Видове насекоми, които можете да ядете

Бръмбарите са най-често срещаните насекоми, консумирани в световен мащаб

За много американци перспективата за изхвърляне на насекоми може да изглежда направо icky; Тази практика, известна като ентомофагия или насекоми, е разпространена в много тропически и развиващи се страни. Всъщност, някои видове насекоми, подобно на драконите, тип бръмбар, се считат за деликатес в други части на света, като Азия, Африка и Южна Америка.

Няма логична причина американците да отблъскват рефлексивно насекомите. Всъщност, насекомите не са толкова различни от ракообразните или черупките, които хората ядат всеки ден. Насекомите и ракообразните са и членестоноги . Освен това хората, които са алергични към лъжици, омари , раци и други черупчести, също могат да бъдат алергични към насекоми - нещо, което не само показва колко подобна е състава на насекомите и ракообразните, но също така служи и като вероятно предупреждение за хората, които са алергични към черупчести мекотели, за да избегнат яденето на насекоми.

Като цяло, има много добри причини да се вземат грешки.

Първо, бъговете са пълни с протеини и ненаситени мазнини , което ги прави готови заместители на домашни птици и риба.

Второ, събирането на насекоми е много по-екологосъобразно от отглеждането на добитък. По-конкретно, животните са отговорни за 14% от емисиите на парникови газове, произведени в световен мащаб, като по този начин допринасят значително за глобалното затопляне, което би могло да бъде намалено, ако повече хора хранеха бъгове вместо месо.

Трето, световните изисквания за протеини се очаква да се удвоят в развиващите се страни до 2050 г. Много граждани на развиващите се страни не могат да си позволят месо, но могат да си позволят насекоми.

Четвърто, събирането на насекоми създава икономически възможности за хората, които го правят в развиващите се страни. Повечето от тези хора са жени, живеещи в селски райони.

В световен мащаб бръмбарите са най-често срещаните от всички видове насекоми, което има смисъл, защото 40% от всички насекоми там са бръмбари. Нека разгледаме шестте групи насекоми, които обикновено се консумират в намаляваща честота. (Моля, имайте предвид, че имената на поръчките за насекоми или подкормите са в скоби.)

1 - Бръмбари (Coleoptera)

Предварително приготвени гмуркащи бръмбари. Греъм Ден / Гети изображения

Обикновено само ларвите на бръмбарите, а не напълно развитите бръмбари, се консумират от хора. В Камерун, жените, които събират палмовите зверове, слагат ушите си в багажника на палмово дърво в опит да слушат ларвите. Жените слушат бръмбари в стадата, най-прекрасната фаза на развитие за хранене.

В допълнение към палмовицата, навсякъде се консумират и други видове бръмбари, включително водни бръмбари, ларви, сондиращи дървета и бръмбари.

В Нидерландия за хранене на влечуги и риби се използват видовете брашна, по-специално дребните брадавици, жълтите брадавици и супервармите. Хората в Холандия също се насърчават да ядат такива насекоми поради тяхната хранителна стойност, а в специализираните магазини хлебният червей също се предлага като храна за хората.

2 - Капиляри (Lepidoptera)

Варени гъсеници. Cenwei.L Снимка / Гети изображения

Въпреки че хората от определени култури ядат пълноценни пеперуди и молци, повечето хора по света, които консумират тези същества, ги ядат като ларви или гъсеници. Например в Мексико магьосничните червеи са ценени от фермерите и са се качили на гъсеници. Тези хранителни бъгове са или пюре или дълбоко пържени. Те могат да бъдат подправени с пикантен сос и поднесени в тортила. Тези гъсеници също са сред "червеите", които се намират в бутилки с алкохолен спирт mezcal.

Най-популярната гъсеница, консумирана в световен мащаб, е гъсеницата от мопани, която се намира в горите на мопаните. Mopane гори е огромна земя, която се простира над Южна Африка, Мозамбик, Намибия, Ботсуана, Ангола и др. Смята се, че 9,5 милиарда гъсеници се събират всяка година в Южна Африка, като по този начин се получават 85 милиона долара годишно в продажбите.

3 - Оси, пчели и мравки (Hymenoptera)

Пържени мравки. Джон Бортуик / Гети изображения

Мравките са доста невероятни животни и неизмерима полза за хората. Освен че се считат за деликатес в много части на света, мравките също се занимават с цикли на хранителни вещества и представляват форма на контрол на вредителите за културите.

