Планиране за вашето Camino de Santiago Walk

Вие може да сте вдъхновени да ходите Camino de Santiago в Испания, може би с книги и филми като The Way . След като имате време да направите пътуването, трябва да започнете да планирате . Трябва да се вземат решения за маршрути, разстояния, обучение, настаняване и други.

1 - Кой маршрут

Християнски Кобер / робертард / Гети изображения

Няма никой Camino. Има многобройни маршрути през Европа, Испания и Португалия за достигане до Сантяго де Компостела в северозападна Испания в района на Галиция. В рамките на даден маршрут има много стартови места. Най-краткият Camino, който можете да ходите и да спечелите сертификата Compostela, е на 100 километра.

2 - Колко далеч?

Джоел Адамс / Гети изображения

Много европейци ходят на камино на етапи, като прекарват по няколко седмици всяка година, докато вървят по сегмент преди да завършат. Но американците и неевропейците често искат да се възползват максимално от самолетен билет и да преминат 500 мили от Сан Жан Пие де де Порт във Франция на Camino Frances, пътуване от 35 дни или повече.

Може да решите, че по-кратко, по-лесно Camino е най-доброто, като се има предвид много фактори като времето, което можете да прекарате далеч от дома, броя на дните, които искате да ходите и физическото ви състояние. Някои хора искат атлетично предизвикателство, докато други искат да се насладят на прости дни, прекарани в провинцията, без дистанция или временен стрес. По-късният маршрут "Камино Франс" от Сариа е най-популярната отправна точка, като над 25% от поклонниците започват от там, в сравнение с 15% от френската граница, според официалната Camino статистика. Отнема само една седмица или по-малко, за да завърши.

Решението ви може да дойде, докато тренирате за няколкодневни разходки и решавате какво ви подхожда физически, психологически и духовно. Можете да решите да ходите от "Сан Жан Пие де де Порт", Леон, "Саррия" или от всяка точка между тях. Мнозина обикалят първите сегменти от Сейнт Жан над Пиринеите и след това вземат влака през Meseta и продължават своята разходка по-близо до Сантяго.

Тук са типичните продължителности от време, необходими за разходка на различни разстояния по Camino Frances, като се приеме, че ходите около 12 до 17 мили всеки ден:

Колко далеч всеки ден?

Традиционните дневни разстояния за разходки в Camino са 20 километра (12-13 мили) или повече. На някои крака на пътуването нямате избор, тъй като помещенията са толкова отдалечени. Но бумът в интерес към Camino доведе до повече места за престой, в традиционните албъри (холивудски общежития) или малки хотели.

Можете също да решите да ходите по-кратко разстояние всеки ден. Налице са "лесни разходки" маршрути, въпреки че те не са възможни за всеки етап. Ако пребивавате в албъри, рискувате да не можете да спрете там, където желаете, защото няма "място в хана". Ако пребивавате в малки хотели, може да сте в състояние да резервирате такъв маршрут.

Въпреки че не е идеален, е възможно да използвате таксита по каминото, за да ви транспортираме до нощувките и след това обратно сутрин до мястото, където сте завършили разходката от предишния ден. Ако не сте в състояние да стигнете до следващия град, може да се обадите на такси от кафе / бар по маршрута.

3 - Обучение

Джоел Адамс / Гети изображения

Трябва да тренирате за вашата разходка с Camino по определени начини. Ще трябва непрекъснато да изграждате пробега на дългия си разход за седмицата. Това подготвя не само вашите мускули и аеробно кондициониране, но и загрява краката ви, така че сте по-устойчиви на мехури. Вие също трябва да тренирате за хълмове, тъй като всички маршрути Camino имат постоянни хълмове, нагоре и надолу. Трябва да тренирате да носите екипировката си Camino и дрехите си, за да знаете как тя се представя. Трябва да разрешите три до шест месеца обучение преди вашето Camino.

| Повече ▼

4 - Настаняване

photooiasson / Getty Images

Camino Frances става все по-претоварена всяка година. Ако възнамерявате да останете в агломерации, може да не сте в състояние да си осигурите легло просто като пристигнете в следващия град или селце. Днес можете да се обадите напред, за да резервирате стая или пространство в същия ден.

Друга възможност е да резервирате в малки хотели по протежение на пътя, вместо да вземете шансовете си за осигуряване на легло за албург. Albergues имат групови спални помещения и ще ви бъде назначен легло, без да можете да направите избор. Оборудването за къпане, тоалетните, трапезарията и дрехите за дрехи се споделят. Ще се насладите на много приятелство и бързо да се сприятелите и да създадете "семейство Camino". Мнозина казват, че това са най-добрите спомени, които те формират при ходенето на Camino.

