Палео хранене срещу ниско съдържание на въглехидрати

Нисковъглехидратните диети и палео-ориентираните диети понякога се споменават заедно, защото има сравнително голямо припокриване в подходите. Палео-ядерите базират това, което ядат, на модела на хранене, тъй като нашите пред-селскостопански предци са правили, тъй като нашата физиология е по същество същата като тяхната. Това означава, че палеопатите обикновено не ядат много на зърна, бобови растения, преработени храни и често млечни продукти.

Така че палео диетата (мисля, че месото, яйцата, зеленчуците, плодовете, ядките) обикновено е с ниско съдържание на въглехидрати и много хора мислят, че част от ползата от палео диета се дължи на това. В действителност, драматичните подобрения в здравеопазването, които хората съобщават от преминаването към палео начин на хранене, са забележително подобни на хилядите описания, които съм чувал от хора, които следват нисковъглехидратски начин на хранене.

Палео Общността и въглехидрати

Въпреки това, изглежда, в някои от палеоколовите общности има известна реакция по отношение на връзката им с въглехидратите. Има няколко аспекта, включително: а) хората, прибавящи така наречените "безопасни нишестета" * (напр. Сладко) към диетата си с добри резултати и б) отхвърляйки идеята, че ползите от палео диета са по какъвто и да е начин свързани с факта, че обикновено има по-малко въглехидрати. Повечето хора от палеопатите се подписват с идеята, че те просто ядат " истинска цяла храна ", която не включва добавяне на захар, рафинирани въглехидрати и изкуствени съставки, но не задължително по-малко въглехидрати като цяло.

Защо палео и ниско-въглехидрати резултат в отслабване

Един виден палео блогър, Стефан Гюенте, предложи обяснение защо и диетите с ниско съдържание на въглехидрати и палео хранене водят до загуба на тегло: и двете диети премахват това, което бихме могли да наречем "хипер-вкусни храни" - храни, произведени да бъдат изключително вкусни и се твърди, че предизвиква реакция в тялото ни, която има някои прилики с пристрастяването, или поне "желае да яде много".

Д-р Гюенте участва в дълга публична дискусия с Гари Таубс по този въпрос.

Ричард Николи, от блога за свободното животно, направи някои експерименти, като добави картофи към диетата си и намери положителни резултати. Това и други изследвания го накараха да формира синтез на неговото мислене към днешна дата по темата, която той публикува в своя блог. Той включва в своите мисли мисли за това защо хората не винаги стигат до целта си тежест на диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Мисля, че всичко това мислене и обсъждане е толкова здравословно, колкото яденето на истинска цяла храна! Така че аз мислех, че ще скоча с едно или две наблюдения, тъй като това е тема, която ще ме питам за все повече и повече.

Имам приятел и съсед, чието семейство е започнало да следва палео начин на хранене преди няколко години, с отлични резултати - загуба на тегло, нормализирано кръвно налягане и т.н. Тя и аз чат от време на време за палео и нисковъглеродивно хранене , Говорихме за концепцията за "безопасни нишестета" и основно твърдях, че всеки има различно ниво на чувствителност към въглехидратите. Наскоро ми каза: "Е, стигнах до заключението, че няма безопасни нишестета за мен ".

Това е точно така. Всеки трябва да разбере за собствените си тела. Повече от половината от населението на САЩ има проблеми с кръвната захар и по-голямата част от тях не го знаят.

Диабет, инсулинова резистентност, преддиабет, "пред-диабет" и реактивна хипогликемия са нарушения на въглехидратния метаболизъм (всъщност същото разстройство, само в различни точки по спектъра), така че регулирането на консумацията на въглехидрати трябва да бъде част от решение. Младите, жизненоважни и здрави хора, които съм виждал на Симпозиума на предците за здравето, надявам се, че ядат по начин, по който да избягват да станат част от тази група. Но за някои от нас е твърде късно и няма алтернатива, освен да се обръща голямо внимание на количеството въглехидрати, които консумираме, ако искаме да запазим здравето си.

Връзката между глада и теглото

Що се отнася до мислите на Николи по въпроса защо някои не достигнат целта си , мисля, че трябва да вземем предвид и многото механизми за контрол на апетита в тялото ни, които са част от опитите на нашите тела да ни държат на определено тегло или, вероятно по-точно, с определено количество мазнини.

Изненада! Гладът всъщност играе роля в това колко тежи! Винаги ме изненадва колко малко внимание това получава от хората, които говорят за загуба на тегло! Разбира се, можем да продължим да намаляваме количеството храна, която ядем, но малко хора са в състояние да се борят постоянно с глада.

Защо хората губят нивото на тегло на различни места? Моята спекулация е, че тя е свързана с колко трайни щети има за метаболитната система и по-специално за панкреаса. Знаем, че по времето, когато човек е диагностициран с диабет, около половината от бета клетките в панкреаса му са повредени, а хората с пре-диабет имат значителни увреждания. Ендокринното общество цитира доказателства, че вредата е налице доста време преди човек да бъде означен преддиабет. Подозирам, че тези фактори са в голяма степен в вероятността за продължителна загуба на тегло.

Във всеки случай, мисля, че е естествено, ако имаме достатъчно късмет да разберем какво работи за нас и / или хората около нас, ние се опитваме да обобщим това. Смятаме, че това е вярно за всички или за почти всички. Доколкото хората, които са привлечени от хранене с ниско съдържание на въглехидрати и палео хранене, са две различни (макар и припокриващи се) популации, може да изглежда, че действат различни неща и нашите идеи се подсилват, когато едно и също нещо работи за хора, които са като нас.

Мисля, че най-важното е, че ние всички продължаваме да опитваме нещата и да споделяме резултатите, за да можем да научим един от друг. Така че ураган за всеки, следващ най-добрия подход от всички, подходът "My Body, My Science Experiment"!

* За всеки, който се интересува от това, което прави някои нишестета "не са безопасни" - от гледна точка на палеото много се смята, че се дължи на "анти-хранителни вещества" в много зърнени храни, бобови растения и други растителни храни. За отлично обсъждане на този въпрос, аз силно препоръчвам книгата на Лорен Кордайн, "Палео Отговор: 7 дни да отслабвам, да се чувствам страхотно, да остана млад .