Питта Чай Рецепта

Акценти на храненето (на порция)

Калории - 0

Мазнини - 0 грама

Carbs - 0g

Протеин - 0 грама

Общо време 10 мин
Подгответе 5 мин , готвяйте 5 мин
Сервирания 1 (1 чаша)

В аюрведа (вид алтернативна медицина, произхождаща от Индия), има три типа тяло или доша: пита, кафа и вата.

Според принципите на аюрведа, се счита, че дисбалансите в дошмите допринасят за развитието на болестта. Излишъкът на пита се смята, че допринася за такива здравни проблеми като акне, кожни обриви, възпаление, киселини, лошо храносмилане, артрит, хрупкави изпражнения и тревожност.

За да се успокои пита енергията, някои практикуващи аюрведа препоръчват да се консумират храни и напитки, за които се смята, че са прохладни по природа.

Диетата обикновено включва сурови зелени зеленчуци като маруля, краставица и целина, горчиви зеленчуци като зеле, зелеви зеленчуци и броколи и естествено сладки храни като плодове и кореноплодни зеленчуци.

Пикантни, кисело, солено и вкусно храни като чили пипер, чесън, кафе, хрян и лимони обикновено се избягват.

Какви съставни части се използват в чашата на Pitta?

В допълнение към диетата, аюрведа практикуващите често препоръчват билков чай, съдържащ смес от билки и подправки, за които се смята, че охлаждат и успокояват питата. Въпреки че има много различни смеси, обичайните съставки включват хибискус цветя, розови листенца, цветя на лайка, кориандър, кориандър, кардамон, шафран, копър и мента. Билките в чая се смятат за балансирани пита енергия и, от своя страна, насърчаване на изцеление от свързани здравословни условия.

Въпреки дългата си история на употреба в аюрведа, пита чай и неговите последици за здравето не са били тествани в научни изследвания.

Следната рецепта за домашен билков чай ​​е създадена от аюрведа майстор Пати Гарланд. Чаят Pitta се предлага и в опакован чай.

Съставки

подготовка

  1. Смесете семена от кимион, кориандър, копър, кориандър и розови листенца.
  2. Добавете врящата вода.
  3. Стръмен за 5 минути, покрит.
  4. Изцедете и изхвърлете билки и подправки и сервирайте хладно, хладно или на стайна температура (видовете пита се влошават при горещи температури).

Преди да опитате Пит Чай

Ако мислите да опитате пита чай, има няколко неща, които трябва да знаете:

Въпреки че повечето хора могат от време на време да се наслаждават на чаша чай пита, избягвайте да пиете прекомерни количества какъвто и да е вид чай или да го използвате като заместител на стандартното лечение.

Не забравяйте да проверите внимателно списъка с съставките, тъй като съставките варират значително от марката до марката. Сладката, например, съдържа глициризинова киселина или глициризин, които могат да причинят високо кръвно налягане и други нежелани ефекти.

Ако имате някакви нови или необичайни симптоми (като болки в ставите, кожни обриви или разхлабени изпражнения) или обмисляте да опитате пита чай, добре е да се консултирате първо с вашия доставчик на здравни услуги, за да прецените плюсовете и минусите и да видите дали е подходящо за вас.

Бременни или кърмещи жени и деца не трябва да пият пита чай.

Други начини за балансиране на Pitta

Ако се стремите да успокоите пита енергията, някои аюрведа практикуващи предлагат терапия за масаж с масло от брамми или масло от неомей, билки shatavari, bacopa monnieri и triphala, или определени йога пози (включително инверсии и завои в изправено положение).

Казано е, че типовете пита са склонни да приемат твърде много стрес, така че техниките за управление на стреса, като например прогресивна мускулна релаксация и тай чи, също могат да помогнат.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.