Как да зададете SMART текущи цели

Използвайте целите си, за да останете мотивирани

Задаването на цели е отличен начин за участниците да останат мотивирани да се движат и да се уверят, че се придържат към навика си. При избора на текущи цели, тя помага да се използва SMART принципа и да се определят цели, които са S pecific, M easurable, A tableable, R evelvant и T imely. Ето основните правила, които трябва да спазвате, когато настройвате вашите изпълнени цели.

Бъдете конкретни.

Уверете се, че целта ви отговаря на кой, кое и кога. Просто казано, че искате да " бягате по-бързо " или " да отслабнете с бягане " са общи цели. Пример за конкретна цел ще бъде: "Искам да подобря моя PR в маратона с две минути след пет месеца". Специфичната цел ви помага да поддържате мотивацията си, защото знаете точно какво трябва да направите, за да я постигнете. Докато се приближавате до целта си, вие се вълнувате и мотивирате от напредъка си, така че ще работите още по-усилено, за да постигнете този краен резултат.

Също така вижте: Как да предскажете вашите расови времена

Направете своята цел измерима.

Когато избирате текуща цел, не забравяйте да зададете и критерии за измерване на напредъка си. Оптимизирането на измеримите цели ще ви помогне да останете в крак, да поддържате мотивацията си и да знаете кога сте достигнали целта си. За да разберете дали вашите цели са измерими, попитайте себе си неща като: Колко? и колко?

Дръжте го постижимо.

Нека се надяваме, че не всички ще се класират за маратона в Бостън или ще преминат 6:00 миля. Така че, докато е добре да поставите високи цели, е важно да изберете тези, които ще можете да постигнете, ако сте готови да вършите работата. Най-добрите цели ще изискват от вас да се стремите да ги постигнете, но те не са прекалено екстремни. Ако целта е твърде далеч от обхвата, най-вероятно няма да се ангажирате наистина, защото дълбоко в себе си знаете, че това не е постижимо.

За да разберете дали дадена цел е постижима, вижте как тя се сравнява с предишните ви постижения. Трябва ли да направите значителни подобрения - извън възможностите си - да стигнете до това ниво? Ако не сте сигурни, говорете с бягащ треньор или с приятели, за да ви помогнат да направите проверка на червата.

Направете целевата си цел.

Само защото сте състезател не означава, че трябва да зададете цел, която е много популярна сред другите участници, като например завършване на маратон. За да бъде дадена цел е релевантна, тя трябва да бъде нещо, което смятате за полезно и важно, така че сте готови и способни да се стремите към това. Вашите цели трябва да ви представляват, така че те не трябва да бъдат просто нещо, което някой друг прави или предлага да се опитате да постигнете.

Поддържайте своите цели своевременно.

Уверете се, че сте приписали крайни срокове за целите си. Например, ако кажете: "Искам да стартирам половин маратон на по-малко от 2 часа", но дори нямате предвид расата, няма никакъв смисъл за спешност за вашата цел. Но ако изберете раса и кажете, че искате да проведете половин маратон с 1:59 на 29 април, тогава знаете точно къде трябва да сте до тази дата. Определянето на крайния срок ще ви държи мотивирани и ще ви попречи да се отегчите или да прескочите тренировките. Ако установите, че сте готови да постигнете целта си за предстоящ гол предсрочно, рестартирайте целта си и продължете да предизвикате себе си.


Вижте също: Изпълняващи котировки за настройката на целта
Идеи за текущи резолюции
Как да се придържаме към новите си резолюции