Как да се предпазим и лекуваме изгарянето на топлината по време на тренировка

Атлетите са особено предразположени към топлинно изтощение и други топлинни заболявания, като топлинен удар и дехидратация , когато се упражняват при горещи и влажни условия. Предприемането на предпазни мерки и признаването на симптомите или ранните предупредителни признаци за изтощаване на топлина е от съществено значение, ако упражнявате в горещо време.

Какво е изчерпване на топлината?

Топлинното изтощение е реакцията на организма към дехидратацията и прекомерната загуба на вода и сол чрез пот.

Топлинното изтощаване обикновено настъпва след дълги периоди на излагане на топлина. Освен това, изчерпването на топлината се случва, когато тялото се претовари от топлината и реакцията на пот спира да работи правилно.

Признаци и симптоми

Следните са най-честите признаци и симптоми на изчерпване на топлината:

Топлинно изчерпване срещу топлинен удар

Ако изчерпването на топлината не се поддържа, това може да доведе до топлинен удар. Основната разлика между топлинния инсулт и топлинното изтощение е наличието на объркване и други промени в умствения статус по време на топлинен удар.

По време на топлинен удар неврологичната система е засегната и може да причини странно поведение, заблуди, халюцинации и евентуално припадъци или кома.

При първите признаци на изчерпване на топлината, трябва да спрете дейността и да охладите тялото, като потърсите сянка, подслон или прохладна стая.

Също така, пийте студени течности. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако симптомите са тежки.

лечение

Ако разпознаете симптомите на изчерпване на топлината, направете следните действия:

Предотвратяване

Следвайте тези съвети, за да сведете до минимум риска от развитие на изтощение на топлина:

Не забравяйте, че е по-лесно да предотвратите топлинната болест, отколкото да я лекувате, след като симптомите се развият.

> Източник:

> Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Extreme Heat: Ръководство за превенция за насърчаване на вашето лично здраве и безопасност.