Как шоколадът може да ви помогне да живеете по-дълго

Едно от най-добрите медицински новини, които може да се появи през последните няколко години, е, че шоколадът може да ви помогне да живеете по-дълго, вероятно чрез намаляване на сърдечно-съдовите събития като инфаркт и инсулт. В края на краищата - колко често е лек за лечение срещу стареенето, което лесно може да се приеме?

Ето какво трябва да знаете за това, как шоколадът може да подобри дълголетието ви, кой тип е най-здравият, колко от него да се консумира, как е бил използван като лекарство в продължение на векове и как най-добре да го опитате. Наслади се!

1 - Най-здравият шоколад

Степан Попов / Е + / Гети изображения

Най-новият статут на шоколад като здравословна храна за здравето е стартиран през 90-те години на миналия век от учени от Харвардското медицинско училище, изучаващи индианците Куна, живеещи край бреговете на Панама. Кунис страдат от много малко хипертония, дори и с нарастваща възраст, въпреки високия си прием на сол.

Заключването на голямата разлика в това местно население е диетично, изследователите насочиха вниманието си към редовната консумация на какао на Kunas - до 5 чаши на ден - за улики за ефектите от тази до голяма степен непреработена храна.

| Повече ▼

2 - Може ли шоколадът да ви помогне да останете тънък?

webphotographeer / Гети изображения

От всички неща, които да се обичат за шоколад, изследванията, публикувани през 2012 г. в списание Archives of Internal Medicine, показват, че яденето редовно може действително да ви помогне да останете тънък! Въпреки че любителите на шоколада обикновено са предупредени да компенсират (т.е. намаляват калориите) другаде в диетата си, когато ядат тази енергийно-плътна храна, изследването на Университета в Калифорния установи, че субекти, които ядат шоколад по-често имат по-нисък индекс на телесна маса , те консумират повече калории като цяло. ИТ между 18 и 25 години се счита за най-здравословен за възрастни.

Констатациите се състоят в преглед на седемте големи проучвания през 2011 г., включващи около 114 000 души, които също установиха връзка между честотата на консумацията на шоколад и здравето. Заключението? Храненето на шоколад и какаови продукти повече от два пъти седмично доведе до големи спадове в рисковете от сърдечно-съдови заболявания (намаление с 37%), диабет (с 31% по-нисък) и удар (29% по-нисък риск).

3 - Здравословна история на шоколада

Джеймс и Джеймс / Гети изображения

Ролята на шоколада в анти-стареене диета може да изглежда като новина, но истината е, че какаото се използва като лекарство в много култури в продължение на хиляди години. Едно от първите писмени препратки към шоколада и дълголетието е записано в средата на 1600-те, след като испански изследователи, които го бяха открили в Новия свят, го заведоха в Европа. През вековете какаото и шоколадът са били кредитирани с подобряващи се заболявания, вариращи от храносмилането, пристъпите и ревматизма, до зъбобол и безсъние.

4 - Колко шоколад трябва да ядете, за да живеете по-дълго?

албум / Гети изображения

Въпреки че доказателствата, че шоколадът може да се възползва от здравето на сърцето, нараства, изследователите предупреждават, че тази енергийно-плътна храна може да допринесе за увеличаване на теглото. Блокът от 3,5 унции (100 грама) съдържа повече от 500 калории. Няма смисъл да се опитваме да избегнем инфаркт или инсулт, като ядем шоколад, ако яденето води до затлъстяване и съответно до по-висок риск от сърдечно-съдови и други заболявания.

Много проучвания са разглеждали честотата на консумацията на шоколад - т.е. колко често я консумират хората (по-малко от веднъж седмично, повече от два пъти седмично, ежедневно и т.н.). Има обаче улики в изследването, колко колко шоколад да яде, за най-голяма полза.

| Повече ▼

5 - Други ползи за здравето от шоколад

imagedepotpro / Getty Images

Шоколадът е сложна растителна храна с над 300 съединения и химикали във всяка хапка. Непреработеното какао съдържа голям брой флаваноли - форма на антиоксидантен флавоноид, който е свързан с по-нисък риск от сърдечни заболявания, благодарение на способността му да държи кръвоносните съдове еластични и тромбоцитите да се залепват.

Въпреки че връзката между шоколада и по-ниския риск от инфаркт, инсулт и диабет все още не е доказана, много големи проучвания показват положителна корелация.

| Повече ▼