Mudra ръка жестове в йога

Мudra е жест, обикновено направен с ръце, който фокусира и насочва енергията в йога поза или медитация. Мудрите са древни по произход. Повечето от използваните в съвременната йога идват от индуски и будистки традиции. Мудрите също понякога се наричат ​​печати, тъй като активно се присъединявате към две части на ръката. Това се смята, че създава пътища за потока на енергия (прана) и за отблокирането на чакрите.

Ръцете са покрити с точки за акупресура и рефлексология, които могат да обяснят лечебните ефекти на някои мудри. Другите са по-символични по природа. Подобно на други аспекти на йога (например, асана , пранаяма и медитация), последователната практика е ключова. Мадрите не са бързи решения. Макар че могат да се направят навсякъде, те ще бъдат най-ефективни, когато се включат в рутина за медитация или релаксация. Мудрите често се използват в йога на Кундалини .

Общи мудри в Хата Йога

Вече може да използвате мудра, без да го осъзнавате. Най-често срещаният е понякога наричан молитва или имена, но по-точно е описан като Anjali Mudra.

Anjali Mudra : Натиснете дланите на лявата и дясната ръка здраво един в друг. Тази мудра се смята, че има успокояващ ефект, тъй като привежда лявата и дясната страна на мозъка в хармония.

Gyan Mudra : Натиснете палеца и показалеца си заедно. Разширете останалите пръсти направо.

Когато сте седнали на кръстосано крака , починете гърбовете на ръцете си върху бедрата си. Тази мудра символизира единството и връзката. Тя се нарича още Янана (Знанието) Мудра.

Вишну Мудра: Индексът и средният пръст се навеждат към дланта ви. Палецът, пръстенът на пръстена и панделките остават удължени.

Това е препоръчителната мудра за алтернативно дишане на ноздрите (nadi sodhana) .

Garuda Mudra : Закачете палците на дясната и лявата си ръка, като пресечете китките си с длани към гърдите си. Разширете останалата част от пръстите си. Тя прилича на птица, която има смисъл, защото Garuda е от същия корен като garudasana (орел представляват) . Тази мудра се смята за ободряваща и балансирана.

Дхаяна Мудра : Поставете лявата си ръка в скута си с дланта си нагоре. Поставете дясната си ръка в горната част на лявата си страна и докарайте палците си да се докоснат над дланите ви. Това е класическа будистка медитационна мудра.

Лотос Мъдра : Доведи дланите си така, както в Анжали Мудра. Дръжте палците, розините и основите на дланите си, притиснати заедно, когато отделяте центровете на дланите си и вентилирате останалите пръсти. Това прави форма като цвете лотос. Тази мудра представлява отвореност и цъфтеж.

Кундалини Мудра : Направете юмрук с лявата си ръка. Разширете левия показалец и направете юмрук с дясната си ръка, захващайки показалеца. Палецът на дясната ви ръка се намира на върха на левия показалец. Тази позиция е свързана със сексуалността и единството.

Източник:

Хирши, Гертруд. Мудрас: Йога в ръцете ви , Weiser Books, 2000.