Рецепта за сладки готвене с ниска FODMAP мариноварска сос

Акценти на храненето (на порция)

Калории - 80

Мазнини - 5g

Въглехидрати - 9г

Протеин - 2g

Общо време 330 мин
Подгответе 30 мин. , Пригответе 300 мин
Сервирания 6 (по 1/2 чаша всяка)

Ако имате достатъчно късмет, за да вземете няколко килограма късни летни домати, можете да направите фина партида от сладък сос от маринара FODMAP в бавната си готварска печка.

В тази рецепта ще научите как да бланширате домати. Въпреки че много тънки, домати кожи наричат ​​нежелано внимание за себе си, когато те не са били отстранени от сос от маринова. Бланширането ще накара кожите да се плъзгат направо от доматите и да подобрят текстурата на вашия сос.

Съставки

подготовка

  1. В голям съд подавайте около 6 квадратни метра вода до подвижно кипящ въздух. Използвайки голяма лъжичка, прокарайте няколко домати във врящата вода. След 60 секунди ги извадете в тава за печене, за да се охладите и оставете останалите домати няколко пъти наведнъж.
  2. Когато те са достатъчно готини, за да се справят, използвайте парчен нож или пръстите си, за да плъзнете кожите от домати. Нарежете ги на големи парчета и използвайте пръстите си, за да изхвърлите повечето семена. Не се притеснявайте, ако не ги получите всички.
  1. Поставете доматите в 3-литрова готварска печка. Добавете моркови, целина, масло, сол, доматено пюре, люти чушки и италиански подправки. Покрийте бавната готварска печка и гответе на високо за 1 час. Открийте, намалете топлината до ниска и гответе, като се разбърква понякога, докато морковите са нежни и сосът е намален до желаната дебелина, около 5 часа. Времето за готвене и добивът ще варират в зависимост от разнообразието на използваните домати, независимо дали сте ги зародили, и бавната Ви печка. Ако вашият бавен готварски печка няма да поддържа достатъчно ниско врязване с капака, опитайте да закрепите капака отворен с дървена лъжица.
  2. Охладете соса до безопасна температура на работа, след това го пресушете, ако желаете. Потопете смесител в бавно готварския съд или го изпечете на партиди в купата на миксер.

Варианти и замествания на съставките

Съхранявайте партида с вкус на чесън във фризера, за да добавите бързо и удобно рецепти от чесън; FODMAP не мигрират към маслото, така че маслото може да се използва във фаза на елиминиране на диета с ниско съдържание на FODMAP.

За да направите малко за тази рецепта, загрявате 1 карамел от грубо нарязан чесън с 2 супени лъжици плюс 1 чаена лъжичка зехтин в малка тиган или тенджера на средна температура, докато чесънът започне да кафява. Изхвърлете чесъна или го запазете за друга употреба.

Заменете 2 супени лъжици сушени риган, ½ чаена лъжичка натрошен розмарин и ½ чаена лъжичка сушени мащерни листа за италианската подправка.

Съвети за готвене и сервиране

Премахването на семената е по избор. Макар че нямаме нищо против няколко семена в нашия доматен сос, гелът, който обгражда семената, е пълен с вода; премахването им помага на соса да се готви много по-бързо.

Маринарният сос замръзва добре, така че може да се насладите на няколко ястия. И лесно се удвоява за 4-квадратна бавна печка.

Така наречените "паста" домати са идеални за приготвяне на соса, тъй като те са по-меки от другите сортове и имат по-висок добив. Пазарът на местния ви фермер е може би най-доброто място за закупуване на тези.

Ако нямате нищо против парчета доматено кори и семена в соса, или ако имате високоскоростен миксер, който може да ги пулверизира, можете да пропуснете стъпката за бланширане, пилинг и сеене. Необработените домати може да отнеме още няколко часа, за да се намали до желаната дебелина, защото има много влага в гела около семената.