Общ преглед на Stilbenes в растенията

Стибените са естествени съединения, които се срещат в някои видове растения. Някои стилбени могат да имат ползи за здравето. Те принадлежат към подгрупата от фитохимикали, наречени полифеноли .

Стилбените не са толкова често, колкото другите полифеноли. Вероятно сте прочели за многобройни флавоноиди, лигнани или фенолни киселини , но има само два стилбена: ресвератрол и птеростилбена.

Те се срещат само в малки количества в някои храни, които ядете.

Ресвератролът е доста добре познат (или честен, прекалено свръх). Намира се в гроздови кожи, червено вино, фъстъци, боровинки и боровинки и е проучен за потенциалните му ползи за здравето. Наблюдавателните проучвания показват, че хората, които пият червено вино, имат по-нисък риск от сърдечно-съдово заболяване. Но не е известно колко от този ефект се дължи на ресвератрол или ако хората, които имат по-ниски рискове от сърдечни заболявания, просто пият малко повече вино, отколкото лицата, които имат по-висок риск.

Лабораторните изследвания показват, че ресвератролът действа като антиоксидант и противовъзпалително средство при някои лабораторни животни, но има много малко информация за употребата на ресвератрол при хора или колко ще е необходимо да се покажат ползи за здравето.

Шансовете обаче са, че необходимата сума е твърде висока, за да се постигне само с хранителни източници, така че всяко предимство ще дойде от добавки.

Но хранителните добавки не са регламентирани за всичко това добре за ефикасността. И ние не знаем колко да предприемем, или ако ще направим нещо все пак.

Pterostilbene се среща в боровинките и гроздето. Това е антиоксидант, който е показал обещание за лечение и профилактика на рак и сърдечно-съдови заболявания, но (като ресвератрол) то е било тествано само на лабораторни животни.

В момента няма проучвания при хора.

Някои от тези stilbenes се продават като добавки, но моля, говорете с вашия доставчик на здравни грижи, преди да вземете някакви видове хранителни добавки.

Източници:

Borriello A, Cucciolla V, Della Ragione F, Galletti P. "Диетични полифеноли: фокус върху ресвератрола, обещаващ агент за профилактика на сърдечно-съдови заболявания и контрол на глюкозната хомеостаза." Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2010 Oct 20 (8): 618-25.

Gresele P, Cerletti C, Guglielmini G, Pignatelli P, de Gaetano G, Violi F. "Ефекти на ресвератрола и други полифеноли на виното върху васкуларната функция: актуализация". J Nutr Biochem. 2011 Mar, 22 (3): 201-11.

Manach C, Scalbert A, Morand С, Ramasy C, Jimanez L. "Полифеноли: хранителни източници и бионаличност". Am J Clin Nutr. 2004 май, 79 (5): 727-47. Министерството на земеделието на Съединените щати. - Здравият потенциал на Пиростилбен.