Предимствата на добавките за зелен чай

Ползи за здравето, употреби, странични ефекти и съвети

Добавките към зелен чай често се предлагат като естествено средство за решаване на редица здравословни проблеми. Добавките съдържат екстракт от зелен чай - вещество, което е богато на антиоксиданти. Тези антиоксиданти включват епигалокатехин-3-галат (EGCG), който се счита за активната съставка на екстракт от зелен чай. Много добавки за зелен чай също съдържат theanine, аминокиселина, за която се смята, че предизвиква успокояващ ефект.

Използва се за добавки за зелен чай

Зеленият чай добавки са претендирани да предлагат редица ползи за здравето, включително:

Ползи за здравето на добавките за зелен чай

Въпреки че изследванията върху добавките към зелен чай са ограничени, проучванията показват, че добавянето на зелен чай може да предложи следните ползи за здравето:

1) Защита на рака на простатата

В едно проучване от 26 мъже, диагностицирани с рак на простатата през 2009 г., тези, които приемат четири капсули екстракт от зелен чай дневно, имат значително понижение в някои маркери, които показват прогресия на рака на простатата. Всяка доза от четири капсули доставя еквивалента на около 12 чаши варен зелен чай; периодът на лечение варира от 12 дни до 73 дни, със средно време от 34,5 дни.

Разберете за други естествени средства за профилактика на рака на простатата.

2) Предотвратяване на студ и грип

Добавките към зеления чай могат да помогнат да се предотврати студът и грипа, според проучване, публикувано през 2007 г.

В продължение на три месеца група здрави възрастни взеха или собствена формула от екстракт от зелен чай или плацебо капсула два пъти дневно. До края на проучването, тези, които приемат добавки със зелен чай, са получили по-малко симптоми на настинка и грип и по-малко дни на заболяване в сравнение с тези, приемащи плацебо.

Вижте други средства за лечение на настинки и грип.

3) Намаляване на холестерола

Проучване, публикувано през 2003 г., показва, че когато се съчетава с ниско съдържание на наситени мазнини диета, използването на зелен чай добавки може да помогне за поддържане на холестерола под контрол. Изследването обхваща 240 възрастни, всички от които имат леко до умерено повишени нива на холестерол в началото на проучването. Резултатите от проучването показват, че тези, които приемат екстракт от зелен чай във формата на капсули в продължение на 12 седмици, имат по-голямо намаление на LDL ("лошия") холестерол, отколкото участниците, приемали плацебо капсула за същия период от време.

Разберете за други естествени стратегии за понижаване на холестерола.

Като добавки срещу пиене зелен чай

Предлага се в капсули и течна форма, зелен чай добавки често се търгуват като средство за увеличаване на вашия антиоксидант прием, без да се налага да пиете няколко чаши зелен чай дневно. Въпреки това, повечето научни изследвания досега са фокусирани върху здравните ефекти от консумирането на зелен чай като напитка (а не под формата на добавка).

Уговорки

Към днешна дата малко се знае за страничните ефекти и опасенията за безопасност, свързани с употребата на зелени добавки. Тъй като много добавки за зелен чай съдържат кофеин, важно е да се внимава, ако сте загрижени за нежеланите ефекти, свързани с кофеина (като тревожност, повишен сърдечен ритъм и кръвно налягане, замаяност, звънене в ушите и влошаване на симптомите на язва) ,

Има известно безпокойство, че добавките могат да намалят абсорбцията или желязото, да влошат глаукома и дори да доведат до увреждане на черния дроб или възможно смърт.

Също така е важно да се отбележи, че антибиотиците (антиоксидантите) на свободните радикали са нежелани по време на химиотерапевтичното лечение, тъй като те - на теория - могат да намалят активността на лекарствата.

Допълненията не са тествани за безопасност и поради факта, че хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани, съдържанието на някои продукти може да се различава от посоченото на етикета на продукта. Също така имайте предвид, че безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена.

Можете да получите съвети за използването на добавки тук.

Използване на добавки за зелен чай

Количеството екстракт от зелен чай на капсула варира от добавка към добавка. Въпреки това, няма установена препоръчителна доза за екстракт от зелен чай. Ако обмисляте използването на добавки за зелен чай, първо говорете с вашия доставчик на здравни услуги. Самостоятелно лечение на състояние и избягване или забавяне на стандартната грижа може да има сериозни последици.

> Източници:

> Maron DJ, Lu GP, Cai NS, Wu ZG, Li YH, Chen H, Zhu JQ, Jin XJ, Wouters BC, Zhao J. "Понижаващ холестерола ефект на обогатен с теафлавин екстракт от зелен чай: рандомизирано контролирано проучване. " Arch Intern Med. 2003 23; 163 (12): 1448-53.

> McLarty J, Bigelow RL, Смит М, Elmajian D, Ankem M, Cardelli JA. "Чаените полифеноли намаляват серумните нива на специфичния за простатата антиген, хепатоцитния растежен фактор и васкуларния ендотелиален растежен фактор при пациенти с рак на простатата и инхибират производството на хепатоцитен растежен фактор и фактор на съдов ендотелиален растеж in vitro". Рак Prev Res (Phila Pa). 2009 2 (7): 673-82.

> Роуе Калифорния, депутат от Нанц, Буковски ЖФ, Percival SS. "Специфичната формула на Camellia sinensis предотвратява симптомите на настинка и грип и подобрява функцията на гама-делта Т-клетки: рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване". J Am Coll Nutr. 2007 окт; 26 (5): 445-52.