Стрес уринарна инконтиненция

Изтичането на урина по време на ходене, кашляне или кихане е често срещан проблем

Стресът при инконтиненция на урина (SUI) се случва, когато преживявате неволно изтичане на урина с физическа активност, кашлица, кихане или други действия, които оказват натиск върху пикочния мехур. Експерти твърдят, че стресът при инконтиненция на урината засяга една до три жени в даден момент от живота им.

Стресът на уринарна инконтиненция рядко се говори заради смущение и стигма.

Когато това Ви води до ограничаване на физическите упражнения, ходенето и други дейности, е време да започнете да говорите с Вашия лекар и да намерите решение.

Симптоми на стрес инконтиненция на урината

Изтичането на урина в SUI може да варира от няколко капки до по-тежко отделяне на урина. Някои жени изпитват SUI само по време на дейности с голямо въздействие, например скачане или действия с висок стрес, като кихане. Други жени обаче имат изтичане на урина по време на умерени дейности, като ходене или излизане от стол. SUI е различен от интензивната инконтиненция или свръх активния синдром на пикочния мехур, което е внезапна, неконтролируема нужда от уриниране.

Кой е изложен на риск от SUI

Експерти твърдят, че една на всеки три жени изпитва SUI в даден момент от живота си. SUI е по-честа при по-възрастните жени, но засяга и по-младите, активни жени. Рисковите фактори за SUI включват наднормено тегло или затлъстяване, пушене или хронична кашлица. Най-честата инфекция при жени, преминали през бременност и раждане.

Невралните наранявания и тазовата хирургия могат също да увеличат риска от инвазивен шок.

Докато много жени имат SUI, те не трябва да се считат за нормална част от стареенето или знак за стареене.

Получаване на помощ при стрес инконтиненция на урината

Много жени използват мини възглавници или тампони за задържане на инконтиненция като прост начин за адресиране на SUI. Това може да работи за малки количества изтичане.

Но ако осъзнаете, че ограничавате физическата си активност или социалния си живот поради SUI, е време да потърсите помощ.

Консервативни решения за SUI

Тези методи могат да помогнат за намаляване на броя на епизодите на SUI или тяхната тежест:

Хирургически решения за SUI

Хирургията може да помогне на този проблем и може дори да го излекува.

Словото от

Стресът на уринарна инконтиненция може да бъде изтощителен проблем. Можете да опитате разнообразни подходи, за да намерите най-доброто, което отговаря на вашия начин на живот. Вашите симптоми вероятно ще се подобрят при нехирургично лечение, докато операцията може да излекува проблема. Добре е да забавите операцията, тъй като това няма да промени разликата в постигането на добър резултат.

Източници:

Стрес уринарна инконтиненция: Монография от фондация AUA, 16 май 2011 г., Фондация на американската урологична асоциация.

> Стрес уринарна инконтиненция. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/ency/article/000891.htm

> Sun S, Liu D, Jiao Z. Прием на кафе и кофеин и риск от инконтиненция на урината: метаанализ на обсервационните изследвания. BMC урология . 2016; 16: 61. Doi: 10.1186 / s12894-016-0178-у.