Карбови изчисления и ползи за здравето на гъби от Портобело

Хранителна информация и гликемичен товар на портобеловите гъби

Портобеловите гъби са просто пораснали гъби на криминалисти. Портобеловите гъби (особено големите) могат да се използват като здравословни алтернативи за много любими храни, когато се опитвате да ядете по-малко въглехидрати или да се опитвате да ядете без глутен.

Например, големите шапки на портобеловите гъби могат да служат като превозни средства за други съставки като пица, маслини, кафяв ориз, quinoa или други здравословни зърнени храни без ниско съдържание на въглехидрати и глутен.

Поради тяхната структура, портобелозите правят вкусна и сърдечна месна алтернатива на вегетарианец или веган. Вместо хамбургерски кифли могат да се използват на портобелета на скара. Тези гъби също се приготвят добре за маринати, които осигуряват повече вкус.

При готвене с гъби от портобело, мнозина предпочитат да отстраняват хрилете, тъй като те могат да се превърнат в много тъмни и да излъчват течност, която разбърква вкусовете на другите съставки.

Въглехидрати и влакна се броят за гъби Портобело

1/2 чаша нарязани сурови портобело гъби 1,5 грама ефективен (нетен) въглехидрат плюс 0,5 грама фибри и 11 калории
1 голяма капачка на портобело (около 3 унции) 3 грама ефективни (нето) въглехидрати плюс 1 грам фибри и 22 калории
1/2 чаша нарязани на скара портобело гъби 1,5 грама ефективен (нетен) въглехидрат плюс 1,5 грама фибри и 21 калории

Гликемичен индекс за гъби Портобело

Както при повечето не-скорбялни зеленчуци, няма научно изследване на гликемичния индекс на гъбите .

Техният гликемичен индекс , който показва как те влияят върху кръвната захар, се предполага, че е много нисък, тъй като няма захари и нишестета.

Оценено гликемично натоварване на гъби от Портобело

Гликемичното натоварване взема предвид както гликемичния индекс, така и количеството храна, която се консумира. Гликемичното натоварване от 10 или по-малко се счита за ниско и трябва да има слаб ефект върху кръвната захар или инсулиновия отговор.

Портокаловите гъби и другите гъби имат ниско гликемично натоварване.

Порция Оценено гликемично натоварване
1/2 чаша нарязани сурови портобело гъби 1
1 голяма капачка на портобело (около 3 унции) 2
1/2 чаша нарязани на скара портобело гъби 2

Ползи за здравето на гъби Портобело

Портобеловите гъби са отличен източник на мед, селен, рибофлавин и ниацин и много добър източник на пантотенова киселина, калий и фосфор. Те са добър източник на тиамин.

Рецепта за ниско съдържание на въглехидрати

Можете да заместите гъби от портобело (или по-малкото разнообразие, познато като гъби crimini) за гъбите с бели бутони в рецепти и обратно.

> Източници:

> Аткинсън ФС, Фостър-Пауъл К, Бранд-Милър JC. Международни таблици на гликемичния индекс и стойностите на гликемичното натоварване: 2008. Диабетна грижа . 2008; 31 (12): 2281-2283. Дой: 10.2337 / dc08-1239.

> USDA Национална база данни за хранителните вещества за стандартни справки, Министерство на земеделието на Съединените щати. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/.