Защо жените трябва да тренират с тежести

През последните две десетилетия жените са се придвижвали в залата за увеличаване на теглото. Предимствата на силовото обучение за жените не трябва да се подценяват. Въпреки че големите мускули не са една от придобиванията, жените получават от тренировка за теглото, увеличена сила, баланс и костна плътност.

Жените не получават огромни мускули от тежести

Силните жени Stay Slim бяха най-продаваната книга за Мириам Нелсън, защото тя беше една от първите власти, които направиха тренировката за тегло съвременна тема за жените с обещания за загуба на мазнини , увеличаване на здравината и костната плътност като буфер срещу появата на остеопороза и други страдания, свързани с възрастта и начина на живот.

За мъжете тези въпроси са малко по-различни, защото мъжете са защитени до известна степен от мъжкия полов хормон тестостерон, който има тенденция да увеличава растежа на мускулите и костите. И все пак дори мъжете страдат от свързана с възрастта остеопороза и загуба на мускул. Упражнението, включително тренировки за сила, е едно решение.

Въпреки че жените произвеждат тестостерон - това е важно за женското сексуално шофиране - те не произвеждат толкова, колкото и мъжете, и затова жените не отглеждат големи мускули при стимулиране на тренировка по тегло или по всяко друго време. Въпреки това подобренията на здравината и стимулирането на растежа на костите чрез тренировка за теглото не са непременно продукт на мускулната маса - една от причините, поради които тренировките за тегло все още работят за жените и могат да работят за вас, въпреки че огромни мускули няма да се случат, освен ако не приемате стероиди . Можете да се отпуснете в този аспект.

Обучението по физическа активност и тежести предпазва от рак на гърдата

Един от основните рискови фактори за рака на гърдата е затлъстяването.

Американското дружество по онкология докладва това в доклада си от януари 2007 г. Докладът също така установи, че физическата активност предпазва от рак на гърдата и може би също така връщането на рак след лечение. Лесно е да разберете, че отслабването с диета и тренировъчна програма, включително тежести, може да намали риска от рак на гърдата, независимо от наследствения семеен риск.

Всъщност, ако имате рак на гърдата в близкото семейство, програмата за тренировки може да бъде едно нещо, което можете да направите, за да намалите риска.

Освен това жените, диагностицирани с рак на млечната жлеза и лекувани, се съветват да поемат тренировка за теглото. Някои проучвания показват подобрено качество на живот без нежелани ефекти. Цялата програма за упражнения може значително да намали риска от повторно появяване на рака на гърдата. Това е, което трябваше да каже Американското сдружение за рака:

3 000 оцелели от рак на гърдата в проучването за здравето на медицинските сестри показаха, че по-високите нива на физическа активност след лечението са свързани с 26% до 40% намаляване на риска от рецидив на рак на гърдата, смъртност, специфична за рака на гърдата, и смъртност от всякаква причина. Намаляването на риска е наблюдавано само с 1 до 3 часа седмично на умерена интензивност с по-нататъшно намаляване за тези, които извършват 3 до 5 часа на седмица.

Тегло обучение в менопаузата

Много жени разбират, че са донякъде защитени от различни страдания като сърдечни заболявания и остеопороза чрез изобилие от естроген до менопаузата. С отслабването на женския хормон холестеролните показания може да се влошат, костната плътност може да намалее и теглото да започне да расте.

Ако никога не сте били физически активни или сте били неактивни в продължение на няколко години, това е подходящо време за начало на тренировки, по принцип, и по-специално обучение по теглото. Упражнението подобрява здравето на жените по много начини на или около менопаузата. Това е резултат от научния преглед на ползите от комбинираната аеробна и резистентна програма за обучение на жените по това време. (Sports Med 2004; 34 (11): 753-78).

Описаното обучение вероятно ще запази нормалното телесно тегло или ще комбинира диета за намаляване на теглото, ще запази КМП (костната минерална плътност) и ще увеличи мускулната сила. Въз основа на ограничени доказателства подобно упражнение може да подобри гъвкавостта, баланса и координацията, да намали хипертонията (кръвното налягане) и да подобри дислипидемията (кръвните мазнини).

Не е нужно да се притеснявате, че може да се наложи да започнете маратон или да се превърнете в бодибилдинг. Редовното ходене, съчетано с добре проектирана програма за тренировки за здравина у дома, може да доведе до добри резултати според това проучване. Важно е също да се отбележи, че въпреки че допълнително усилие обикновено води до по-голяма полза, започването със скромна програма е ключът към успеха. Най-важното е да направите това, което можете да направите, но просто го направете.

Източници:

Куши ЛХ, Байърс Т, Дойл С, Бандера Е.В. Американските насоки за хранене и физическа активност за профилактика на рака. CA Cancer J Clin 2006; 56: 254-281.

Охира Т., Шмит К.Х., Ахмед Р.Л., Й. Д. Ефекти на теоретичното обучение върху качеството на живот при последните оцелели от рак на гърдата: изследване за теглото на преживелите рак на гърдата (WTBS). Рак . 2006, 1 май, 106 (9): 2076-83.

Asikainen TM, Kukkonen-Harjula K, Miilunpalo S. Упражнение за здраве при ранни жени в постменопауза: системен преглед на рандомизирани контролирани проучвания. Спорт Мед . 2004; 34 (11): 753-78.