L-глутамин добавки

L-глутаминът е аминокиселина, открита в организма, предимно в скелетните мускули. Той също така се предлага в редица общи храни и под формата на хранителни добавки. L-глутамин добавки се казва, че увеличават мускулната маса, както и лечение на някои здравословни условия.

L-глутаминът има много функции в организма, включително протеиновия синтез. Също така е от съществено значение да функционира правилно имунната система.

В допълнение, L-глутамин изглежда играе роля в мозъчната функция и храносмилането.

употреби

L-глутаминовите добавки се претендират за подобряване на физическите упражнения, както и помощ при следните здравословни състояния: тревожност, болест на Crohn, депресия, безсъние и улцерозен колит.

Освен това, L-глутамин се използва за защита срещу неблагоприятните ефекти от някои медицински лечения, като химиотерапия. Глутаминът (администриран през устата или интравенозно) също спомага за насърчаване на изцелението и намаляване на риска от усложнения при критично болни хора, които са имали травматични наранявания или изгаряния или са претърпели операция.

Ползи за здравето

Въпреки че изследванията върху здравните ефекти от приемането на L-глутаминови добавки са ограничени и често са датирани, някои изследвания показват, че L-глутаминовите добавки могат да предложат определени ползи за здравето. Ето няколко основни заключения от проучването:

1) Атлетично представяне

Има малко научни доказателства в подкрепа на твърдението, че добавките от L-глутамин са полезни за спортистите, според доклад от 2008 г., публикуван в Journal of Nutrition .

Авторите на доклада отбелязват, че макар и много спортисти да приемат добавки от L-глутамин, за да предпазят от увреждане на имунната система, L-глутаминовият прием не изглежда да попречи на промените след имунната функция.

Към днешна дата няколко клинични проучвания са разглеждали ефектите на добавките от L-глутамин върху спортните постижения.

Въпреки това, едно малко проучване, публикувано в Journal of Sports Medicine and Physical Fitness през 1998 г., установява, че L-глутамин не е успял да подобри работата с упражнения с висока интензивност в група от 10 мъжки спортисти.

Свързани: Хранителни добавки за подобряване на спортните постижения .

2) странични ефекти при лечение на рак

Някои изследвания показват, че L-глутамин може да бъде от полза за хора, подложени на лечение на рак. За доклад, публикуван в " Алтернативна медицинска рецензия" през 1999 г., например, учените са разгледали наличните данни за допълнителното използване на L-глутамин може да помогне да се компенсира изчерпването на мускулния глутамин, което често се случва при пациенти с рак. В допълнение, авторите на доклада отбелязват, че L-глутаминът може да помогне да се сведат до минимум страничните ефекти на химиотерапията и лъчевата терапия. Въпреки това, авторите също така предупреждават, че L-глутамин може да стимулира растежа на някои тумори.

В по-скорошно проучване (публикувано в журнала Колоректална болест през 2007 г.) изследователите установиха, че L-глутаминовата добавка намалява следоперативните усложнения и намалява продължителността на болничния престой сред пациентите, подложени на колоректална хирургия за рак. Изследването обхваща 109 пациенти с колоректален рак.

Устната гаргара с глутамин може да помогне за намаляване на тежестта и продължителността на предизвикания от химиотерапия мукозит.

Източници на храна

Глутаминът се среща в много обичайни растителни и животински храни, включително:

Странични ефекти

Има известно безпокойство, че използването на добавки от L-глутамин в комбинация с определени медикаменти (включително лекарства за химиотерапия и лекарства против припадъци) може да доведе до вредни ефекти.

Освен това приемането на L-глутамин може да бъде вредно за хора със здравословни проблеми, като чернодробно заболяване (цироза, чернодробна енцефалопатия), мания и гърчове.

Допълненията не са тествани за безопасност и не забравяйте, че безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена.

Можете да получите съвети за употребата на добавки тук, но ако обмисляте да използвате L-глутамин, говорете първо с вашия доставчик на първична помощ.

Къде да ги намерим

Налични за закупуване онлайн, L-глутаминовите добавки се продават в много магазини за натурални храни и в магазини, специализирани в хранителни добавки.

Източници:

Gleeson M. "Дозиране и ефикасност на глутаминовата добавка при упражняване на хора и спортно обучение". J Nutr. 2008 Oct; 138 (10): 2045S-2049S.

Haub MD, Potteiger JA, Nau KL, Webster MJ, Zebas CJ. "Приемането на остър L-глутамин не подобрява упражненията с максимално усилие." Фитнес Фитнес Фитнес. 1998 Sep; 38 (3): 240-4.

Miller AL. "Терапевтични съображения на L-глутамина: преглед на литературата." Altern Med Rev. 1999 Aug. 4 (4): 239-48.

Oguz M, Kerem M, Bedirli A, Mentes BB, Sakrak O, Salman B, Bostanci H. "L-аланин-L-глутаминът допълва подобрението след колоректалната хирургия за рак". Colorectal Dis. 2007 Jul; 9 (6): 515-20.

Цужимото Т, Ямамото Y, Уаша М, Takenaka Y, Nakahara S, Takagi Т, Tsugane М, Hayashi N, Maeda К1, Inohara Н, Uejima Е, Ito Т. L-глутамин намалява тежестта на мукозит, индуциран от хеморагиотерапия при пациенти с локално напреднал рак на главата и шията: двойно-сляпо, рандомизирано, плацебо-контролирано проучване. Oncol Rep 2015 Jan 33 (1): 33-9. doi: 10.3892 / или.2014.3564. Epub 2014 23 октомври.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.