Ларвите и какавите на тъкачната мравка са популярна храна в Азия, където те се наричат ​​"мравки". В Тайланд тези мравки се продават в кутия! Освен това, черна тъкана мравка, която се намира в субтропичните райони на Китай, Малайзия, Бангладеш, Индия и Шри Ланка, се използва като съставка в здравните храни и тонизи, които се предлагат на китайските пазари.

В Япония ларвите на жълтото яке, тип виза, са деликатес и стока, която освен че е събрана на местно равнище, трябва да бъде внесена от Виетнам и Австралия, за да се отговори на търсенето.

Интересното е, че макар и да е силно хранително вещество и богато на аминокиселини, енергия, важни минерали и витамини В , малко се знае за потенциала на пчелите - умът ти, а не медът - като източник на храна. Като гнездящи същества пчелите лесно могат да бъдат култивирани.

Заедно с осите, пчелните яйца, ларвите и какавите (наричани общо пчелни буби) са най-важният източник на насекоми в Северен Тайланд. Всъщност в Северен Тайланд пчелните буби са силно ценени и особено скъпи на пазара.

4 - Гребеници, скакалци и крикет (Orthoptera)

Скариди скариди. Валери Паркър / EyeEm / Гети изображения

Шансовете са, ако видите скакалец, той е годен за консумация. Голямото мнозинство от 80 вида скакалци, открити в световен мащаб, са годни за консумация. В западноафриканската страна на Нигер, щурците се продават край пътя като закуски. Освен това в Мексико капулинът , който е най-популярният хранителен крикет в Латинска Америка, се почиства и след това се подправя с лимон, чесън и сол за вкус.

Прасетата се намират в рояци и по този начин лесно се улавят. Тъй като скакалците са мигриращи, те са само сезонно удоволствие в Африка и Близкия изток. Популярните видове годни за скакалца скариди включват кафявата скакалва, червената скакалца и пустинната скара. Тъй като скакалците се считат за вредители, те често се напръскват с органофосфатни пестициди. Праскови, заразени с пестициди, са били уловени в Кувейт по време на събирането на реколтата.

В ранните сутрешни часове се събират скакалци и скакалци, защото те са студенокръвни и са неподвижни по време на студените сутрешни часове.

Крикетът е трудно да се ферма, защото има дълъг жизнен цикъл. Ето защо само два вида крикет се отглеждат в търговската мрежа: Gryllus bimaculatus и Acheta domesticus . Любопитно е, че Камбоджанците са развили вкус към тези търговски щурци и ги предпочитат да се хванат в дивата природа, защото твърдят, че щраусовите щурци имат по-добър вкус. Друг интересен факт: Освен че се яде, щурците в Китай също се държат като домашни любимци и се залагат на бойци за крикет

5 - Cicadas (Hemoptera)

Жена от Лису, подготвяща цикади. Андерс Рюман / Гети изображения

Ако живеете в североизточната част на Съединените щати, може би знаете за периодичните цикади. През пролетта буболечките на тези крилати шумове се пълзят на земята, след като прекараха около 17 години в земята, засмуквайки сок от дървета. Диетата им, която е богата на растения, придава на цикадите аромат, подобен на аспержи, когато се ядат сурови. Цикадите също могат да бъдат варени и дълбоко пържени, както и печени в quiche, пайове и бисквитки.

6 - Пентатомидни бъгове (Heteroptera)

Пентатомидни бъгове. KVJRKOTESWARA RAO / Гети изображения

Pentatomid бъгове обикновено се наричат ​​щит бъгове или смъртоносни бъгове. В Субсахарска Африка петотомидните бъгове се консумират печени, а мазнините от бъбреците се събират и се използват за приготвяне на храна.

Повечето видове петотомидни бъбреци, които се използват като храна, са воднисти. В Мексико, например, няколко вида водни петотомиди бъг се използват за производството на ahuahutle , или мексикански хайвер. Тези водни петотомидни бъгове са полу-култивирани от фермерите.

> Източници:

> McGrew WC. "Revisited" "Други Faunivory": инсектицид в човешки и нечовекоподобни примати и еволюцията на човешката диета. Журнал на човешката еволюция . 71: 4-11.

> Ван Хуис А. Хранителни насекоми са бъдещето. Сборник със списание за хранене. 2016; 75: 294-305.

> Van Huis А et al. Хранителни насекоми: бъдещи перспективи за безопасност на храните и фуражите . Рим: ФАО; 2013.

> Йен АЛ. Ентомофагия и опазване на насекомите: Някои мисли за храносмилането. Списание за опазване на насекомите. 2009; 13: 667-670.