9 начина на действие може да подобри вашето психично здраве

Има повече от просто намаляване на стреса

При натиска на стрес, много бегачи изпъват обувките си, удрят по пътя и скоро ще открият, че са подобрили настроението си и са освободили някои от техните неудобства. Но психологическите предимства на бягането не са само за постигането на високото ниво на еуфория , което бегачите често говорят. Като едно естествено, прости, ефективно и ефективно средство за решаване на проблема, бягането е един от най-добрите начини за ефективно справяне със стреса, безсънието, безпокойството, депресията и дори пристрастяването.

Ето някои от многото начини, по които функционирането може да подобри психическото ви здраве:

Бягането намалява стреса

Ако някога сте ходили за бягство след груб ден на работа, може би сте забелязали, че удрянето на пътя или бягането на неблагодарна улеснява някои от стреса ви. Всъщност, едно от най-често срещаните умствени ползи от бягането е облекчаването на стреса. Тренировката може да увеличи способността на тялото ви да се справя със стреса и също е добро разсейване от всички проблеми, които ви причиняват стрес или тревога. Това е естествено решение на "реакцията на полет или борба", която изпитваме при справянето със стресови ситуации.

Ритмичният и повтарящ се характер на бягането също може да бъде много релаксиращ и успокояващ. Можете да се съсредоточите върху дишането си и звука на вашите стъпки, и след това започнете да забравите за това, което ви притеснява. Изпълнението ви позволява да извадите зоната и да се възстановите отново след ден, изпълнен със стресове.

Стартирането намалява симптомите на депресия

Проучванията показват, че редовните кардио тренировки като бягане могат да намалят симптомите на депресия.

Някои форми на депресия са причинени отчасти от недостиг на невротрансмитери като серотонин и допамин. Работата помага на организма да създава повече от тези "чувствам се добре" химикали, което помага да се подобри настроението и перспективите. Задействането също така води до освобождаването на ендорфини - естественият антидепресант на тялото - което може да доведе до чувство на еуфория или високо ниво на бегач.

Пациентите с депресия съобщават за понижено напрежение, намалена умора и по-малко объркване след началото на редовна програма. Тренировката може да даде на хората с депресия още нещо, на което да се съсредоточи, като им предостави разсейване от техните негативни и депресивни мисли.

Бягането намалява тревожността

Учените са установили, че редовното участие в аеробни упражнения е показало, че намалява общите нива на напрежение, намалява стресовите хормони на организма и повишава и стабилизира настроенията. Дори пет минути аеробно упражнение може да стимулира анти-тревожните ефекти. След тренировъчна сесия, хората с тревожност са показали намаляване на активността на напрегнатите мускули и са били по-малко нервни и хиперактивни. Излизането на открито с цялото стимулиране и разсейване на природната красота може да бъде особено добър антидот за безпокойство.

Стартирането помага за настройването на целта

Проучванията установиха, че поставянето на цели може да бъде важна стъпка в възстановяването от психични заболявания. Задаването на цели може също така да подобри мотивацията ви и да ви помогне да развиете редовен работен навик. И тъй като усещането за неподготвеност или дезорганизация често води до стрес, последователната текуща програма може да помогне да добавите структура към ежедневието си и да облекчите стреса си.

Когато се отправите към бяг, имате непосредствена цел. Довършването ви дава усещане за постижение и голяма увереност. Можете също така да зададете седмични цели, като например да се изпълнявате поне 30 минути поне три пъти седмично или да увеличите седмичния пробег с 1-2 мили всяка седмица. Участието в състезания, като например 5K , е отлична цел, към която да се стремим. Може да искате да се регистрирате за пролетно състезание, за да останете съсредоточени и мотивирани да продължите през студените и тъмни зимни месеци. Вземете идеи за предизвикателства, свързани с изпълнението, и съвети как да зададете умни цели за изпълнение .

Бягането увеличава доверието ви

Бягането може да бъде огромно доверие, особено ако сте начинаещ бегач, който вижда много напредък с новия ви навик.

Когато отслабвате , добавяте мускули и подобрявате издръжливостта си, вашият собствен образ и самочувствие ще се подобрят.

