Как се очиства магистърската чистка

Master Cleanse, наричан още Master Cleanser или лимонада диета, е течна диета, създадена през 40-те години на миналия век от самостоятелно преподавания лекар по алтернативна медицина Стенли Бъроуз. Книгата The Master Cleanser е публикувана през 1976 г.

Според книгата, прочистващата диета е необходима част от лечението на всяко здравословно заболяване. Master Cleanse се използва предимно от хора, които искаха да детоксикат телата си от химикали и токсини.

Неговата популярност се е увеличила от уста на уста и интернет свидетелски показания.

Защо Майстора се изчиства популярно?

Докато Master Cleanse все още се използва от хора, които искат да подобрят здравето си, тя също е станала популярна през последните години с хора, които искат да отслабнат бързо.

Няколко известни личности публично заявиха, че са опитали диетата. Например, певицата и актрисата Бионсе Ноулс съобщиха на Опра, че е загубила над 20 килограма на Master Cleanse, за да се подготви за ролята си във филма Dreamgirls. Робин Кувивърс, съ-домакин на Хауърд Стърн, заяви, че е загубила общо 73 килограма от диетата.

Какво ядеш на чистачката?

Master Cleanse е течна диета. Това включва пиене на 6 до 12 чаши дневно на лимонада, съдържащ лимонов сок , кленов сироп, вода и малко лют червен пипер. Общият дневен прием е приблизително еквивалентен на сока от 3 до 6 лимона на ден и 3/4 до 1 1/2 чаши кленов сироп на ден.

Освен напитката от лимонада, като част от ежедневната схема се препоръчват билкови лаксативи и солена вода. Колониите и клизмите обикновено не се препоръчват на Master Cleanse.

Защо тези съставки?

Според книгата, лимоните и кленовият сироп се използват, защото те са лесно достъпни и са богат източник на витамини и минерали.

Лимоните също се считат за очистваща, лечебна храна в алтернативната медицина.

Докато лимоновият сок и кленовият сироп съдържат някои витамини и минерали, много други храни имат същото или повече количество витамини и минерали. Например, една от предполагаемите ползи от лимоните е калият, но един банан съдържа около същото количество калий, колкото целия лимонов сок, консумиран всеки ден от Master Cleanse. Също така, кленовият сироп е с високо съдържание на захар.

Колко дълго почиства Master Master?

Книгата препоръчва на хората да отидат на диета за 10 дни или повече и казва, че максималната продължителност е 40 дни. Това предполага, че хората могат да отидат на Master Cleanse три до четири пъти годишно.

Повечето специалисти по хранене и здравните специалисти посъветват да не се гладуват по-дълго (повече от няколко дни), особено като начин да отслабнете, поради възможните рискове за здравето.

Какво се случва след това?

След като почистването приключи, има препоръчителна процедура за прекъсване на бързината . Първият ден след почистването е разрешен само портокалов сок. Вторият ден включва повече портокалов сок и евентуално зеленчукова супа. На третия ден се допускат зеленчуци, салати и плодове. Нормалното хранене обикновено се възобновява на четвъртия ден.

Как хората се чувстват?

Много от препоръките са в Интернет от хора, които твърдят, че Master Cleanse е намалила симптомите им. Някои казват, че имат по-добра енергия и психическа яснота по време и след почистването. За други има духовен или психологически ефект, който може да има положителен ефект върху здравето.

Някои хора обаче се чувстват замаяни, слаби или изключително гладни и казват, че Master Cleanse е трудно. Разхлабени изпражнения и диария са често срещани в диетата, дължащи се основно на билковото слабително и солена вода. Честото движение на червата се насърчава по отношение на диетата, тъй като се смята, че спомагат за елиминирането на токсините.

Опасения за безопасността

Повечето специалисти по хранене съветват за продължителна бързо или течна диета. Една от най-честите опасения е липсата на хранителни вещества, белтъчини и калории в диетата. С шест чаши от лимонада напитката осигурява 650 калории. Според книгата загубата на тегло от два килограма на ден е типична. Една от потенциалните странични ефекти на бързата загуба на тегло е образуването на жлъчни камъни.

Може ли някой да отиде на Master Cleanse?

Въпреки че в книгата се казва, че всеки с остри или хронични заболявания може да използва Master Cleanse, повечето медицински експерти не са съгласни. Хората с диабет, рак, анемия, чревна обструкция, камъни в жлъчката или хора с поднормено тегло или с анамнеза за хранителни разстройства са само част от хората, за които тази диета не е подходяща. Ако обмисляте да използвате диетата, първо се консултирайте с вашия лекар. Самостоятелно лечение на здравословно състояние и избягване или забавяне на стандартната грижа може да има сериозни последици.

Децата или бременните или кърмачките не трябва да опитат тази диета.

> Източници:

> Бъроуз, Стенли. Майсторът за почистване. Burroughs Books, 1976 г.

Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.