Диви прихванати срещу отглеждани риби

Една по-здрава от другата?

Всяка година САЩ внасят около 90% от рибата, която ядем. Това означава, че по-голямата част от рибата, която виждате на масата, дойде от някъде другаде и може би не знаете дали е била уловена или диво прихваната. От гледна точка на храненето няма разлика между двата вида риба, така че вашият избор между уловена или дива риба ще бъде свързана с икономически или екологични проблеми.

Преглед на дивото уловена риба

Дивото уловена риба включва всички риби и морски дарове, уловени в мрежи, капани или с въдици. Хората са събрали диви риби и морски дарове в продължение на хилядолетия, а всъщност рибата и ракообразните се считат за възобновяеми ресурси, защото при нормални условия те могат да попълват своето население по естествен път.

Проблемът обаче е, че увеличаването на търсенето на риба и морски дарове причинява прекомерен улов. Националната администрация по океаните и атмосферата наблюдава над риболова в Съединените щати и използва научни методи за управление на рибните популации, за да предотврати прекомерен риболов. Това със сигурност е хубаво нещо и един от начините да се помогне на популациите от диви риби е да се увеличи наличността на риба, отглеждана в стопанства.

Предимства на отглежданата риба

Отглежданите риби се отглеждат в затворени помещения или резервоари. Около половината от консумираните морски дарове в целия свят са отглеждани в стопанства. Според Eat Wisconsin Fish, търговска организация за рибари в Уисконсин, аквакултурата (хладнокръвната дума за рибовъдство) е най-бързо растящата форма на производство на храни в света.

Китай се нарежда на първо място в аквакултурното производство и САЩ се нареждат на 13-о място, като сомът и пъстървата са основната американска риба.

Риболовът, отглеждан в стопанства, може да бъде от полза, тъй като той може да окаже натиск върху прекомерно уловените райони и да позволи на изчерпаните популации от диви риби да се върнат. Отглежданите риби, като например сьомгата, могат да бъдат по-високи в омега-3 мастни киселини в сравнение с техните диви братовчеди, стига те да се хранят с омега-3 риби.

Каква е отрицателността на отглежданата риба?

Аквакултурата все още може да окаже въздействие върху околната среда. Докато рибовъдството в САЩ е регулирано, това не е така за всички останали страни. Тъй като САЩ внасят голяма част от рибата си, е трудно да разберете дали рибата, която купувате, дойде от устойчива "ферма" или не. Що се отнася до вкуса и структурата, може да има малки разлики, дължащи се на видовете фуражи, дадени на отглежданата риба, но това всъщност не е недостатък, а просто разлика.

Хранително сравнение

Възможно е да има някои незначителни хранителни разлики между уловената и дивата риба, но не е достатъчно, за да се обяви един или друг за нездравословен. Например, ако сравните профила на храненето за сурова канада за развъдници със суров див канал, ще откриете, че дивите сомчета имат повече витамин D и калий, но отглежданата риба има повече полиненаситени мазнини . Дивата сом има малко повече протеини и отглежданите в стопанството има още няколко калории, но като цяло рибата е хубав здравословен избор за вечеря.

В случая на сьомгата, суровата атлантическа фермирана сьомга има доста повече полиненаситени мазнини, включително малко ейкозапентеноева киселина (СИП), отколкото суровата дива сьомга. Той също така има още няколко калории.

Три унции дива сьомга има 121 калории в сравнение с три унции развъждана сьомга, която има 177.

Кои риби са по-безопасни?

Една от най-големите опасения при консумирането на рибна храна е потенциалът за замърсяване с живак. Но видовете, които са най-склонни към живачни проблеми, са големи, стари риби. Мечо, риба, акула и царидна скумрия са рибата, която най-вероятно съдържа големи количества живак, докато фермата, отглеждана на риба сом, сьомга и пъстърва, няма вероятност да бъде загрижена.

Словото от

Освен ако не сте вегетарианец или вегетарианец, важно е да включите повече риба и морски дарове в диетата си, защото има високо съдържание на протеини, цинк и здравословни мазнини, без да има високо съдържание на калории и наситени мазнини.

И двата риба, отглеждани в стопанства и диви риби, са добър избор за балансирана диета, изборът, който може да пожелаете, вероятно ще зависи от вашите възгледи за околната среда и устойчивостта. Monetary Bay Aquarium Seafood Watch е отличен ресурс за препоръките за морски дарове и околната среда.

> Източници:

> Институт по хранителни технологии. " Диви риба срещу риба, отглеждана във ферма".

> Национална океанска и атмосферна администрация. "Управление на риболова в САЩ".

> Министерство на земеделието на САЩ. "Национална база данни за хранителните вещества за стандартно референтно издание 28".

> Държавно управление на Вашингтон. "Отглеждана сьомга срещу дива сьомга".