Какво можете да ядете на ясна течна диета

Ясна течна диета е вид механично променена диета, която включва само течности без каша, битове от храна или други остатъци. Те могат да имат оттенък (като натрошени оранжеви или боровинкови сокове) и те могат да бъдат подсладени или малко солени, но в течността не трябва да виждате нищо, което да плава.

Предпоставката зад ясна течна диета е, че тези течности са лесни за смилане и не оказват много натиск върху храносмилателната система, но все пак предотвратяват дехидратирането на тялото ви.

Това е само да се използва като временна диета. Обикновено, когато пациентът е готов да се изкачи от течната диета, следващата стъпка е пълна течна диета , която също е доста рестриктивна, но съдържа още няколко храни, най-вече млечни продукти като сушени сметани и сладолед.

Този тип диета може да се препоръча по няколко причини - най-вече при подготовката за операция или процедура като колоноскопия или поради загриженост за здравето като запушване на червата или ако имате проблеми с дъвченето или поглъщането на храни.

Бистрата течна диета и IBD

Бистрата течна диета може да бъде предписана, ако се занимавате със сериозно възпаление на чревно заболяване като възпалително заболяване на червата (IBD). След чистата течна диета може да се помогне на пациента да поддържа хидратация и да получи известно хранене, докато флейтингът понижи. Когато пациентът реагира добре на чистата течна диета, може да се наложи да преминете за пълна течна диета за известно време, последвана от меки храни или нежни храни.

Пациентите с IBD flareups може да се наложи да преминат през всички тези диети бавно, за да дадат на храносмилателната система достатъчно време, за да се успокои.

Приемливи бистри течности

Тези течности обикновено се допускат при ясна течна диета, но трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да видите дали има допълнителни ограничения.

Трябва да избягвате течности, които не са ясни, като мляко, сметана, бита, бадемово мляко, супи (различни от обикновените бульони) и плодов сок или лимонада с каша. Избягвайте и алкохолните напитки.

Какво за кафе и popsicles?

Знаем, че те не са технически "видими", но диетата включва повече от вода и ясна сода. Други течности, които не съдържат съставки като мляко или каквато и да е твърда храна, също са разрешени. Но по същество елементите, позволени за тази диета се състоят предимно от вода и захар или сол.

Кафе и чай се допускат на чиста течна диета, стига да не ги добавяте като захар, мед, мляко или сметана за кафе.

Желатинът и спиклите не са точно това, което повечето хора биха помислили и за течности, но те са разрешени на ясна течна диета.

Важно е да избирате пюрели, които не съдържат нищо като плодова каша или семена или да имат млечна основа. Желатинът също е разрешен за диетата, но също така трябва да не съдържа никакви плодове или други гарнитури.

Може да се наложи да внимавате с желатини или пък с оцветители, които имат оцветяване на храната, преди да бъдат подложени на определени тестове като колоноскопия, защото може да не се допуска поглъщането на определени цветове. Червените или оранжеви цветове понякога са достатъчно силни, за да могат да прехвърлят този цвят на вътрешната страна на дебелото черво. Тъй като лекарят трябва да види тъканта вътре в дебелото черво, оцветяването на хранителните петна може да попречи на теста.

Примерно меню

Докато ясната течна диета е доста скучна диета, тя е само временна. Ето едно примерно меню за идеята за това, което можете да имате.

закуска

Сутрешна закуска

обяд

Следобедна закуска

Вечеря

Нощният снек

Това е само примерно меню. Вероятно имате повече или по-малко храна в зависимост от апетита и инструкциите на Вашия лекар.

Словото от

Важно е да отбележите, че явната течна диета не е предназначена да се следва повече от няколко дни и се препоръчва само под ръководството на вашия доставчик на здравни услуги. Надяваме се, че скоро ще можете да преминете към пълна течна диета, която съдържа още няколко храни като сушени сметани и сладолед.

Ако се налага да го следвате за по-дълъг период от време, Вашият лекар може да препоръча добавянето на ниски добавки за остатъчни вещества или висококачествен протеинов желатин, тъй като такава диета не осигурява достатъчно калории или хранителни вещества.

С това е добра идея да следите чистите течности, които ядете, в случай че вашият лекар трябва да знае.

> Източници:

> Maher AK. Меню за опростено хранене. Единадесето издание, Hoboken NJ, САЩ: Wiley-Blackwell Publishing, октомври 2011 г.

> Станфордския институт по рака на медицината. Ясни насоки за течности.