Кои бягащи обувки ще ми помогнат да предотвратя вредата?

Въпрос: Аз съм бегач, който развива болки в коляното докато бягам. Физиотерапевт погледна краката ми и забеляза, че съм прекалено уморен. Трябва ли да използвам специален тип обувка, за да ми помага да предотвратя бъдещи наранявания по време на бягане?

Отговор:

Тренировката е страхотен спорт, но може да бъде и тежка за ставите на краката. Проблеми с бедрата, коленете и глезените са често срещани места за рани .

Синдром на патело-феморален стрес и синдром на триене на ириотибилна лента са наранявания, които могат да отнемат седмици или месеци, за да се излекуват и могат да отстранят работния ви график. Ако сте състезател, вероятно ще пострадате по време на кариерата си и има много лечения и трикове, които да ви помогнат да намалите вероятността от нараняване.

Промяната на обувките ви и носенето на обувки, които са предназначени специално за краката ви, е една обща мисъл за предотвратяване на наранявания. Но носенето на правилните обувки по време на бягане (или ходене) предотвратява нараняване?

Случаят за пренасочване като причина за нараняване

Пренационалността е състояние, при което краката или краката ви се преобръщат прекалено, когато стоите и ходите или бягате. Ако удряте прекалено си крака, когато удари земята, може да забележите, че стъпалото и глезена ви се въртят и арката ви пада. Когато това се случи, гърдите ви и бедрото също се завъртат вътрешно.

Прекаленото вътрешно въртене на крака, докато вървите или вървите, може да предизвика повишено натоварване на структурите около крака, коляното и бедрото. Мускулите в краката ви, а именно hamstring, quadriceps и gluteus medius, трябва да работят по-усилено, за да поддържат крака в най-доброто положение, което е възможно за бягане.

Невъзможността на тези мускули да направят това може да е причина за нараняване.

Така че, ако прекалено нахлуването причинява прекомерно вътрешно въртене на крака и прекаленото вътрешно въртене на крака може да доведе до нараняване, а след това да коригирате проблема с пренасилване с поддържащи обувки и ортези, нали?

Може би не.

В продължение на години, бегачите и другите спортисти са избрали правилните обувки въз основа на позицията на краката си. Над пренадаващите се изискваха обувки, които да поддържат стъпалото, хората с неутрални крака се нуждаеха от неутрални обувки, а подниците (супанарите) имаха нужда от обувки, които да позволят известно допълнително движение.

Нека да разгледаме доказателствата

Проучване, публикувано през 2013 г. в Британската журналистика на спортната медицина, изследва ефекта от носенето на неутрална обувка за бягане, независимо от типа или позицията на стъпалото.

Изследователите са изследвали 927 нови начинаещи и отбелязали позиция на крака. Прекалено прокараните, неутралните стъпала или недостатъците са получили една и съща неутрална обувка и са следвани една година. Участниците бяха наблюдавани за нараняване, което включваше някаква опорно-двигателна атака на краката или обратно в резултат на движение.

От 927 състезатели, участвали в проучването, 252 участници претърпяха травма в резултат на бягане. Когато типът на стъпалото на краката беше включен в данните, той показа, че няма значение кой тип крака имахте; процентите на нараняване са статистически еднакви независимо от типа на стъпалото.

В действителност, прекалено-pronators бяха ранени по-малко от участниците с неутрален тип крак.

Друго проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, изследва ефектите от използването на специфичен тип вложка в обувката, за да се подпомогне лечението на остеоартрит на коляното. Изследователите анализираха резултатите от много различни проучвания върху използването на странични клинови вложки за медиална болка в коляното. Тези вложки спомагат за промяна на позицията на коляното и притискане на артритни структури в ставата и по този начин могат да помогнат за облекчаване на болката.

Резултатите от анализа показаха, че използването на странични клинове на петата за болки в коляното е помогнало на някои хора да намалят болката в коляното.

В сравнение с използването на неутрална вложка в обувката, няма статистически значима разлика в облекчението на болката в коляното. Изглежда, че променящата се позиция на стъпалото с вложки или специални видове обувки не повлиява болката на коляното.

Това означава ли, че всеки трябва просто да носи обувките, които иска? Може би не. Документът за позицията от 2014 г. на Американската академия по педиатрия изброява прекомерната продължителност на стъпалото като присъщ рисков фактор за нараняване на предни кръстосани връзки при младите хора. Може би поддържането на крак в най-добрата позиция е възможно за младите спортисти може да има някаква полза.

Долен ред

Въз основа на резултатите от проучванията, изборът на обувките ви не изглежда да е силна променлива, за да предотврати нараняванията по време на работа. Трябва да направите добре избора на работеща обувка, която е правилно оразмерена и се чувства комфортно при ходене и бягане.

Когато стартирате работеща програма, може да е добра идея да посетите физически терапевт, за да прецените факторите, които могат да доведат до нараняване. Той или тя може да оцени вашата гъвкавост и сила и да предложи програма за тренировки, която може да помогне да поддържате ставите си здрави и да ви предпазва от болка.

Източници: Nielsen R, et al. "Ударението на краката не е свързано с повишен риск от нараняване при начинаещи, носещи неутрална обувка: 1-годишно перспективно кохортно проучване". Бр J Спорт Мед. 13 юни 2013 г.
Parkes MJ, Maricar N, Lunt M, et al. Странични клиновидни стелки като консервативно лечение за болка при пациенти със средно остеоартрит на коляното: Мета-анализ. JAMA. 2013; 310 (7): 722-730