5 вкусни начини да получите повече ликопен във вашата диета

1 - Какво представлява ликопенът и защо го нуждая?

Сам Едуардс / Гети изображения

Ликопенът е растителен пигмент, който придава на червени и розови храни храни като доматите, грейпфрута и динята. Това е страхотно. Но това, което е още по-добре, е, че ликопенът е антиоксидантно съединение, което може да се бори със свободните радикални увреждания на клетките в тялото ви и вероятно да помогне за намаляване на риска от определени заболявания.

Ликопенът е част от групата на каротеноидите, която представлява група съединения, свързани с витамин А. Други важни каротеноиди включват алфа-каротин, бета-каротин , бета-криптоксантин, лутеин, зеаксантин и ликопен.

Различни проучвания предполагат, че приемането на храна, богата на храни, съдържащи ликопен, е свързана с намален риск от рак, сърдечно-съдови заболявания и свързани с възрастта очни заболявания като макулна дегенерация. Но искам да бъда ясен - мисля, че е важно да знаем, че тези проучвания се основават на наблюдения, а не на клинични изпитвания. Така че е възможно нещо различно от ликопена да се дължи на ползите. Храните, които са с високо съдържание на ликопен, също са с високо съдържание на витамин С, фолиева киселина и калий.

Ето защо мисля, че е важно да си вземете ликопена от храни, а не хапчета. Разбира се, можете да получите много ликопен от добавки, но тогава ще пропуснете всички допълнителни хранителни вещества.

Превъртете през слайдшоуто, за да видите пет вкусни начина да получите много ликопен от вашата диета всеки ден.

2 - Спагети сос

Лори Патерсън / Гети изображения

Свежите храни обикновено са по-добри за вашето здраве. Но, когато става дума за ликопен, вие сте по-добре с преработени храни - всъщност се абсорбира по-добре от варени или преработени домати.

Спагети (или друг червен сос от домати) е богат на ликопен и други витамини и минерали. Опитайте се да направите своя сос от спагети или да търсите марки, които са с ниско съдържание на натрий и са направени със здравословни съставки, като например Есен органичен спагети сос. Направете го здравословно хранене, като сервирате на пълнозърнеста паста с градинска салата отстрани.

3 - Доматен сок

Милан Зеремски / Гети изображения

Пиенето на доматен сок като напитка е друг вкусен начин да се получи ликопен. Една чаша доматен сок има ликопен, има ниско съдържание на калории и има много витамин А и витамин С. Потърсете марки като RW Knudsen Very Veggie Juice - това е органично и по-ниско в натрий, отколкото в други марки на хранителни магазини. Добавете тире или две на червен пипер сос за малко допълнително zing.

4 - Голяма част от динята

Деби Смирноф / Е + / Гети изображения

Вземете диня и я нарязайте на няколко парчета. Ще получите малко ликопен във всяка хапка. Динята също е вкусен източник на калий, витамин С и витамин А. Освен това е с ниско съдържание на калории. Динята може да се сервира самостоятелно или за прекрасна салата.

5 - Салса

Лори Патерсън / Гети изображения

Използването на салса като потапяне или потапяне е друг чудесен начин да получите много ликопен. Направете своя собствена салса или купете здравословна готварска салса като Muir Glen Organic Salsa. Това е такава универсална храна - салсата е естествена с печени тортила чипове, но също така има много вкусове с яйца или на върха на картофите.

6 - Розов грейпфрут или розов сок от грейпфрут

Halfdark / Гети изображения

Розовият грейпфрут няма толкова ликопен като другите храни в този слайдшоу, но все пак е добър източник. Розовият грейпфрут също е с ниско съдържание на калории и е вкусен източник на витамини А и С. Можете също да се насладите на розов сок от грейпфрут, за да получите ликопен във вашата диета, просто внимавайте за всяка добавена захар.

Източници:

Американското сдружение за рака. "Ликопен". http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/dietandnutrition/lycopene

Природни лекарства. "Ликопен". https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/

Министерство на земеделието на САЩ, Национална база данни за нутриентите за стандартно издание за издания 28. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search