Предимствата и недостатъците на диетата Sonoma

Анализиране на структурата и храненето на диетата Sonoma

Решението дали Sonoma Diet е подходящо за вас е трудно решение. Докато книгите правят много големи претенции, вероятно се чудите дали това е просто още една диета с ниско съдържание на въглехидрати. Може ли да ви осигури храненето, от което имате нужда, докато губите тегло?

Това са добри въпроси, които трябва да отговорите, преди да започнете такава значителна промяна в начина, по който ядете.

За да ви помогнем да вземете информирано решение, нека да разгледаме положителните и отрицателните аспекти на диетата.

Професионалисти

Sonoma Diet има някои добри неща за него. Ако търсите диетичен план, който предлага насоки и образование, като същевременно запазва нещата просто, може да бъде добър вариант за вас.

Просто е

Най-силният случай за диетата Sonoma е, че е много проста. Това не изисква да броите грамове или калории, а размерът на табелата ви се използва за контрол на порциите.

Той подчертава позитивите

Sonoma Diet поставя акцент върху това, което ядете, а не върху това, което не го правите, макар и до известна степен. Списъкът на забранените храни е такъв, който е обичаен при повечето диети с ниско съдържание на въглехидрати, включително диетата на South Beach.

Той се фокусира върху радостта от храната

Когато научите повече за това, ще забележите, че тази диета подчертава, че яде бавно и се храни. Това може да ви помогне да се почувствате по-пълни и да се насладите повече от храната си, отколкото да се чувствате лишени.

Също така, чаша вино се допуска за вечеря след първите 10 дни, така че това включва малки награди.

Тя ви учи за храненето

Книгите говорят за получаването на разнообразни фитонутриенти и антиоксиданти, частично чрез "енергийни храни". Цели храни са подчертани и се препоръчва много малко преработени храни, което винаги е добър знак.

Цялата тази информация може да ви бъде от полза в дългосрочен план, тъй като вашата диета става по-скоро начин на живот, в който разбирате как да направите добър избор.

Тя осигурява структура

Някои от популярните диети с ниско съдържание на въглехидрати нямат структура. За онези, които искат повече напътствия, Sonoma Diet осигурява, макар че може да е твърде много за някои хора.

Против

Съществуват редица аспекти от диетата на Sonoma, които могат да се отнасят до това. Ако се впуснете в препоръките, може да намерите някои части, които просто няма да ви позволят да работи за вас.

Много малка гъвкавост

Менютата на Wave One са от 900 до 1100 калории за жените и от 1100 до 1300 за мъже, като в Wave Two са добавени 200-300 калории. В зависимост от размера и активността си, това ще бъде твърде ниско за повечето хора в първата фаза. Дори и след това много хора може да имат трудно време с ограниченията. В рамките на няколко дни, възможно е да станем глупави и това не е устойчиво.

Другият проблем е, че има много малко указания за това какво да правите, когато сте гладни. Съветът за "малка закуска [от обикновени сурови зеленчуци], за да ви преобърне", всъщност не работи добре, когато сте готови да потопите зъбите си в най-близкия стол. Изглежда малко абсурдно, но намаляването на въглехидратите до такива ниски нива може да има такъв ефект.

Зеленчуците са много ограничени

Тъй като Sonoma Diet ограничава обема, той ограничава ниско съдържание на нишесте и високо фибри зеленчуци повече от почти всяка друга диета. Това може да е непредвидено следствие, но когато се опитате да следвате указанията на Wave One във вашите ястия, ще продължите да се сблъсквате с това ограничение. Освен това размерите на зеленчуците се свиват наполовина след първите 10 дни, което просто не е приемливо.

Този въпрос възниква, защото диетата е фокусирана върху действителния размер на вашата чиния. Например една чаша сварен спанак почти запълва половината от девет инчовата чиния. По същия начин, здравословна нискокалорична, висока хранеща се закуска от две яйца на купчина зеленчуци никога няма да се побере на седем-инчова чиния.

Има много забранени храни

Диетата Sonoma подчертава цялостните храни , които са както похвални, така и оптимални. Това обаче ще бъде голяма промяна за повечето хора. Повечето диети ви дават няколко "аута" по отношение на заместители на захар, повече мазнини или допълнителни храни, например. Много от тези неща не са разрешени на диета Sonoma.

В опасност от катастрофата на въглеводороди във вълна едно

Опитът на катастрофата от ранна възраст е често срещан проблем при много диети с ниско съдържание на въглехидрати. Това може да ви накара да се чувствате нестабилно, раздразнително и уморено. Въпреки това, тъй като диетата Sonoma твърди, че не е нисковъглехидрати, няма начин да се справя с нея.

Несъответствия и неточности

За да бъдете справедлив, почти всяка популярна диета има несъответствия и неточности. Sonoma Diet има няколко въпроса, за които ще искате да останете наясно.

Дали е ниско съдържание на въглехидрати или не?

Sonoma Diet твърди отново и отново, че няма ниско съдържание на въглехидрати и многократно критикува диетите с ниско съдържание на въглехидрати . Въпреки това нивата на въглехидратите, които те препоръчват, съответстват на други планове за намалени въглехидрати.

Анализираните менюта на Wave One са около 40 грама използваем въглехидрати на ден. По същия начин никое от менютата на Wave Two не е било над 100 грама (някои са били само 69). Това е ниско съдържание на въглехидрати по всеки стандарт. Всъщност тази диета доказва, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати могат да бъдат с високо съдържание на фибри и да имат разнообразие от храни, които почти всички автори на диета с ниско съдържание на въглехидрати защитават.

Гликемични нива на хляба

Книгата твърди, че целият пшеничен хляб е по-малко гликемичен от белия хляб. Макар че е вярно, че тежкият хляб, получен частично с напукана пшеница, е по-малко гликемичен от белия хляб, това не е случаят с най-много 100 процента пълнозърнест хляб, в който се използва фино смляно брашно.

Дневни зърнени посевки

Авторът твърди, че зърната са "сърцето и душата на диетата". Въпреки това, Sonoma Диета има по-малко зърнени порции, отколкото Диетичните насоки за американците препоръчват.

> Източник:

> Gutterson С. Диетата на Sonoma: Тримерна талия, по-добро здраве само за 10 дни! Мередит Книги. 2005 година.

> Американската служба за предотвратяване на заболяванията и насърчаване на здравето. Диетични насоки за американците 2015-2020. 8th ed. 2015.