Като индивидуален спорт, бягането изисква да разчитате на себе си, за да постигнете напредък и да постигнете целите си. С всяко изпълнение ще ви бъде предоставена друга възможност да използвате мотивацията и решимостта си да успеете. Всичко това води до по-силно чувство за себе си, което може да ви помогне да се справите по-добре със стреса на живота.

Завършването на състезанието или постигането на друга цел ще ви насърчи да продължите да работите и да поставяте нови цели. Ще откриете чувство за контрол, дисциплина, решителност и самочувствие, докато се справяте с новите предизвикателства. Вашето доверие и енергия ще ви помогнат да ви мотивираме да преследвате цели и да постигнете успех в други области на живота си.

Текущите помага за подобряване на съня

Хората, които се занимават с депресия, стрес или тревожност, често страдат от безсъние, което още повече влошава симптомите. Редовната работа подобрява качеството на съня, тъй като преходът между цикъла на сън става по-редовен. Тъй като стресът ви се облекчава чрез бягане, ще имате по-лесно време за заспиване. Ще се почувствате още по-уморени през нощта, така че няма да се хвърляте и да се обръщате толкова много. И като допълнителна полза, по-добрият сън може да доведе до по-добро представяне, тъй като тялото ви ще има по-голям шанс да се отпусне и да се възстанови.

Текущите насърчават социалното взаимодействие

Друг начин, по който тичането може да помогне за облекчаване на стреса, безпокойството и депресията, е чрез взаимодействие с други бегачи - или при провеждането на състезания, във фитнес залата или чрез провеждането на клубове . Създаването на нови приятели или укрепването на връзките с настоящи приятели или членове на семейството може да бъде отлична система за социална подкрепа за тези, които се занимават с депресия или тревожност. Те могат да се чувстват комфортно, знаейки, че другите се занимават със същите напрежения в ежедневието и използват като изход.

Усещането за общност, което участниците изпитват, когато взаимодействат с други участници, също може да им помогне да се справят с безпокойството, което могат да изпитат в други типове социални ситуации. Те също така ще получат голям мотивационен тласък, тъй като социалните ползи от бягането често са основни причини, поради които хората се придържат към бягане.

Тренировката увеличава творчеството

Ако се чувствате засегнати от проблем или се нуждаете от мозъчна атака, опитайте се да избягате. Не само ще се почувствате по-ясни, след като започнете да се движите, но бягането или други форми на енергично упражнение също могат да стимулират творчеството до два часа след това. Ако наистина търсите някаква голяма креативна стимулация, изберете външно бягане над неблагодарна.

Бягането може да помогне за контрола на зависимостта

Работещите и други форми на упражнения често са основни компоненти на програми за възстановяване на пристрастяването. Подобреният опит за самоуважение и самочувствие е изключително полезен за възстановяването на зависимите от алкохола и наркоманиите, тъй като те са изправени пред множество предизвикателства в тяхното възстановяване. Бягането може да бъде ефективно краткосрочно разсейване на техните желания. Възстановяването на зависимите може да се окаже с много свободно време, а тичането ще им помогне да се чувстват продуктивни и да дадат на ежедневния си живот по-голяма структура. Да бъдеш част от работеща общност може да бъде от полза и за зависимите, които търсят нова, по-здрава социална мрежа.

> Източници:

> Blanchette, David М., et al. (2005), "Аеробни упражнения и когнитивна творчество: непосредствени и остатъчни ефекти", " Креативност" , 17 (2 и 3), 257-264.

> Blumenthal, James, Ph.D., et. Ал. "Упражняваме ли жизнеспособно лечение за депресия?" . 2012 юли / август; 16 (4): 14-21.

> Харвардски здравни публикации, Медицинско училище в Харвард, Харвардски мъжки здравен надзор (2011 г., февруари). "Упражняване за отпускане".

> Асоциация за безпокойство и депресия в Америка. "Физическата активност намалява стреса" (2016)

> Министерство на здравеопазването и човешките услуги в САЩ. (2016 г.). Глава 2: Физическата активност има много ползи за здравето. В Насоките за физическа активност за американците.