Обща тренировъчна програма за хандбал

Подобрете силата и силата си

Хандбалът на закрито е спорт с топка, който включва скокове, бързина и изисква гъвкавост. Хандбал е популярен спорт в Европа и някои азиатски страни. Той е по-малко популярен в САЩ, Великобритания и Австралия, въпреки че изглежда нараства популярността му.

Вътрешната хандбал се играе на игрище, което е малко по-голямо от баскетболното игрище. Подобно на хокей на лед, целевата мрежа е целта от всеки край.

Точкуването се извършва, когато топката, около размера на голям пъпеш, се изхвърли през вратата в мрежата. Мъжете и жените играят в отделни състезания. Други форми на "хандбал" също съществуват, но хандбала на закрито, както е описано по-горе, е олимпийски спорт.

От гледна точка на тренировките за теглото и здравината и кондицията, изискванията не са твърде различни от програмата за тренировки по баскетбол .

Периодизирани програми

Обширните програми за обучение за индивидуални спортове са "периодично". Това означава, че те са разделени на три или четири фази през годината, като всяка фаза се концентрира върху определена област на развитие на фитнес. Периодизираните програми за тренировки за тегло осигуряват прогресивно натрупване до върхова фитнес и производителност.

За професионални спортове, които използват тежести в обучението си, което е и в наши дни, всяка фаза има различни цели и всяка последователна фаза се основава на предишната.

Въпреки че хандбалът не е съвсем сложен на изискванията за баскетбол или волейбол, аеробната фитнес играе важна роля в цялостната фитнес. Ранното предсезонно кардио, а след това и натрупването, включващо анаеробно обучение с вятърни спринтове, совалки, спринтове и интервали, ще подготви играчите за началото на сезона и тези интензивни мачове.

Хандбал поставя високи изисквания за кардио-респираторна фитнес.

Тегло обучение

Годишната програма за тренировки за хандбал може да изглежда подобна на програмата, която описах по-долу.

Ранно настроение

Късно

През сезона

Извън сезона

Помислете за програмата, представена тук, да бъде цялостна програма, най-подходяща за начинаещи или небрежни тренажори за натоварване без история на тренировки за хандбал.

Най-добрите програми винаги са специфични за конкретната фитнес, роля в екипа, достъп до ресурси и, не по-малко важно, основната философия на треньорите на екипа. Най-добре ще бъде да използвате следната програма заедно с треньор или треньор.

Подробности за програмата за обучение по тегло

Ако сте нов за тренировка за тренировка, потърсете принципи и практики с начинаещи ресурси .

Винаги се загрявайте и охлаждайте преди и след тренировка.

Медицинският клирънс за упражнения винаги е добра идея в началото на сезона.