Антиоксидантните добавки заслужават ли?

Антиоксидантните добавки често се предлагат като средство за предотвратяване на болестите и борба с отрицателните ефекти от остаряването. Намерено естествено в редица храни, антиоксидантите са вещества, които помагат да се премахнат свободните радикали (химически странични продукти, за които е известно, че увреждат клетките и допринасят за развитието на определени заболявания). Антиоксидантните добавки могат да включват редица различни съединения за борба с свободните радикали.

Витамини в антиоксидантните добавки

Антиоксидантните добавки често съдържат следните вещества, всички от които се считат за антиоксиданти:

Ползи

Поддръжниците на антиоксидантните добавки предполагат, че увеличаването на приема на антиоксиданти може да помогне за предотвратяване на хронични заболявания, включително сърдечни заболявания и рак. Но докато изследванията показват, че диетата с богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци може да помогне за предпазване от болести, остава неясно дали антиоксидантните добавки са еднакво ефективни при профилактиката на заболяванията.

Потенциално намаляване

Има проучвания, които показват, че антиоксидантните добавки могат да създадат известни рискове за здравето. Ето някои от тези проучвания:

1) Рак

Редовният прием на добавки, съдържащи бета-каротин, може да увеличи честотата на раковите заболявания и смъртността от рак сред пушачите, сочи систематичен преглед и метаанализ, публикуван през 2008 г.

Същият доклад показва също така, че добавките на селен могат да имат ефекти за борба с рака при мъжете, докато приема на витамин Е няма ефект върху честотата и смъртността на рака.

2) Рак терапия

В доклад, публикуван през 2008 г., изследователите предупреждават, че раковите пациенти трябва да избягват употребата на антиоксидантни добавки по време на радиация и химиотерапия.

Според авторите на доклада, антиоксидантните добавки могат да намалят противораковите ефекти на терапията.

3) Риск от смърт

Приемането на антиоксидантни добавки, съдържащи бета-каротин, витамин Е и витамин А, може да бъде свързано с повишен риск от смърт, според преглед от 2007 г. и метаанализ на 68 проучвания, включващи общо 232 606 участници. Въпреки че не е бил свързан с увеличаване на риска от смъртност при добавяне на витамин С, изследователите не са открили доказателства, че добавките на витамин С са се увеличили и дълголетието. Добавянето на селен, междувременно, изглежда намалява риска от смърт.

Необходимост от допълнителни изследвания

Някои медицински експерти твърдят, че проучвания, показващи потенциален риск за здравето на антиоксидантните добавки, са погрешни в дизайна. Например, след публикуването на прегледа и метаанализата от 2007 г., свързващи антиоксидантните добавки с повишен риск от смърт, изследователи от Института Linus Pauling в Орегонския държавен университет издадоха изявление, в което се твърди, че проучването "пренебрегва общото съвкупност от доказателства, до голяма степен противоположни изводи. " Авторите на изявлението отбелязват също, че приемането на антиоксиданти от храни или добавки намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак, очни заболявания и невродегенеративни заболявания (както и засилване на имунната система).

Приемането на антиоксидантни добавки

За помощ при повишаване на консумацията на антиоксиданти, започнете с добавянето на повече богати на антиоксиданти храни към вашата диета.

Ако търсите по-нататъшно увеличаване на приема на антиоксиданти, консултирайте се с Вашия лекар за това дали антиоксидантните добавки са подходящи за Вас.

Източници

Bardia A, Tleyjeh IM, Cerhan JR, Sood AK, Limburg PJ, Erwin PJ, Montori VM. "Ефикасност на антиоксидантните добавки при намаляване на първичната ракови заболеваемост и смъртност: систематичен преглед и метаанализ." Mayo Clin Proc. 2008 83 (1): 23-34.

Bjelakovic G, Nikolova D, Gluud LL, Simonetti RG, Gluud С. "Смъртност в рандомизирани проучвания на антиоксидантните добавки за първична и вторична превенция: систематичен преглед и метаанализ". JAMA. 2007 28; 297 (8): 842-57.

Bostick RM, Potter JD, McKenzie DR, Sellers TA, Kushi LH, Steinmetz KA, Folsom AR. "Намален риск от рак на дебелото черво с висок прием на витамин Е: Изследване за здравето на жените в Айова." Cancer Res. 1993 15; 53 (18): 4230-7.

Gaziano JM, Manson JE. "Диета и болести на сърцето. Ролята на мазнините, алкохола и антиоксидантите". Cardiol Clin. 1996 14 (1): 69-83.

Lawenda BD, Kelly KM, Ladas EJ, Sagar SM, Vickers A, Blumberg JB. "Трябва ли да се избягва допълнително лечение с антиоксиданти по време на химиотерапия и лъчева терапия?" J Natl Cancer Inst. 2008 4; 100 (11): 773-83.

Michels KB, Holmberg L, Bergkvist L, Ljung H, Bruce A, Wolk А. "Диетолоидни антиоксидантни витамини, ретинол и рак на гърдата в една кохорта от шведски жени". Int J Cancer. 2001 15; 91 (4): 563-7.

Държавен университет в Орегон. "Изследване, цитиращо антиоксидантните витаминни рискове, базирано на недостатъчна методология." Февруари 2007 г.

"Проспективно проучване на тютюнопушенето, приема на антиоксиданти и рака на белия дроб при жени на средна възраст (САЩ)." Ракът причинява контрол. 1999 10 (5): 475-82.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.