Са опаковки по-здравословни от хляба?

Обвивката е мек, тънък плосък хляб, който може да се опакова около съставките и да се използва като сандвич. Обвивките са подобни и често са същите като брашното, но те също са на разположение с допълнителни съставки, които добавят малко вкус, като спанак или доматен прах.

Обвивката основно прави същото като нарязания хляб; те съдържат съставки и пълнежи на едно място, така че можете да ги изядете, без да направите пълна бъркотия, но те изглежда имат по-здравословна репутация.

Може да си представите обвивка, натоварена с цветни пресни зеленчуци или чиста магарешка гърда, домати и просто парче сирене. Рядко виждате тайни, натоварени с мастни меса и топчета от разтопено сирене. Но дали самите дрехи имат нещо повече от хляб? Получават ли си здрава репутация?

Вероятно не.

На повърхността всъщност не изглежда да има голяма разлика между хляба и опаковките. И двете са направени с подобни съставки, а най-голямата разлика е, че хлябът е квас с мая и обвивката е плоска. И двете предлагат малко влакно (повече ако са направени с цяла пшеница) и асортимент от витамини и минерали, но ако се вгледате по-отблизо, ще откриете, че хлябът излиза като хранителен победител.

Хранителни разлики между обвивката и хляба

Когато прегледате етикетите "Хранителни факти" , ще откриете, че една опаковка вероятно ще има повече калории, отколкото две парчета хляб.

Една голяма обвивка има около 220 калории, докато две филии хляб имат около 150. Също така, една обвивка ще има два пъти повече натрий (около 350 до 400 милиграма на опаковката), което е важна информация за хора, които са на диета със солеви ограничения защото ограничава това, което можете да добавите към опаковката и да я държите на ниско съдържание на натрий .

Обърнете внимание и на списъка с съставките. Някои тайни се правят с хидрогенирано масло, което е източник на транс-мазнини. Етикетът за хранителните факти вероятно ще каже, че има нулева транс-мазнина, ако има по-малко от 0,5 милиграма на порция. Така че не е много, но най-добре е да избягвате тези транс-мазнини .

Така че, ако обичате хляба си, няма нужда да го замените за обвивка. Вероятно е по-добре за вас, или поне не е по-лошо. Един сандвич от пълнозърнест хляб, приготвен с чист протеин като пуешко или пилешко гърло, свежи зеленчуци и зеленчуци и завършен с някаква горчица или кюфте от майо, е вкусно и добро за вас.

Но аз обичам моите тайни!

Хей, това също е добре. Можете да продължите да ги ядете. Няма нужда да превключвате на хляб, ако не искате, но има няколко неща, за които да се замислите, когато правите или купувате тайни:

Потърсете тайни, направени без хидрогенирано масло, и изберете марки, които са направени с пълнозърнести храни за малко допълнително влакно. Можете да си купите доматено или спаначено тесто, ако харесвате вкуса, но няма допълнителна хранителна стойност, тъй като количеството доматен или спанак на прах е незначително, достатъчно, за да добавите цвят и малко вкус.

Имайте предвид размера на повечето опаковки и не претоварвайте опаковката си с висококалорични пълнежи.

Ако се чувствате допълнително гладни, запълнете допълнително пространство с листни зеленчуци или цветни зеленчуци, а не допълнително сирене, дресинг или масло.

Може да забележите вкусно обвиване в менюто, когато вечеряте в любимия си ресторант. Съхранявайте броя на калориите и намалете част от мазнините, като поискате половината от обичайното количество сирене или я премахнете напълно. Поддържайте обвивката си здрава, като поръчате малка салата или страна от смесени зеленчуци вместо пържени картофи.

Когато опаковката, която поръчате, се появи на масата ви и изглежда, че е достатъчно голяма, за да се хранят двама души, вероятно това е. Така че вземете половината от него у дома си и го поръчайте за обяд на следващия ден.

Или разделете опаковката с партньора си за хранене.

Здравословни и вкусни тайни, които можете да направите вкъщи

Повечето салата или комбинация от здравословен протеин (месо, птици, риба или бобови растения ) и някои видове зеленчуци ще работят, за да направят вкусна обвивка. Повечето от обвивката трябва да се състоят от зеленчуци или зеленчуци и да добавите малко дресинг за вкус. Изпробвайте тези комбинации върху опаковки от цели зърна :

Какво ли не съдържа глутен?

Можете също така да намерите безглутенови опаковки, направени с ориз, просо, киноа или царевично брашно. Те ще имат различни хранителни профили и калории, така че не забравяйте да прочетете етикетите, когато пазарувате за пшеница или без глутен.

> Източници:

> Американската сърдечна асоциация. " Транс мазнини ." Актуализирано на 7 октомври 2015 г.

> Министерство на земеделието на САЩ. "USDA хранителни композиционни бази данни."