30-минутна разходка в парка за намаляване на стреса и повишаване на настроението

Разходката в парка може да намали стреса и да увеличи настроението ви много повече, отколкото да се разхождате по тротоарите в градска обстановка. Добавете тази 30-минутна разходка в парка към ежедневието си, за да извлечете ползите от ходенето в естествена среда.

Японците насърчават Shinrin-yoku или "горски плуване", за да намалят стреса и да освежат ума. Имат проучвания, които показват клинични мерки за намаляване на стреса при ходене в продължение на 15 минути в залесен парк, както и прекарване на 15 минути в гората.

Поемане на 30-минутна лесна пешеходна пътека


1. Намерете зелено пространство: Разгледайте района си за парк, който включва дървета и зеленина. Дори едно малко пространство може да бъде полезно. Използвайте онлайн карти и картографиране на приложения, за да намерите бързо паркове в близост (те обикновено се показват в зелено). Ако има само малка площ, включете го на разходка и направете пауза там.

2. Носете подходящата екипировка: Носете дрехи, които не ограничават добрата ходене. Тази разходка ще бъде с лесна скорост, за да можете да носите обувки, но най-добри са обувките за ходене . Ако ще се разхождате по естествена пътека през парка, може да пожелаете да носите следи от обувки за по-добро сцепление . Ако има неравна повърхност, може да искате да използвате походи за по-добър баланс.

3. Екрани надолу и очи напред: Трябва да отделите клетъчния телефон и да извадите слушалките за тази разходка. Ще се фокусирате върху гледките и звуците на природната среда. Започнете с изправяне и проверете ходенето си, така че ще можете да дишате дълбоко и дълбоко.

Добрата поза с главата нагоре, нивото на брадичката и очите напред ще насочат вашето внимание към природната среда.

4. Лекота на вашата разходка: Тази разходка ще бъде с цялостна лесна стъпка. Разходка с леко темпо, което се чувства удобно. Изпадайте в естествен темп, който е в собствения ви ритъм на тялото. Това може да е по-бързо или по-бавно в различни дни.

5. Абсорбирайте гледките, звуците и усещанията около себе си : Отворете всичките си сетива, докато влизате в парка или зеленото пространство. Какво виждаш? Какво чуваш? Какви миризми откривате? Какво чувствате на кожата си и през стъпалата на краката си?

6. Направете пауза: Планирайте спиране по време на разходката си, за да седнете или да стоите и да наблюдавате дълбоко зелено пространство. Намерете пейка в парка или сенчеста зона, където имате добър изглед към зеленината. Погледнете модела на листата и клоните срещу небето. Потърсете цветя, птици, насекоми и катерици. Вижте работата на вятъра, дъжд и слънце върху растенията около вас. Наблюдавайте земните скали, почвата, тревите, локвичките. Слушайте за естествени звуци, както и звуците на човешката дейност. Докоснете и почувствайте листа или камък.

7. Продължете ходенето си : Възстановете ходенето си. Можете да поемете нов път към началната си точка или да повторите същия маршрут. Можете да повторите цикъла и да видите как всеки път ще откриете нещо ново. Направете игра за намиране на нещо ново всеки път.

8. Отразявайте вашите наблюдения: Размишлявайте върху това, което сте наблюдавали. Как се отразява природната среда? Какви спомени бяха разбъркани? Какви нови идеи или планове се появиха на ум?

9. Завършете и стречирайте : Завършете разходката си и вдигнете с просто простиране .

10. Планирайте следващия си парк Разходка : Повтарянето на една и съща разходка може да бъде полезно, но може да искате и разнообразие. Проверете за други паркове, зелени площи и пътеки, които да проучите.

Не само, че ходенето може да облекчи стреса, но и да подобри способността ви да мисли ясно. Разхождането с другите е добър начин да възстановите връзка и можете да се свържете с вашата духовна страна.

Източници:

Miyazaki Y, Lee J, Park BJ, Tsunetsugu Y, Matsunaga К. "Превантивни медицински ефекти от природотерапията " Nihon Eiseigaku Zasshi . 2011 Sep; 66 (4): 651-6.