Има обаче и други опции, ако предпочитате да не споделяте сън с много други. Много албъри имат частни стаи, които можете да се обадите напред, за да поискате. Малките хотели също са на разположение на много етапи и могат да бъдат резервирани. Можете също така да използвате компания като Camino Ways, за да резервирате малките си хотелски стаи през цялото пътуване. Недостатъкът в това е, че струва повече и вие сте заключени, за да стигнете до целта си всеки ден. Може и да не срещнете колкото се може повече други поклонници по пътя.

5 - Трансфери на багаж

JACQUES Пиер / hemis.fr / Гети изображения

Докато традиционните поклонници носят всичко на гърба си , можете да използвате услугите за пренасяне на багаж, за да преместите чантата си за вас, като ви позволи да ходите да носите само по-малка дневна палка. Това е на разположение в albergues, както и малки хотели по повечето от маршрутите. Дори храбри поклонници го използват, ако изпитват болки или леки наранявания. Когато използвате Camino Ways и подобни фирми, за да резервирате вашето настаняване, то често е включено.

6 - Соло или не

Дори Морено / Гети изображения

Много от поклонниците силно препоръчват ходенето на соло "Камино". Причините са, че всеки ще се нуждае от различна скорост, ще има наранявания или ще има нужда от почивка или почивка в различно време. Много хора, които започват заедно, смятат, че трябва да се разделят. По принцип е безопасно за жена да ходи камино сама , далеч по-безопасно от това в един град или на пътека в САЩ. Освен това има изключително нисък риск от лична престъпност на Камино, всички поклонници се грижат един за друг и предлагат помощ. Всеки ходи по същия начин и вижда всички останали като част от своето духовно семейство.

Можете да се присъедините към групи, които ходят заедно в Camino, включително групи с ръководители, но това обикновено не е необходимо, тъй като маршрутът е добре маркиран и картографиран, с чести кафенета / барове за освежаване на повечето сегменти.

| Повече ▼

7 - Традиционно срещу Турогрино на Camino de Santiago

Кен Скаклуна / Гети изображения

Ходещите на "Камино де Сантяго" казват: "Разходете се със собствения си Камино", но все още чувате размирици на неприязън или презрение към онези, които не го правят по възможно най-традиционния начин. Съобщенията в социалните медии могат да покажат презрение към онези, които не започват на френската граница, пресичат Пиренеите, ходят 20 километра или повече на ден, носят пакет от 20 паунда и спят в спалните помещения на албъри.

Тези кратки коментари обикновено се противопоставят бързо на тези, които напомнят на всички, че всеки поклонник има свои собствени предизвикателства, цели и нужди. Camino не е само за силните и атлетични, а дори и тези проходилки могат да се окажат ранени и изтощени. Camino е и за тези, които искат разсъдъчна разходка. Фактът, че по-кратките маршрути са най-популярните показва, че не всички искат масивна пеша от месец.

Страдание срещу

Католическата традиция говори за изкупително страдание, но от вас не се изисква да търсят начини да страдате. Самоувреждането вече не е на мода. Camino може да ви се обади духовно, буквално да ходи по пътя, поет от поклонниците от повече от 1000 години, докато търсят опрощение и нов живот.

Ще бъдете заобиколени от днешните поклонници, които ходят всеки по свое собствено причина - приключение, физическо предизвикателство, духовно прочистване, емоционално изцеление. Страданието може да е част от това, което търсите, но това е вашият избор. Вместо това може да искате положителна енергия, за да прекарате да виждате какво е около вас и да се свързвате с хората, които срещате. Може да искате да се концентрирате върху възхищението си от опита си, а не върху страданието. Може да осъзнаете, че конкурентната ви природа може да преобладава, ако смятате, че трябва да се втурнете по пътеката, за да победите другите на следващия алберг.

Можете да предприемете мерки, за да сте сигурни, че не причинявате страдание на проходилки, които извършват по-дълго или по-енергично пътуване. Те често са най-възмутени, защото тези, които започват в Сариа, заемат легла в албърите, а тези, които вървят без пакет, могат да стигнат до алберга преди това, за да заглушат едно оскъдно легло в най-пренаселените месеци.

Като пребивавате в малки хотели, а не в албъри, не бихте отнели легло далеч от хора, които са в последния тласък на дългото им пътуване. Това прави Camino възможно най-малко конкурентен.

Ако наистина пропуснете страданието, винаги може да има друго пътуване с Camino през следващите години.

Като "Турогрино"

Силвия Нилсен вървеше на "Камино" четири пъти по традиционния начин, "правейки албърите, раниците, разходка на всеки инч - без измама". Сега тя казва, че се връща, като е "туогрин". Тя води малки групи в Camino с AmaWalkers Camino. Думите й могат да разпуснат всякаква вина за избора на този път.

Книга: "Ръководство за оцеляване на Камино де Сантяго в Галиция ", от Джефри Барера ISBN 9781502356192

Тази книга обхваща етапите на Галиция на Camino de Santiago в детайли за тези, които искат да се насладят. Тя е написана от местен. Включва традиции на Camino, актуални местни обичаи и интересни места, които са в непосредствена близост до Camino.