Често срещани наранявания, които Вашият ПТ може да лекува

Ако сте бегач и чувствате болка или ограничена способност за бягане, може да се възползвате от физикалната терапия, която да ви помогне да подобрите мобилността си. Тренировката е популярен спорт, който се радва на много хора от всички възрасти. Докато тичането е голямо упражнение за мускулите, ставите, сърцето и белите дробове, това може да причини повтарящо се натоварване на части от тялото и да бъде източник на нараняване.

Въпреки че не могат да се избягват всички наранявания, много повтарящи се наранявания могат да се случат. Поддържайки адекватна гъвкавост и сила, можете да ограничите шансовете си да страдате от първите пет тичащи наранявания.

Синдром на илиотибната лента

Синдромът на илиобиалната лента (ITBS) се появява, когато има повтарящо се триене на илотибиалната лента - дебела маса от тъкан, която преминава отвън на бедрото от бедрото до предната част на коляното. Дразненето на ITB обикновено причинява интензивна пареща болка във външната част на колената. Лечението на ITBS включва почивка и лед по време на началната фаза на нараняване. Това може да помогне за ограничаване на възпалителния отговор. След кратък период на почивка може да се започне леко разтягане на ITB. Понякога ограниченията на здравината на корема и корема могат да окажат влияние върху положението на коляното по време на движение, което може да постави натиск върху ITB. Поради това може да се наложи укрепване на бедрената кост и ядрото, за да се възстанови напълно от ITBS.

Вашият лекар и физически терапевт може да ви помогне да определите кои конкретни групи мускули трябва да се съсредоточите.

Синдром на Piriformis

Piriformis е мускул, който се намира дълбоко в бедрото и служи за завъртане и стабилизиране на тазобедрената става. Дразненето на пириформния мускул може да причини болка в областта на бедрата и задните части. Пруриформните мускулни курсове над седалищния нерв и стягането в мускулите на пириформите могат да причинят болка, която се стича по крака, подобно на ишиас.

Ако имате пириформен синдром, Вашият лекар и физиотерапевт трябва да Ви преценят, за да определите биомеханичната причина за болката. Тъй като в бедрената област понякога се усеща болка в гърба, трябва да се извърши преглед на кръста и гръбначния стълб. Първоначалното лечение на синдром на пириформис включва период на почивка. След като острата болка е намаляла, трябва да се разтеглят и укрепват мускулите на бедрата и краката.

Синдром на патолофеморния стрес (PFSS)

Това често срещано проблеми с коляното възниква при неправилно проследяване на коляното в жлеба на бедрената кост и причинява болка около коляното. Тя може да бъде причинена от стягане в илотибиалната лента, слабост в мускулите на бедрата или слабост в бедрените мускули. Лечението на PFSS включва почивка и лед за контрол на първоначалното възпаление. След кратък период на почивка, може да се направи леко разтягане и укрепване. Вашият физически терапевт трябва също така да оцени походката ви и да ви попречи да прецените дали други механични неизправности причиняват вашия проблем.

Shin Splints

Дъбовите шини са причинени от възпаление на предната тибиална сухожилие в предната част на гърба. Симптомите на шийните шини включват болка, изтръпване и изгаряне в предната част на гърба. Понякога лошото положение на краката може да причини бръчки, така че вашият физиотерапевт трябва да прецени позицията на краката ви, докато стоите и легнете.

Ортезиите понякога са необходими, за да се коригира позицията на крака.

Плантарен фасциит

Плантарната фасция е гъста лента от тъкан на дъното на крака, която помага за оформянето на дъгата. Дразненето на плантарната фасция може да причини болка на дъното на крака близо до петата на костта. Първоначално трябва да лекувате плантарния фассит с период на почивка и лед. Трябва да се започне внимателно разтягане на мускулите на краката и краката. Както и при шините, може да се наложи оценка на стъпалата, за да се види дали положението на краката ви може да бъде механична причина за плантарен фасциит.

Ако сте бегач, преживели повтарящи се травми, трябва да говорите с Вашия лекар и физически терапевт, за да вземете решение за най-доброто лечение за Вас.

Пълната оценка на конкретната ви биомеханика по време на работа може да ви помогне да се справите с настоящия проблем и да предотвратите бъдещи епизоди на болка.