Хранителните факти и ползите за здравето

Различните видове шунка имат различни хранителни стойности

Шунката е в основата на много празнични ястия. Въпреки че не е много високо калориен избор на храна, има някои хайвер калории и хранене факти, които dieters и здравословно ядене може да искате да помислите, преди да седне за празнична вечеря.

Хранителни факти за Хам

Хам Хранителни факти
Сервиращ размер 1 парче (1 унция)
На порция % Дневна стойност *
Калории 37
Общо мазнини 1g
Холестерол 11 мг 4%
Натрий 63 mg 2%
Калий 129 мг 3%
Въглехидрати 0g 0%
Диетични фибри 0g 0%
Захар 0.6 гр
Протеин 5g
Витамин А 0% · Витамин С 0%
Калций 1% · Желязо 0%
> * Въз основа на диета с 2 калории

Разбира се, малко хора ядат само една унция шунка; по-типична порция би била най-малко три унции. Важно е също така да знаете, че калоричният брой шунка може да варира в зависимост от марката и вида, който купувате.

Една порция празнична шунка е приблизително 3 унции или 84 грама. Има 130 калории в кокали, спирала нарязани, мед остъклена шунка, която често виждате на празната маса. Ще получите също 4 грама мазнини на порция, 5 грама въглехидрати и 1,230 милиграма натрий.

Ако направите шунка сандвич, можете да изберете парче шунка от деликатеса. Един парченце месо от шунка предлага 37 калории, 5 грама протеин, 0 грама въглехидрати, 1 грам мазнини и може да осигури до 368 милиграма натрий. Повечето хора използват повече от един парче шунка, когато изграждат сандвич, не забравяйте да умножите тези числа с броя на резени, които използвате, за да получите общите си калории и хранене.

Една порция консервирана шунка осигурява 55 калории, 7 грама протеин, 0 грама въглехидрати, 3 грама мазнини и 517 милиграма натрий. Той също така включва значително подпомагане на нитрати и нитрити, използвани за запазване на втвърденото месо. Докато някои хора имат загриженост относно тези консерванти, няма много доказателства, че това е вредно.

Ползи за здравето на шунката

Шунката е добър източник на протеин. Също така е много добър източник на селен, фосфор, цинк, витамин В6, В12, тиамин, рибофлавин, ниацин и холин. В зависимост от разнообразието и начина на готвене, шунката също може да е с ниско съдържание на мазнини.

Така ли означава, че шунката е здравословна? Обикновено това не е количеството мазнини или калории на шунка, което се отнася за здравословните яденици. Шунката съдържа голямо количество натрий. За хората на популярната диета DASH , една порция съдържа почти цял ден отстъпка на натрий. Дори ако не следвате диета за хипертония , твърде много сол може да ви накара да спечелите тегло на водата.

Ако искате да намалите натрий, потърсете ниско натриево месо за обяд , включително и долна сол.

Общи въпроси за шунката

Какво е гамон? Дали гамоните са същите като шунката?
Гаммон е задният крак на прасето. Шунката също е от задния крак на прасето, но яйцето се продава сурово, е излекувано и трябва да бъде приготвено преди хранене. Шунката се продава готвена и готова за ядене. Gammon храненето е подобно на храненето на шунката. Има около 123 калории в една порция гама, 5 грама мазнини, 18 грама протеини, 1 грам въглехидрати и 1023 милиграма натрий.

Какво е прошуто? По-здравословно ли е от шунката?
Prosciutto е италианска шунка, която се суха.

Повечето хора, които се наслаждават на прошуто, я ядат много тънко нарязан, така че е вероятно да консумират по-малко калории с тази вариация на салата. Един парче прошуто осигурява само 18 калории.

Избор и съхранение на шунката

Когато купувате шунка за празниците, смятайте, че всеки човек ще яде половин килограм или по-малко. След това купувайте с костите за по-ароматен вкус или обезкостено за удобство и по-лесно нарязване.

Остатъците от шунка трябва да се съхраняват в хладилника. Обикновено шунката е добра за 5-8 дни. Шунката може да бъде замразена до четири седмици.

Здравословни начини за приготвяне на шунка

За да направите най-здравословно ястие от шунка, опитайте се да сдвоите месото с храни, които са по-ниски в солта.

Те ще помогнат за балансиране на високото съдържание на натрий в шунката. Странични ястия като печени сладки картофи, артишок, моркови, зелен фасул или аспержи работят добре.

Имате сандвич с шунка? Изберете цял пшеничен хляб, който е по-нисък в солта и с високо съдържание на фибри. Избирането на друг тип хляб, като кроасан , би осигурило по-малко фибри и повече калории от мазнини. За здравословен сандвич можете да добавите хрупкави зеленчуци с ниско съдържание на сол, за да завършите храната. Нарязаните репички или целина са идеални. Можете също да изберете краставици, карфиол или черешови домати.