ACSM изяснява препоръките за хидратация на спортистите

Защо спортистите не трябва да разчитат на жаждата си за нуждата от подмяна на течности

Колко вода трябва да пие спортист по време на тренировка? Дали жаждата е точно доказателство за нуждите от хидратация?

Американския колеж по спортна медицина (ACSM) публикува изявление, в което се обръща внимание на доклада на Института по медицина (МОМ), който определя нивата на прием на вода, сол и калий в диетата и добавя, че спортистите и другите активни хора имат по-високи нужди от подмяна на течности.

По-долу е даден текст от оригиналната съобщение за пресата от ACSM:
Докато голяма част от доклада се фокусира върху ежедневните нужди от течности за обществото, експертите на ACSM отбелязват, че жаждата не е най-добрият показател за това колко трябва да заменят тези индивиди по отношение на загубите на течности и натрий след продължителна физическа активност и / или излагане на топлина. Течностите преди, по време и след тренировка са важна част от регулирането на телесната температура и заместването на телесните течности, загубени от потта.

"Този доклад е важен, защото разкрива някои често срещани погрешни схващания за приема на течности и електролити. Важно е обаче да се изясни използването на фразата" на дневна база ". Дневният прием на течности се регулира предимно от поведенчески фактори, като ядене на храна или дори ходене край водна фонтана. Жаждата е важна по време и след физическа активност, особено при горещи условия на околната среда ", каза председателят на ACSM W.

Лари Кени, доктор "Въпреки това, ясното и важно здравно послание трябва да бъде, че само жаждата не е най-добрият индикатор за дехидратация или течните нужди на тялото."

Дехидратацията в резултат от невъзможността да се заменят адекватно течностите по време на тренировка може да доведе до нарушено разсейване на топлината, което може да повиши температурата на сърцето и да увеличи напрежението върху сърдечно-съдовата система.

Дехидратацията е потенциална заплаха за всички спортисти, особено тези, които не са аклиматизирани за напрегната активност в гореща среда.

За да се сведе до минимум възможността за изчерпване на топлината и други форми на топлинни заболявания , Кени и други експерти на ACSM препоръчват загуба на вода, дължаща се на потене по време на тренировка, да бъде заменена с скорост, близка или равна на потенето. Това може да бъде постигнато от спортистите, които тежат преди и след тренировката. Тази препоръка се основава на надеждни научни данни и клиничен опит, отнасящ се до спортисти, страдащи от заболявания, свързани с топлината.

Докладът също така споменава, че активните хора избягват прекомерната консумация на течности, което в крайна сметка може да доведе до хипонатремия . Докато хипонатриемията е рядко явление, това е опасно състояние, което може да възникне, когато спортистите пият прекалено много вода, разреждайки нивата на натрий. Най-често се среща при продължителни спортисти, като тези, които участват в маратони и триатлони. Актуалните насоки за хидратация на ACSM разглеждат тази заплаха в допълнение към по-често срещания проблем с дехидратацията и предлагат препоръки, които могат да помогнат за предотвратяването на двете здравни рискове за атлетите.

Обикновено лицата, участващи в продължителна или напрегната физическа активност (включително както упражнения, така и работни места) трябва да продължат да спазват настоящите насоки за хидратация. Водните и спортните напитки не са опасни за спортистите, когато се консумират, както се препоръчва - в количества, приближаващи загубите от пот. По-специално водата успокоява усещането за жажда преди да се постигне заместване на телесната течност, така че жаждата не трябва да бъде единствената детерминанта на това колко течност се консумира при такива условия.

"Разчитането на жаждата да се определят нуждите от заместване на течности от страна на активното лице е недостатъчно, особено при по-възрастните упражнения.

С напредването на възрастта, жаждата става още по-беден показател за течните нужди на тялото ", каза Кени.

В подобен дух, указанията на МОМ относно хроничния прием на натрий не бива да се бъркат с препоръките, които спортистите освобождават свободно от храната си и консумират спортни напитки, когато се аклиматизират или упражняват в горещи условия. Докато редуцирането на общото количество натрий в диетата е добър съвет за по-голямата част от обществото, спортистите имат специална нужда да попълнят изгубени натриеви запаси в краткосрочен план.

Позицията на ACSM, упражняване и течности е четвъртото официално изявление, насочено към насоките за замяна на течности и препоръки за поглъщане на течности и предотвратяване на топлинни наранявания по време на тренировка.