Разбиране на етикетите на храните и здравните претенции

Етикетът на храните е ваш приятел, когато става въпрос за хранене и контрол на порциите. Ако имате хранителна алергия, е важно да прочетете етикета. Донесете вашите очила за четене в магазина, тъй като отпечатването често е малко.

Четене на списъка на съставките

След като стигнете до горната част на етикета на храните и в съставките, как забележите мазнините и захарите, които предпочитате да избягвате? Донеси очилата за четене или лупата: Отпечатването става малко върху тези етикети.

Съставките са изброени в низходящ ред според количеството храна. Тук производителите на храни могат да играят с нас игри с думи, за да скрият захарите и мазнините, като използват творчески или объркващи имена. Дали дехидратиран сок от тръстика е много различен от захар от тръстика? Други съставки звучат като лаборатория за лабораторни лаборатории. Те могат да бъдат страшни или просто объркващи.

Хранителни алергии

Ако имате хранителна алергия или чувствителност към която и да е съставка, скоро ще се научите да сканирате списъка с съставки за нея.

Разбиране на твърденията за здравословно състояние на храните

Регламентите на правителството на САЩ уточняват какви термини могат да се използват, за да се опише нивото на хранителните вещества в храната.

Безплатно: Това означава, че няма или незначителни количества (по-малко от половин грам) от тези компоненти: мазнини, наситени мазнини, холестерол, натрий, захари и калории. Това може да се посочи и като "без", "не" и "нула". Ако една храна казва "без мазнини ", "без мазнини" или "нула мазнини", тогава тя има по-малко от половин грам мазнини.

Ниска: Храната може да добави "ниско" пред хранителните вещества, ако не надвишава определено ниво на доза от мазнини, наситени мазнини, холестерол, натрий и калории. Можете да ядете тези храни като част от балансирана диета и вероятно няма да надвишите дневните стойности. Пример: нискомаслено сирене.

Постно и допълнително постно: Тези термини описват месо, риба, морски дарове и птици. За тези, които ядат месо, се стреми да запази консумацията си в постно и допълнително постно категориите.

Висока: Ако храната има 20 или повече процента от дневната стойност на една доза за хранително вещество, тя е с високо съдържание на тази хранителна съставка.

Добър източник: Една порция от тази храна съдържа 10 до 19 процента от дневната стойност за това хранително вещество.

Намалено: За храни, които не са естествено ниски в определено хранително вещество, може да се нарече намалено, ако е променено, за да има 25% по-малко от това хранително вещество. Например, мляко с намалено съдържание на мазнини или сирене с намалено съдържание на мазнини, тъй като природното мляко или сирене са най-малко с 25% по-високо в мазнините.

По-малко или по-малко: Този термин сравнява храната с референтната храна и изисква 25% по-малко хранителна или калоричност от референтната храна. Често срещани са картофените чипове, които претендират, че са с 25% по-малко мазнини или с 25% по-малко калории, отколкото другите картофени чипове.

Светлина: Храната може да се нарече светлина, ако има 1/3 по-малко калории или половината от мазнината на референтната храна. Пример: лек заквасена сметана ще има по-малко мазнини и / или калории, отколкото обикновена заквасена сметана. Той може да претендира, че е лек в натрий, ако съдържанието на натрий е намалено с поне 50%.

Още: Това означава, че храната има хранителна съставка, която е най-малко 10% от дневната стойност повече от референтната храна.

Здравословно: да се нарече "здравословно", храната трябва да е с ниско съдържание на мазнини, наситени мазнини, холестерол и натрий. Ако това е храна за единичен продукт, тя трябва да осигури най-малко 10 процента или повече от дневната стойност на витамини А или С, желязо, калций, протеини или фибри. Някои храни са естествено здравословни, освен ако не са модифицирани: плодове, зеленчуци и някои зърна. За замразените предястия и замразените вечери с няколко хода, те също трябва да осигурят 10 процента от два или три от изброените витамини , минерали, протеини или влакна, освен че са с ниско съдържание на мазнини, наситени мазнини, холестерол и натрий. Съдържанието на натрий трябва да бъде под 360 mg на порция за отделни храни и 480 mg на порция за продукти от брашно.

> Източници:

> USFDA Как да разберем и използваме етикета "Хранителни факти".

> USFDA Ключ към избора на здравословни храни: Използване на хранителните факти на етикета на храните.