморската диета, тъй като ограничава вида храни, които можете да ядете. Но за разлика от Средиземноморската диета, тя е оформена около 10 "енергийни" храни, а именно цели зърна, бадеми, чушки, домати, броколи, грозде, спанак, боровинки, ягоди и зехтин.

Диетата Sonoma също е структурирана в три фази, наречени "Вълни". Wave One продължава 10 дни и е най-рестриктивната фаза. След това е последвана от вълна две, в която човек се стреми да достигне идеалното си тегло, и Вълна три, която се съсредоточава върху поддържането на това тегло.

Цели на вълна едно

По време на 10-те дни на "Вълна едно" човек е поставен на изключително ограничаваща диета. Храните, допускани по време на Wave One, включват месо, яйца, ядки, нискомаслено извара, зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати, пълнозърнести храни и неограничени билки и подправки. Размерите на порциите са сравнително малки. Тази фаза е предназначена да унищожи лошите навици и да постигне следните цели:

Какво можете и не можете да ядете

Както при всички диети с ниско съдържание на въглехидрати , трябва да се избягват добавените захари и повечето източници на нишесте.

Наситените мазнини се поддържат до минимум. Никакви плодове, алкохол или нещо сладко не се допускат по време на вълна едно. Докато малки количества подсладител или сода на диета може да се консумират, ако имате особено грубо време, те обикновено се обезсърчават и се считат за противоречащи на целите на ранната фаза.

От друга страна, одобрените за Wave One храни включват:

Колко можете да ядете

С диетата Sonoma не е нужно да броите калории, въглехидрати или мазнини, поради видовете храни, които ядете. Вместо това диетичните контроли се разпределят според размера на табелата. За да осигурите последователен контрол на порциите, диетата изисква да имате следното:

Пластините и чашите трябва да бъдат измерени, за да отговарят на точните изисквания. Според Гутърсън една малка разлика в диаметъра може да направи голяма разлика в количеството храна, която консумирате. След като имате подходящите ястия на ръка, Wave One ястия се изрязват, както следва:

Въпреки че въглехидратите не се броят специално, Gutterson заявява, че менютата на Wave One имат приблизително 40 грама използваем (нетен) въглехидрат . Това е в съответствие с началната фаза на много диети с ниско съдържание на въглехидрати и ще се счита за кетогенно за повечето хора (което означава, че те изгарят повече мазнини от въглехидратите).

Докато е полезна за много хора, диетата на Sonoma може да бъде проблематична за някои поради строгото си калорично ограничение.