Хранителни факти на Oyster

Ползите за здравето на този двучерупков молюск

Що се отнася до стриди, или ги обичате, или ги мразите, или дори няма да ги опитате. Но знаехте ли, че стридите са добри за вас? Трудно е да си представите, че тези малки, вкусни късове, които не изискват дъвчене и лесно се плъзгат надолу по гърлото Ви, са с много важни минерали и протеини . Това, което е лесно да си представим обаче, е, че стридите нямат много калории или грама мазнини. Само с 43 калории и 1,4 грама мазнини (и по-малко от половината грам наситени мазнини) на порция - което е щедър шест стриди стриди са отличен предястие за тези, които гледат теглото си.

Стридите са налични или отглеждани в стопанства, или диви и са събрани както в Тихия океан, така и в Атлантическия океан. Тъй като отглежданите стриди се отглеждат в условия на живот, които са подобни на диви стриди, не изглежда да има никаква разлика, що се отнася до храненето.

Ползи за здравето

За такава непретенциозна храна стридата е пълна с хранене. Една порция от стриди има около 5 грама протеин и около 2 грама въглехидрати. Те също са с високо съдържание на калций, калий, магнезий и витамин В-12 , както и цинк и желязо. Цинкът е минерал, който вашето тяло се нуждае от много различни биохимични процеси и е от решаващо значение за имунната система. Той подпомага клетъчния растеж и деление, излекуването на рани и разграждането на въглехидратите. Почти всеки списък на афродизиаци включва стриди и докато няма доказателства, които да подкрепят идеята, че всякакви храни ще увеличат сексуалното ви привличане, интересно е да се отбележи, че цинкът е от съществено значение за сексуалното здраве на мъжете, нивата на тестостерона и производството на сперма.

Стридите, които също са с високо съдържание на желязо , играят ключова роля в производството на хемоглобин, който тялото ви трябва да транспортира кислород до всичките ви органи и тъкани. Желязният дефицит също води до умора и може да доведе до анемия.

Сигурност на суровата уйстър

Стридите могат да се ядат сурови, варени или да се използват в ястия, като например стрида. Обикновено суровите стриди са безопасни за хранене, но както при консумацията на сурова риба или морски дарове, има вероятност от заболяване, пренасяно от храни. Суровите стриди могат да бъдат замърсени с Vibrio vulnificus , което е бактерия, свързана с холера. Стридите, събрани в топла вода, са по-вероятно да бъдат заразени от стриди, събрани от по-студена вода.

Ето защо се казва, че трябва да ядете стриди само през месеците, в които има буквата "r" - месеците, в които няма "r", включват май, юни, юли и август, топлите месеци, когато Вибрировото замърсяване е по-вероятно. Това беше проблем преди много години, когато стридите не бяха тествани правилно, но днес стридите, които купувате, са безопасни през цялата година и със сигурност можете да купите и да ядете стриди по всяко време на годината.

Консумирането на сурови черупкови организми, по-специално на стридите, може да ви изложи на риск от възпаление на хепатит А, нарушение, което засяга черния Ви дроб. Това е така, защото стридите филтрират значително количество вода и ако тази вода е замърсена с изпражнения, съдържащи вируса на хепатит А, стридата може да се замърси. Но тъй като стридите за закупуване се тестват, рискът е минимален.

Здравият човек, който поглъща бактериите, може да страда от коремна болка, повръщане и диария. Инфекцията обаче може да бъде тежка при човек, който има чернодробно заболяване или е имунокомпрометиран, защото бактериите могат да попаднат в кръвообращението и да причинят септицемия, която е фатална около 50% от времето.

Ако ви е казано, че не консумирате сурови стриди, трябва да ги избягвате. Единственият начин да убиете бактериите е чрез готвене. Има митове, че добавянето на много горещ сос или пиене на алкохол, докато ядете сурови стриди ще убие бактериите, но това не е вярно.

Избор и съхранение

При закупуване на стриди, изберете стрида стриди, които са били събрани и обработени съгласно указанията за безопасност. (Потърсете етикет върху контейнери или чували със стриди.) Изхвърлете всички стриди, които са счупили черупки, и докоснете с пръст всички отворени черупки - жива стриди трябва да затвори черупката си, когато го почукате. Ако не се затвори, изхвърлете го.

Пресните стриди трябва да се охлаждат на 40 F или по-ниски, докато не ги обслужвате или не ги използвате в рецептата. Когато готвите пресни стриди, черупките трябва да се отворят. Изхвърлете всички стриди, които остават затворени.

Подготовка на стриди

Стридите често се предлагат сурови, обикновено седи на черупката си. За да подготвите сурови стриди, ще трябва да ги отворите, като ги изхвърлите (използвайте дебел кърпа и нож за стридане на стриди), или можете да ги купите, които вече са били изтръгнати. Стридите също могат да бъдат пушени, печени, пържени (като в "стриптизьорни скариди"), на скара или използвани като съставка в ястия, като например стриди от стрида или остър артишок.