Дали ядките и фъстъците не съдържат глутен? Тези 11 марки са безопасни

Много популярни марки ядки и фъстъци са изложени на висок риск от кръстосано замърсяване

Обикновените, необработените ядки и фъстъците не съдържат глутен. Но много марки ядки не са безопасни за диета без глутен, защото ядките често се обработват и опаковат на линии, споделени с продукти, съдържащи глутен. В допълнение, много ядки се продават в смеси, които съдържат глутенсъдържащи съставки, като например "pretzels" и "крекери".

За съжаление, най-популярните марки ядки и фъстъци, които се продават в хранителни магазини, не се считат за глутен. Това прави извор на истински без глутен ядки и фъстъци предизвикателство за хората, които следват безглутенова диета и искат да могат да ядат ядки и фъстъци.

За щастие има марки и обекти, които предприемат необходимите стъпки, за да поддържат ядките и фъстъците безопасни за хора с целиакия и не-чувствителност към гел. Прочетете за марки без глутен и ядки и фъстъци (както и за да научите кои марки не се препоръчват).

Без глутен ядки и фъстъци

Тези марки и продукти се предлагат широко в магазините за хранителни стоки и се считат за без глутен от техните производители:

По-малки специални глутен-без ядки и фъстъци марки

Тези по-малко известни марки не са широко достъпни, но можете да ги намерите онлайн и в няколко магазина:

Брашно без глутен

Много хора, които не съдържат глутен, особено тези, които следват палео диета или диета с ниско съдържание на въглехидрати, заменят брашното с черупкови брашна за зърнено брашно в печени продукти. Тук можете да намерите без глутен брашно:

Ядки и фъстъци, които не са препоръчани

Следните фирми правят продукти, които се намират в много магазини за хранителни стоки. Въпреки това, те не се препоръчват за хора, които следват безглутенова диета, обикновено поради кръстосано заразяване с глутен, което се дължи на общи съоръжения или оборудване:

Словото от

Както виждате, възможно е да се осигурят безопасни ядки и фъстъци без глутен (заедно с брашното от ядки и ядките / фъстъците), въпреки че може да бъде предизвикателство да се направи кратко предизвестие, ако вашият местен супермаркет има малък избор.

Обикновено почти винаги ще можете да намерите продуктите на Blue Diamond, а повечето магазини също носят прекрасни шам-фъстъци и бадеми (може да ги намерите в секцията за производство, а не в снек-тата).

Една последна забележка: като цяло трябва да се пазиш от пакетираните пълноценни ядки, които се намират в секцията за производство, тъй като много от тях се произвеждат на оборудване, което се споделя с глутенови съставки. Някои хора обаче споделят късмет с тези пакетирани ядки, стига предупреждението за алергията към този конкретен пакет да не включва споменаването на пшеницата . Ако в пакета се казва "Може да съдържа: Пшеница", тогава не го купувайте.

Все пак най-добрият ви залог (особено ако сте особено чувствителен към следи от глутен) е да се придържате към ядките, които се считат за без глутен или (по-добре) сертифицирани без глутен от горепосочените списъци.

> Източник:

> Фондация "Celiac Disease". Какво трябва да ям? Информационен лист.