Храна с Quinoa без глутен?

Чистият quinoa е добре, но не всичко с quinoa в него е безопасно

Тъй като много зърна са извън списъка с неща, които можете да ядете на безглутенова диета, може да се чудите дали quinoa е една опция, за която можете да достигнете. Quinoa често се предлага като супер здрав заместител на съдържащи глутен зърна. Той все повече се появява в менюто на ресторанта и в преработените хранителни смеси, които намерите в секцията за здравословни храни на любимия хранителен магазин.

Добри новини: Да, чистата киноа е без глутен, което я прави безопасна за хора с чувствителност към цьолиакия и чувствителност към глутен. Това обаче не означава, че всички продукти, съдържащи quinoa, са без глутен. Всъщност някои определено не са такива. Трябва да внимавате и да четете етикетите на продуктите.

Quinoa наистина ли е без глутен?

Quinoa не е наистина зърно. Това е семето на растение, което е свързано със спанака, а не с пшеницата. Ето защо, ако можете да намерите обикновен киноа цял или брашно - това е означено като без глутен или сертифицирано без глутен , то прави идеален заместител на зърнените елементи от менюто.

Цялата киноа може да се използва като цяла "зърнена" топла зърнена царевица - купете я като овесена каша - или като основа за студени зърнени храни. Той може също така да бъде смлян в брашно за плодов хляб или да се намира в смеси от брашна без глутен за торти и сладкиши. Quinoa също прави прилични макаронени изделия. Някои хора обичат да я използват в студени летни "зърнени" салати, а не в булгур.

Няколко марки чисти quinoa от пълнозърнесто зърно са обозначени като "без глутен", включително "Древна жътва", "Трейдър Джо" и "Червената мелница" на Боб.

Изследвания за създаване на резервно копие на заявката за Quinoa

Проучване, публикувано през 2014 г. 401 American Journal of Gastroenterology потвърждава, че quinoa е безопасна за хора, които са били диагностицирани с целиакия.

Изследователите се стремяха да докажат или да отхвърлят доказателства от предишни изследвания, показващи, че quinoa може да влоши имунната система при хора с целиаци.

За да изпробват това, 19 диагностицирани пациенти, които следват безглутенова диета, ядат 50 грама quinoa (малко по-малко от една четвърт чаша) всеки ден в продължение на шест седмици. Изследователите оценяват диетата си, проследяват своите симптоми и следят реакцията на имунната си система с кръвни тестове за целиакия.

Те също гледат директно на тънките черва на 10 души преди и след добавяне на quinoa към диетата си, за да видят дали изпитват лоша атрофия (увреждане на червата). Те всъщност са намерили леки подобрения в алорофичните атрофия на тези, които са преминали тестовете. Изследователите отбелязват също леки подобрения в холестеролните мерки.

"Добавянето на киноа към безглутеновата диета на пациентите с целиакия се понася добре и не изостря състоянието", заключава проучването. Въпреки това тя добави, че по-дългосрочните проучвания ще определят крайната безопасност на този заместител на зърно за тези с целиакия.

Всичко с Quinoa без глутен?

Отговорът е ясен и не е нужно да четете етикети. Много, но не всички, от продуктите, базирани на quinoa, се считат за свободни от глутен.

Например, Ancient Harvest прави разнообразие от безопасни продукти quinoa, включително макаронени изделия, които се базират на quinoa и царевични брашна и се произвеждат в обект без глутен. Orgran, друг производител на продукти без глутен , прави безглутенови житни , плоски и млечни трохи с quinoa.

Червеният боб на Боб прави брашно от киноа в съоръжение без глутен. Ако имате целиакия и не можете да понасяте овес, трябва да знаете, че Боб също обработва овеса си без глутен в това съоръжение. Въпреки това, Red Mill на Боб също прави органичен 7-зърнен палачинков микс с quinoa, който не е без глутен.

Долната линия е, че не можете да приемете, че продуктите, съдържащи quinoa като основна съставка, са без глутен.

Точно както не можете да приемате продукти, които съдържат ориз или царевица, тъй като основната им съставка е без глутен. Винаги трябва да проверявате етикета на съставките за термини, които означават глутен преди да купите нещо.

> Източник:

> Zavallos VF, et al. Стомашно-чревни ефекти на яденето на Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) При пациенти с целиакия. Американския вестник на гастроентерологията. 2014; 109: 270-278.